Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Diagnostyka boreliozy przy morfologii

Gość Warka

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie czy morfologia jest w stanie wykazac borelioze? i jakie wowczas sa wyniki owej morfologii? ogromnie martwia mnie wyniki i boje sie wizyty u lekarza. zwlaszcza wracajac pamiecia jakis miesiac temu cos mnie ugryzlo i nie jestem pewna czy to byl kleszcz. moze ktos z was mial z tym do czynienia?

Nie morfologia nie wykryje boreliozy.Na tą chorobę są specjalne testy i z tego co wiem to wszędzie się ich nie wykonuje.Myślę jednak że kleszcz jeśli się wgryzie w skórę to na pewno byś go widziała bo napęcznieje i trzeba go usunąć,przy tym ugryzienie kleszcza nie boli i jeżeli by wyszedł sam to pewnie byś nawet o tym nawet nie wiedziała.Pozdrawiam.

Tego ugryzienia nie poczulam, dopiero gdy swedzialo zauwazylam takie wypukle zaczerwienienie na nodze wielkosci grochu. dopiero masc antybiotykowa pomogla. miejsce mam teraz blado zaczerwienione ale nie swedzi juz. dzieki za podpowiedz. pozdrawiam

Szkoda że nie widziałaś tego co cie ugryzło bo jeśli rzeczywiście byłby to kleszcz to prawdopodobnie jeśli w miejscu ugryzienia pojawi się rumień to oznacza zarażenie boreliozą a jeśli tego rumienia nie ma to trzeba wykonać testy.Najlepiej jak poczytasz w googlach bo ta choroba daje bardzo dużo objawów i będziesz wiedziała na co zwracać uwagę w przyszłości wiem że na youtube też coś jest o boreliozie.

Szkoda ze nie widzialam. czytalam ze nie zawsze rumien musi byc, dlatego martwie sie. no i to ze wogole nie poczulam ugryzienia. czytalam tez ze moga pojawic sie stany grypopochodne. ide dzisiaj z wynikami do lekarza....mam pietra jak nic. zapytam odrazu o te testy i tak warto je zrobic

Http://pl.wikipedia.org/wiki/Borelioza Kochana a może to jakaś mucha bo nic mi nie wiadomo żeby ugryzienie po kleszczu swędziało.Bardzo dużo przypadków jest że po wykryciu choroby ludzie mówią że nigdy nie mieli kleszcza.Wynika z tego że jeśli kleszcz wyjdzie to nie swędzi bo kleszcz ma w ślinie substancje znieczulającą.Objawy to nie tylko grypopodobne ale masa innych.Myślę że będzie wszystko dobrze i okaże się że to nic groźnego.

Dzieki anekas. ale lepiej dmuchac na zimne, zaniepokoilo to brak uczucia ugryzienia i inne objawy obserwowane i ten od tygodnia stan grypowy. ale okazalo sie ze wszystko jest dobrze a wynik nie ma takiego znaczenia gdy pozostale wskazniki sa b.dobre, tak powiedziala pani doktor. ale na przyszlosc by znow nie panikowac warto sie zaszczepic