Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy po wstaniu przy bardzo wysokim pulsie u nastolatka

Gość kamil996

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil996

Witam ! Mam 15 lat i od ok. tygodnia mierze sobie cisnienie,(cisnieniomierz jest elektryczny, kupiony kilka lat temu, firmy NAVIS) i mam wg mnie bardzo ale to bardzo wysoki puls serca, zawsze sie waha miedzy 110 a siega nawet 158(to moj rekord), bardzo czesto jak szybko wstaje to kreci mi sie w glowie i mam doslownie bialo przed oczami i robi mi sie slabo-trwa to zawsze kilka sekund i po chwili mija. Co to wg Was moze byc, czy to poprostu efekt dorastania ? Nigdy mnie nie boli serce, ani nie mam zadnych problemow z nim, za to mam mala pojemnosc pluc i alergie pod katem przyrodniczym,a teraz mamy wiosne wiec moze to ma jakis wplyw ? (zazwyczaj moj puls to 120-135)

Gość Magdalenka17

Też się wypowiadałam na ten temat tutaj na forum, ale nikt mi nie odpisał. Ja mam 17 lat i mam to samo :( Bardzo się męczę nawet po wejściu na 2.piętro. Miałam holtera (całdobowe EKG) który zarejestrował tylko 19 godzin i przyśpieszeń tętna (tachykardii) miałam 96... A mój puls sięgał najwięcej (mój zarejestrowany rekord) 168 uderzeń na minutę bez większego wysiłku, stresu i emocji. Podczas snu z 60 tętno potrafiło skoczyć do 120, gdy spokojnie spałam. Sprawdź sobie hormony tarczycy (nadczynność może powodować szybkie bicie serca) ja mam niedoczynnośc więc tym bardziej dziwne że mam takie skoki tętna ;/ A z tym nagłym wstawaniem to uważaj, bo to podobno normalne, że przy nagłym podniesieniu się robi się słabo, ja też tak mam... Ale ten puls warto mieć pod kontrolą.