Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca a praca w policji

szajba2020

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, możę jest gdzie ś odpowiedz na moje pytanie, ale nie mogłem znaleźć. Więc sprawa ma się tak. Chciałem iść do policji, na na Powiatowej Komisji lekarskiej dostałem kat D przyczyna badanie echo serca cytuję *Prawidłowa grubo-śc i wielkość ścian oraz wielkość jam serca. Lewa komora 41/22mm. Płatki zastawki mitralnej łagodnie wypadają w czasie skurczu do lewego przedsionka z towarzyszącą falą zwrotną małego stopnia. Lewy przedsionek 29 mm. Zastawka aortalna trójpłatowa. Aorta występuję nieposzerzona 27 mm. Gradienty przed zastawkowe w normie. W świetle lewej komory struna rzekoma. Prawidłowa funkcja rozkurczowa lewej komory. Skrzeplin w jamach serca nieuwidoczniona. worek osierdziowy bez wolnego płynu. EF ok 78%* Stwierdziłem że się odwołam na wojewódzka komisję lekarską, i zrobiłem sobie drugie echo serca w innej klinice aby dołączyć do odwołania które wyszło następująco: *Aorta występuje 24mm . Prawidłowa wilekośc jam serca (LP 31mm , LK 56,, , PK 25mm). Prawidłowa grubość ścian. Globalna i odcinkowa kurczliwość mięśnia LK prawidłowa * EF 80%. Zastawki bez zmian morfologicznych. Gradienty przez zastawkowe w normie. Bez skrzeplin w jamach serca w badaniu TTE. Bez płynu worku osierdziowym. Bez płynu w jamach opłucnowych. Przyjeli moje odwołanie ale echo serca wyszło następująco: *Wielkość jam serca w/w EF75% Zwiotczenie(lub zrogowacenie płatka nie mogę odczytać)* płatka z mitralnej. IM1A aortalnej(czy coś takiego) gr. 16r/g oraz i funkcję pozostałych zastawek w/w/ Skrzeplin brak.* Zrobiłem wić kolejne badanie echo które wyszło w normie, oraz próbę wysiłkową która żadnych anomalni nie uwidoczniła - Prawidłowa tolerancja wysiłku Tera ja nie wiem co mi jest cztery badania echo i trzy różne wyniki lekarz na komisji wojewódzkiej powiedział mi że mam gradient aorty co to jest ??? Prosił; bym o wasze komentarze dlaczego taka rozbieżność no i co to jest gradient aorty 16??? Z góry dzięki pozdrawiam:)

Gość Abudabu77

Zacznijmy przyszły Funkcjonariuszu Prawa w jakim jesteś wieku. Praca w Policji to nie tylko skakanie z dachu na dach. Mój znajomy jest dobrym rysownikem portretów pamięciowych. Poza tym można cały czas przesiedzieć w biurze i nie tylko uganiać się za łobuzerią. Życzę mniej stresującej pracy- POZDRAWIAM abudabu77