Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne bicie serca, pulsowanie żył w skroniach i szumy uszne przed snem

pablosik6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój problem jest taki że od pół roku męcze się z zaśnięciem zaczęło się od szumów usznych wieczorem , po zmeczeniu i podczas lezenia nasilaja sie one. Gdy jestem już w takim stanie ze zasypiam momentalnie zaczyna mi sie niby krecic w glowie mogę to porównać też to spadania do tyłu, ciągnięcia do tyłu. W tym momencie muszę się podnieść i udaje mi sie zasypiać oparty o ścianę bo wtedy się to nie dzieje ale szumy się utrzymują. Ostatnio mam też takie przypadki( np teraz tez wstalem zeby sie uspokoic i pisze na forum) że wszystko dzieje się to samo podczas zasypiania ale doszło do tego czasami dziwne bicie serca takie pukanie a do tego pulsowanie żył w skroniach i z tyłu głowy takie że musze podnieśc głowe przy jednym uderzeniu 3 takie pulsowania ze az cala glowa mi lata . Do tego cierpki jezyk suche usta i odretwienie uszu , te trzy co jakis czas dochodza. czasem tez te dziwne bicia serca mam przy strachu nerwach. bylem u kardiologa nie wie co mi jest... Badanie holtera wykazalo tendencje do tachykardii zatokowej w ciagu dnia , jak je robilem to nie pulsowalo mi wtedy w glowie ani szumow jeszcze nie mialem i tego co powyzej. Ostatbui robilem ekg wysiłkowe pod koniec cwiczen doszlo do 200/90 i przy zaprzestaniu wysilku tachykardia zatokowa i zimne rece. Nie wiem co mam robic ;( czesto tez mam podwyzszone cisnienie. Tylko rano gdy sie obudze nie szumi mi w uszach zaraz po zaczyna sie. Prosze o wasze zdanie na ten temat ?? jest jakaś klinika do ktorej moglbym e maila wyslać i by sie tym zainteresowała?? mimo że nie mam nie wiadomo ile pieniedzy zeby sie leczyc ?? bylem na 3 wizytach u lekarza prywatnie i te badania robilem , bo panstwowo kompletnie nic nie wiedza. A krew i inne ok wyszło .

Ja też mtyślę,że trzeba zrobic rtg lub rezonans kręgosłuppa szyjnego .Może to wiele wyjaśnić..Pomyśl też o tym jakie masz łóżko,w jakiej pozycji pracujesz.Gdy np. długo sidzisz przy laptopie tocały czas jesteś zgarbiony ,a mięśnie na karku napięte.Jak śpisz ,to łóżko musi być płaskie,materac nie miękki,aby sie kręgosłup nie zapadał,a pod głowę kup sobie specjalną poduszkę w sklepie ortopedycznym,taką specjalnie wyprofilowaną,która podczas leżenia podpiera kark i odciąża kręgosłup szyjny. Mam znajomą dentystkę,która z racji swej pracy wciąż musi się garbić,gdy zagląda klientom do paszczy.Miała zawroty głowy,bóle.Jak zaczęła spać na tej poduszce,kręgosłup przez całą noc odpoczywał i problemy się znacznie zmniejszyły.Różne nieciekawe objawy mogą tez dawać leki na nadciśnienie i cholesterol.Przeczytaj ulotki.Moi znajomi,którzy sie na te choroby leczą mieli np. suchość w ustach,bóle mięśni,gęsty śluz w gardle,podwyższenie CK-kinazy kreatyny.... itp.Leki chemiczne na jedno pomagają ,a na drugie szkodzą.Radzę ci przeczytać artykuł pt.:,,Cholesterol i trójglicerydy**autor Gromadzki.Jest tam wiele cennych wskazówek do wykorzystania w praktyce przez osoby z cholesterolem.

Gość pablosik61

To tak ja nie biore leków żadnych miałem przepisany Betaloc zok ale mialem mdlosci po nim i dlatego zaprzestalem. i robilem badanie na tarczyce i wszystko ok wyszlo. Najgorsze to ze jak chce zasnac to pulsuja zyly w fazie zasypiania efekt spadania , krecenia w glowie. No i szumy calo dniowe oprucz rana a najgorsze wieczorem, no i to ze nie moge miec za duzo wysilku bo to cisnienie i po zakonczeniu wysilku odrazu tachykardia zatokowa...ehhh masakra lekarka mi cos wspominala ze niby nadnercza chore ze za duzo adrenaliny ze zimne rece podczas wysilku no ale co ma do tego szum i pulsowanie zyl w skroniach...ehhh mam się zglosić do endokrynologa

Nie wolno się piescić z chorobami, bo czasami leki są dużo grozniejsze, bo mają wiele skutkow ubocznych. Czasami organizm się sam naprawi taka jest jego natura. Znam wiele osób które próbowaly już wszystkiego i nic, poprostu zatrucir lekami jest gorsze. Z ostatnich nowinek naukowych wiem że człowiek dlugość życia ma zapisane w genach, chyba że stanie się inna tragedia życiowa, wiec program Natury tu nie pomoże. Czy czytaliście o biorytmach? to nasz zegar biologiczny, czyli raz na gorze raz na dole.

Gość janeczek 40

człowiek ma długość życia w genach ? wole żarty., cała naturopatia temu przeczy. ludzie chorują na podobne choroby co w rodzinie z powodu podobnych nawyków, głównie żywieniowych.

coraz gorsze jedzenie, wiecej chemi, to sie odbija na coraz większej ilosci chorób. ludzie na wsi tyle nie chorują.

sam mam szumy w uszach i tetno mi sie podnosiło w nocy.

na tetno pomaga magnez na noc, a wywołał  je u mnie nadmiar soli (wtedy spada potas, i magnez, a że magnezu niedobory ma większosc ludzi, wiec polecam najpierw magnez, bo bezpieczniejszy w braniu, natomiast potas jeśli jest nadmiar to można przedawkować, wiec z nim ostrożniej),  bo jadłem na noc popcorn i orzeszki mocno solone.

suchość w ustach jest powiązana z krażeniem, zwiekszonym tetnem, ale i niedoborami.

Jak popijasz wode i dalej suszy, popijasz i dalej suszy.. to pewnie masz niedobory albo podniesione tetno

niedobory też właśnie powodują podniesione tetno i ciśnienie, albo ich nadmiar. to są powiązane sprawy

wtedy ja czasem biorę litorsal, np pół tabletki rozpuszczalnej z wodą niegazowaną ofkoz.

albo jem jabłko, genialnie uzupełnia i daje energie, to super owoc, najlepiej jabłka z rynku, nie pryskane. (na noc nie je sie  owoców)

do tego podejrzewam u siebie nieszczelne jelita, albo słabą flore bakteryjną, przez co mam złe (na niskie) wchłanianie mineralów i w konsekwencji ich niedobory (magnez potas itd.), natomiast muszę to jeszcze zbadać 

z szumem w głowie nadal walczę, w ciagu dnia mi nie przeszkadza, tylko nad ranem 

także sprawdź sobie dokładnie poziomy minerałów i MAGNEZu  , ale odpowiednio.

poszukaj na stronie znanej blogerki zdrowia  pepsi eliot jakie porobić badania na różne rzeczy (jest wyszukiwarka, wpisz 'badania')

czasem jak jestem zmęczony biore litorsal- dobrze uzupełnia elektrolity (poza magnezem, którego nie ma)

generalnie jak nie wiadomo co sie dzieje, to przyjrezć się i zmodyfikować diete, wyeliminować ograniczyć szkodliwe substancje, zwiekszyć ilosć surowych warzyw i owoców (czyli uzupełniać minerały i witaminy naturalne), dodałbym czosnek i cytrynę, wychodzenie na świeże powietrze, unikanie w tym czasie stresujących,  filmów i artyklułów w sieci, wiadomosi itp. na rzecz komedii i relaksu

----------

cytując jeden z artykułów pepsi eliot:

" Nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe, arytmie i nagła śmierć sercowa to wszystkie patologie związane z niedoborem magnezu.
    Wapń też jest bardzo ważny, szczególnie przy nadciśnieniu.

Najlepszym wyjściem jest wykonanie badania magnezu RBC, który mierzy ilość magnezu w czerwonych ciałkach krwi. W surowicy krwi zwykle wyjdzie, że wszystko jest ok, bowiem ciało zrobi wszystko, aby we krwi był magnez.

Możesz także oceniać i śledzić oznaki niedoboru magnezu, a także spożywać pokarmy bogate w magnez, oraz suplementować magnez, równoważąc ten fakt niezbędnymi witaminami D3, K2 i wapniem.

Możesz też kontrolować poziom potasu i wapnia, ponieważ niski poziom potasu i wapnia jest powszechnym laboratoryjnym objawem niedoboru magnezu."

------

polecam prowadzić Dzienni jedzenia, codziennie pisać co sie jadło i której godz i czy były jakieś dolegliwosci, potem modyfikować diete i obserwować poprawe

sorki, że tak chaotycznie, ale niewyspany jestem, bo mnie szum w uszach obudził, a jak posiedze z pół godziny-godzine to sie zmniejszy i dalej pójde spać.

wiekszość problemów ze zdrowiem to najczęsciej  jelita i jedzenie, braki minerałów i witamin, złe odżywianie.

od tego się prawie wszystko zaczyna i na tym warto się skupić 

Gość janeczek 40

obserwujcie też wygląd ciała. paznokcie wiele mówią o poważnych niedoborach (pręgi, plamki, łamliwość itp), stan skóry, włosów, język jak wygląda rano, oczy. Szkoda, że lekarz ogólny nie potrafi z nich czytać chorób. byłoby skuteczniej szybciej i prościej wyłapać problem 

Ciekawe jest badanie : analiza pierwiastkowa włosa, ale kosztuje 300 zł i trzeba czekać 3 tyg. na wyniki

pokaże wszystkie niedobory minerałów z dłuższego okresu

dbać o zdrowe jelita przede wszystkim, 

kiszonki, probiotyki, jeśli ktoś może ofkoz

kawa wypłukuje magnez i minerały, alko to samo

"

Cynk,

Inositol,

witB6,Wit B12z kwasem foliowym,

magnez, i ziolo Gingo
Biloba
.

Wypisane z angielskiej ksiazki. Jest tez jeszcze wzmianka o