Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból gardła, zbieranie ropy i wysoka gorączka przy zakażeniu paciorkowcem

Gość Poznan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie dotyczące ASO i paciorkowca. Jestem z mężczyzną, który nie raz wspominał o wysokich wynikach ASO (1400, gdzie norma to ok.200), lecz nie zwracałam na to uwagi. Ostatnio, następnego dnia po zbliżeniu zaczęło mnie boleć gardło, plułam ropą i miałam bardzo wysoką gorączkę. Po wizycie lekarza okazało się, że mam mocną anginę (biorę na nią antybiotyk o nazwie Forcid 1000). Z czystej ciekawości zaczęłam czytać o ASO i przeczytałam, że jednym z rodzai paciorkowca jest Streptococcus pyogenes, którego objawy są identyczne jak moje (podobno spowodowane anginą). Czy oznacza to, że mężczyzna ma paciorkowca, którym się zaraziłam? Proszę o szybką pomoc - do jakiego lekarza możemy się wybrać, jakie badania zrobić? Mam jeszcze pytanie - czy oznacza to, że nie będziemy mogli współżyć?

Warto sprawdzić czy ten antybiotyk działa na paciorkowca.Jeśli tak, to wyleczy cię.Po leczeniu porozmawiaj z laryngologiem,pewnie odpowie ci na te pytania.Znam chłopca,który po zakażeniu gardła paciorkowcem miał ASO kilka lat podwyższone.Tylko ,że jak miał zapalenie gardła ,to nie brał antybiotyku,tylko samo mu przeszło,a paciorkowiec gdzieś w organiżmie siedział dalej.To trudne zagadnienie.tylko laryngolog moze na to odpowiedzieć.

Gość Poznan92

Tak, język jest czerwony, *śluz* ropny w gardle + białe plamy na migdałach, okropny ból gardła i gorączka. Ktoś polecił, abym udała się do laryngologa na wymaz z gardła, umówiłam się na przyszły tydzień. Czy jesteś okaże się, że zaraziłam się od swojego mężczyzny to dadzą mi antybiotyk uodparniający mnie na paciorkowca czy będę zmuszona odizolować się od tej osoby?