Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, większość z Was tutaj cierpi na tzw. KLASTEROWE BÓLE GŁOWY. Współczuję. Ja sam mam często ukłucia w okolicy oczodołu, które występują dość nieregularnie, acz zazwyczaj na wiosnę. Są to nagłe silne ukłucia jakby igłą przez mózg, przez oczodół. Prawie zwala z nóg, ale to tylko takie szarpięcia. Mam to chyba od kiedy zacząłem dojrzewać.

Ja mam ból nad lewym okiem, jest bardzo silny i trwa nawet 2 dni. Całe oko mnie boli, jedyne co na to pomaga to uciski np poduszką w te miejsca. Byłam pewna, że to ból zatok, ale typowe tabletki na zatoki nie pomagają. Nie mam pojęcia co to może być? Również towarzyszy temu katar chociaż nie za każdym razem. ktoś wie co to może być? Proszę o odpis.

Gość Zrospaczona

Te wszystkie bole *za okiem* albo *pod brwia* to nic innego jak ZATOKI! Przez 2 miesiace mialam takie bole glowy ze tracilam przytomnosc z bolu i nic mi nie popagalo. Zadne tam ibupromy czy apapy. Chodzilam odlekarza do lekarza , bylam w szpitalu przez tydzien na wydziale neurologicznym, zrobili mi dziesiatki badan, nic nie wykryli a bole jak byly tak zostaly. Przy przeswieeniu glowy (w ktorym szukali raka w mozgu ) zobaczyli tylko lekkie zapalenie zatok. Powtarzam lekkie! W krwi tez bylo lekkie zapalenie. Dostalam antybiotyk i do domu. Antybiotk nic nie pomogl, bole zostaly a ja juz wytrzymac nie moglam i w nocy po jakis zastrzyk przeciwbolowy do szpitala pojechalam. Tam zrobili mi jeszcze raz tomografie zatok, okazalosie ze sa dalej troszke zapchane a zapaleni w krwi juz nie ma. Dostalam przypisane kroe przeciwbolowe ktore bierze sie w napeawde skrajnych przypadkach np. Przy raku. Krople tez nic mi nie pomogly ! W szpitalu znowu nie postaliwli mi zadnej diagnozy, powiedzieli ze te lekko zapchane zatoki nie moga byc przyczyna takiego mocnego bolu i wyslali mnie do domu. U laryngologow tez juz bywalam pare zazy i dupa. Nic mi nie pomogli. Pojechalam do polski (bo aktualnie mieszkam w niemczech) i poszlam znowu do laryngologa prywatnie. Znowu tomografia zatok, lekko zapchane ale skoro wszystko inne zdrowe to trzeba zatoki operowac. Spowrotem do niemeic, do kolejenego laryngologa po skierowanie na opera je. Dostalam! Straszyli mnie ze wzrok moge stracic i takie tam. Zrobili opera je i bol przeszedl nastepnego ranka. Niestety zycie to nie bajka i po 2 miesiacac zapalenie i bol wrocily. Bralam antybiotyk, bol i zapalwnieprzeszlo ale po 2 tyg nabawilam sie zapalenia ucha srodkowgo co przyszlo od zatok. Zapalenie z ucha przeszlo na kosc za uchem , bol niesamowity o 2 w nocy pojechalam do szpitala i operowali mnie na miejscu bo to nie bezpieczne czekac bo na mozg moze przejsc. Po operacji bol przeszedl. Po 2 miesiacach znowu zapalenie zatok, antybiotyk, zapalenie przeszlo a bol za okiem pozostal. I siedze teraz zdesperowana z tym bolem na forum i nie wiem. O mam dalej robic... Pozdrawiam

Ja też mam bóle głowy nad lewym okiem, takie pulsujące, jakby ktoś młotem mi walił ciągle.. na dodatek pojawia mi się wrażliwość na światło ;/ rodzinny lekarz mi powiedział, że to migrena i przepisał zolmiles. biorę jak się pojawia ból i jest całkiem spoko. albo mija albo przechodzę mega łagodnie. także jeśli ty tez masz migrenę, to polecam.

Witam ja odczuwam podobne dolegliwości w postaci piekącego bółu nad okiem prawym i pod .. Latam z tym od trzech lat po lekarzach larygolok , neurolog stomatolog i okulista. Zatoki czyste , zęby wyleczyłem .... Dziś byłem u neurologa i stwierdził że mam zapalenie nerwu trójdzielnego 2 i 3 ,2 znajduje się on nad okiem a 3 pod , przepisał mi leki i zobaczymy z tym że zastrzegł od razu że leczenie może być długie ... Może warto się rozejżeć za dobrym neurologiem pozdrawiam

Ja z tymi bólami juz się mecze od tygodnia, dziś sobie z tym poradziłam, wiem ze może zabrzmi to śmiesznie ale spróbujcie założyć ciepła czapkę na głowę mi to wygrzalo łuk brwiowy i naprawdę ból się ukoil nie wiem na jak długo ale przynajmniej mam ulgę na chwile. Pozdrawiam

Gość Goździkowa

Witam. Borykam się z podobnym problemem. Proponuje iść do stomatologa ze zdjeciem pantomograficznym. Jeśli nie bedzie żadnych zmian proponuje w drugiej kolejności iść do laryngologa. Jeśli zatoki bez zmian zapalnych to kolejna wizyta u okulisty, by wykluczyc wadę wzroku. Jeśli i tu będzie skucha to zostaje neurolog. Opisywane dolegliwosci moga świadczyć o:

-stanie zapalnym zębów- w tym ropni okołowierzchołkowych 

- stan zapalny zatok ze zmianami w samych zatokach

- wadą wzroku/ wysokim ciśnieniem dna oka

- zapaleniem nerwu trójdzielnego

- migreną

- nerwobólem

A nawet rakiem. 

Wszystko należy konsultować z lekarzem specjalistą. Życzę zdrowia.