Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca przez przepracowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem Magda. Mam 17 lat. Mam wrażenie, że ostatnio coś się dzieje z moim sercem. Może to dziwnie zabrzmi, ale przez cały dzień czuję jego obecność. To znaczy, tak jak wcześniej nie zwracałam na nie uwagi, tak teraz mogę wyraźnie wyczuć jego bicie, poruszanie. Czuję też, że odrobinę mniej swobodnie mi się oddycha, jakby coś mnie blokowało w końcowej fazie wdechu. Dodatkowo, kilka razy na dzień zdarza mi się taki mocne kołatatnie serca, tak jakby ono przyspieszało, chciało wyskoczyć ze mnie. Potem jakby staje na moment, jakby zbierało się w sobie, uderze jeszcze raz albo dwa bardzo mocno, po czym wraca do normalnego rytmu. Dzieje się tak kilka razy na dzień. Jest to bardzo uciążliwe, muszę wtedy stanąć, bo kręci mi się w głowie i brak mi oddechu. I jeszcze jakiś czas po czymś takim jest mi słabo. Co to może być? I co mogę z tym zrobić? Czy to może wynikać z przepracowania? Chodzę do szkoły, popołudniami do pracy, a wieczorami opiekuję się moją małą siostrą. Próbuje to jakoś wszystko pogodzić, ale nie mam czasu na nic, na wizytę u lekarza, na chorobę tym bardziej. Czy jest jakiś sposób, żeby się tego pozbyć? I czy może się to wiązać z jakimiś innymi dolegliwościami?

Ech, właśnie wróciłam od rodzinnego. Dostałam zwolnienie ze szkoły i pracy i pilne skierowanie do kardiologa - na jutro. Lekarka nie potrafiła mi za dużo powiedzieć, stwierdziła tylko że mam zdecydowanie za wysokie ciśnienie i tętno i wyraźnie słyszalne szumy sercowe. Powiedziała też, że mogę mieć arytmie, bo moje serce bije szybko i bardzo nierówno. Stwierdziła, że kardiolog musi znaleźć przyczynę i przebadać mnie dokładnie. Trochę się boję. Jakie mi może robić badania? Może coś wiecie, na czym to polega i czy jest bolesne?

Gość klaudusia

Ludzie zacznijcie dbać o siebie. ja też tak miałam. walenie serca budziło mnie w nocy. od tamtej pory wiem, że zdrowie jest najważniejsze, sama się o tym przekonałam. Jak weszłam na stronę >http://smierc.org i sprawdziłam swoją datę śmierci to , aż się wystraszyłam. Od tego czasu inaczej spojrzałam na życie, zaczęłam o siebie dbać i moje serducho skorzystało na tym a w szczególności ja. mniej stresu!