Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników biochemii po omdleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zasłabłam na ulicy. Wezwana karetka zawiozła mnie do szpitala i tam zrobili mi badania. Na moją prośbę, by lekarz wytłumaczył mi wyniki, wzruszył tylko ramionami i powiedział, że mogę wracać do domu. Bardzo proszę o interpretację tych wyników (mam 40 lat): Glukoza - 6,10 mmol/l Kreatynina w surowicy - 65 umol/l Aspat - 14,0 IU/L Alat - 10,3 IO/L CK-MB akt. - 25,6 IU/L Białko C - reaktywne - 1,32 mg/l Sód w surowicy - 141,0 mmol/l Potas w surowicy - 4,1 mmol/l Chlorki w surowicy - 106,0 mmol/l Troponina T hs - 0,003 ng/ml Opis normy: cut off dla zawału serca 0,014 Najbardziej przestraszył mnie ten ostatni wynik. Będę bardzo wdzięczna za wytłumaczenie o co chodzi w tych wynikach i czy wszystko jest dobrze, czy raczej mam się już martwić.

Gość jakistamkoles

Ten ostatni wynik to padanie poziomu troponiny, która jest znacznie podwyższona przy zawałach. cut off znaczy ze powyżej tego wyniku trzeba wstępnie rozpoznać zawał serca. zrobiono ci to badanie ze wzgledu na wiek i okolicznosc w jakiej trafiłas na izbe, ale było ono w normie. pozostałe wartosci również prawidłowe