Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja częstoskurczu węzłowego przy bloku prawej odnogi pęczka Hisa

Gość Kejmil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich:) Zastanawiam sie czy podjąć się ablacji, na którą jestem umówiony w UCK Gdańsk. Moja wątpliwość dotyczy czy właściwe jest wykonanie ablacji przy istniejącym bloku prawej odnogi pęczka hisa? Niektórzy lekarze bowiem twierdzą, iż dodatkowa droga w sercu to wyrosłe zabezpieczenie serca do przewodzenia sterowania nim podczas gdy odnoga pęczka hisa jest zablokowana. I teraz sprawa się komplikuje bo co jeśli mają rację??? Stracę to zabezpieczenie a odblkowanie pęczka hisa w dzisiejszym stanie wiedzy jest niemożliwe. CO myślicie o tym? DOdam, iż częstoskurcze mam od 2 lat. Wcześniej nigdy nie miałem. Najdłuższy trwał 3 godziny. Od pół roku nie mam żadnych częstoskurczy. Wcześniej pojawiały się raz w miesiącu. Zastanawiam się czy nie zrobic dokładniejszej diagnostyki, której lekarze nie zaproponowali mi!!! Przecierz kołatanie to może być zupełnie innego pochodzenia. Dziękuje za wszelkie opinie i rady:)

Cześć. Mam migotanie przedsionków od ponad roku i wolałabym uniknąć ablacji. Migotanie pojawiło się jako skutek nadczynności tarczycy i trwało BEZ PRZERWY przez 5 miesięcy. Kardiowersja pomogła na DWA dni. Dopiero strucie tarczycy jodem radioaktywnym pomogło w tym sensie, że teraz MIEWAM migotanie trwające około 4-5 godzin co kilka tygodni. Ale nie na co dzień. Mam sąsiada, który miał już dwa razy ablację a migotanie miewa nadal. Moim zdaniem to jest ostateczność. Trzymaj się.

Piszecie o dwóch różnych rzeczach. Ablacja migotania przedsionków to wyzwanie współczesnej elektrofizjologii. Skuteczność zabiegu (choć kilkukrotnie wyższa od leków) nadal jest niezadowalająca (60-70%), czyli około 1/3 pacjentów wymaga kolejnych sesji. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku częstoskurczu węzłowego, gdzie skuteczność przekracza 99%. Blok prawej odnogi nie ma żadnego znaczenia w czasie i po zabiegu. Podłoże tego częstoskurczu leży powyżej rozwidlenia pęczka Hisa na 3 odnogi (z których najmniej istotna słabiej lub wcale nie pzewodzi), więc nie chroni ono w przypadku nasilenia się zaburzeń przewodzenia. Stąd warto pomyśleć o ablacji, która prowadzi do pełnego wyleczenia. Prawdopodobnie pomyliłeś informację z obecnością dodatkowego szlaku (zespół WPW), ale tam korzyść z dodatkowego zabezpieczenia jest symboliczna a ryzyko zgonu z powodu bardzo szybkiego rytmu w przypadku migotania przedsionków istotnie podwyższone - stąd u każdego z WPW powinno się wykonać elektrofizjologiczną ocenę ryzyka jakie powoduje szlak (zazwyczaj tzw.badaniem elektrofizjologicznym), a u większości chorych istnieją wskazania do ablacji. Podsumowując, w Twojej sytuacji nie ma przeciwskazań do ablacji a kryterium kwalifikującym jest zapis EKG podczas częstoskurczu. Pozdrawiam