Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rezonans magnetyczny przy palpitacjach i przeskokach w sercu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak juz wiecie lecze sie w Angli z powodu palpitacji i przeskokow w sercu mialem juz Ehokardiogram,Holter,badania krwi itp. wczoraj znowu bylem na eho serca i znowu zalozyli mi holtera wciaz nic niemoga stwierdzic ale co dostalem skierowanie do Londynu na Rezonans Magnetyczny serca czy ktos mogl by mi powiedziec cos o tym badaniu bo troche jeste nerwowy a najbardziej bo slyszalem ze przed badaniem wstrzykuja kontrast do zyly,czy jest to szkodliwe i czy warto robic to badanie jesli poprzednie dwa eha serca i trzy krotnie noszone holtery nic niewykazaly

Gość iwonella89

Jest to zupełnie bezpieczne badanie, nieinwazyjne. Kładziesz się na takim łóżku czy stole, jak kto woli :) Łóżko wchodzi do takiej okrągłej maszyny, zazwyczaj ma się na uszach słuchawki z muzyką gdyż maszyna ta dość głośno działa i sobie leżysz a maszyna robi zdjęcia, coś jak RTG tylko technika inna. Badanie to zapewne w zależności od potrzeb pacjenta może trwać nawet do godziny, moje kiedyś trwało 45 min. Po chwili wyjeżdżasz z maszyny, podają Ci dożylnie kontrast i wjeżdżasz z powrotem. Mówią, że po podaniu kontrastu może Ci się zrobić ciepło ale mi nic nie było, kontrast jest również bezpieczny. do ręki dostajesz guziczek jakby Ci się słabo zrobiło czy coś, jak go naciśniesz od razu maszyna zostaje zatrzymana, masz również głośnik i mikrofon żebyś mógł się kontaktować z wykonującym badanie. Jest to zupełnie bezpieczne badanie aczkolwiek maszyna ta jest dość klaustrofobiczna. Nie ma się czego bać, w każdej chwili możesz przecież zadzwonić i wtedy wyjeżdżasz z maszyny, jednak bez powodu lepiej tego nie robić, bo przerywasz badanie.

Miałam takie badanie kiedyś.Rzeczywiście maszyna klaustrofobiczna.Zamknęłam na czas badania oczy,aby nie widzieć w jak małej przestrzeni sie znajduję[z tym stołem wjeżdżasz do ,,tunelu**.Maszyneria dość głośno działa.Coś takiego jakbyś leżał pod stołem piły tarczowej i co parę sekund ktoś ją włączł i wyłączał.Trochę hałasu jest.Ale żadnych problemów. Wynik z opisem dali mi od razu.Poprosiłam o to,bo kazali jutro przyjechać.Na moją prośbę lekarz opisał od razu bez problemu.

To nie jest taki sam kontrast jak przy koronarografii, że nie możesz się ruszać, bo możesz nabawić się pęknięcia żyły itp. Jeżeli chcesz, aby badanie było dokładne konieczny jest kontrast! Ja miałem rezonans magnetyczny i pani powiedziała, czy zgadzam się na kontrast, a ja, że chyba muszę? A ona no tak:) Kontrast to konieczność w tego typu badaniu. Zresztą po tym ani się źle nie czułem, ani nic mi nie było. Tylko cieplej w sercu, ale to normalka. Całe badanie jest kozackie i tyle. Jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie co jest z Twoim sercem musisz się położyć i wykonywać polecenia lekarza, które polegają na wstrzymywaniu głębokiego oddechu i nieoddychaniu. Mój rezonans trwał 1,5 godziny! Bo miałem robione też obrazowanie wszystkich naczyń w klatce piersiowej. Na moją prośbę oczywiście. Oglądałem film pt. planeta ziemia i było fajnie! Swoją drogą polecam rezonans w WWA w Centrum Medycznym i pozdrawiam panią doktor, która robiła mi badanie!

Ja tez dobrze czulam sie po kontrascie, nic mi nie dolegalo. podczas podawania go do zyly to fakt czulam cieplo w stopach i dloniach, ale technik wszystko tlumaczy. technik tez robi wywiad o uczuleniach, klaustrofobiach, lekach ktore bierzesz itp ja nie mialam tej muzyki ani guzika ale byl kontakt glosnikowy. nie ma co sie bac, wazny jest ten wywiad

Czołem klasa . Z teorii to tak . Jeśli kierują cię na takie badanie to zap...laj bo trochę ono kosztuje i trochę trwa u nas lekarze kierują w ostateczności . Przeciwskazania bezwzględne to rozrusznik i neurostymulatory i posiadanie ciał obcych metalicznych w ciele . No i ewentualnie trzeba odczulić jeśli jesteś uczulony szczególnie na jód w rezonansie chyba mniejsze dawki podaje się za pomocą wyspecjalizowanej strzykawki często z kolorowym światełkiem prosto od alienów . Przy badaniu często występują akcje typu uczucie gorąca ale to w szczególnosci przy tomografii tam dawka jest większa . Pozdro koniecznie napisz co tam wyszło !!!

Tak wszystkie te badania poczawszy od dwukrotnego skierowania mnie na Ehokardiogram potem trzy razy Holter badania krwi EKG chyba z 15 razy a teraz dostalem skierowanie na rezonans magnetyczny i to zaraz po wizycie u lekarza skierowanie przyszlo za dwa dni i 8 czerwca juz mam rezonans i wszystko to z NHSu kompletnie za darmo jak i leki mam za drmo wszystkie

Gość iwonella89

Twoje przeskoki w sercu to najprawdopodobniej skurcze dodatkowe komorowe lub nadkomorowe, jeżeli Twoje dolegliwości trwają przynajmniej kilkanaście sekund to polecam TELE EKG ,jeżeli na holterze nie możesz tego złapać. Nie wiem czy takie coś jest za granicą, wiem na pewno że w Polsce jest i można z tego korzystać także za granicy, miesięczny abonament to 45zł. Fajna sprawa i nie musisz się martwić czy zdążysz dojechać do ekg podczas arytmii. Ja też mam skurcze dodatkowe i nie miałam żadnych dolegliwości po podaniu kontrastu.

Ja mieszkam jakies 60 mil od Londynu,a w badaniach nic mi niewyszlo w poprzednich wynikach wszystko wyszlo w normie a na te jeszcze czekam a jezeli chodzi o pytadie od iwonella89 to nie te dodatkowe skurcze nietrwaja dlugo to jest poprostu jeden tak jagby przeskok czsem mam tych przeskokow 20 dziennie a czasem wogole i jesli wystepuje to pojedynczy przeskok ale raz na jakis czas mam palpitacje ostatni raz mialem rok temu i jak jusz zaskoczylo serce to trwalo to 12 minut i bylo to bardzo szybkie bicie serca i nieregularne nie wiem co to moze byc bo tych palpitacji mi nieuchwycili na EKG bo jak karetka przyjechala to juz bylo po tym ale bardzo n ieprzyjemne uczucie niemialem przy tym zadnych buli w klatce zawrotow glowy czy omdlen anie dusznosci poprostu palpitacje mialem to w moim zyciu jakies 10 razy wystepuje to raz na rok a raz niemialem tych palpitacji przez 8 lat i potem sie nawrocily i zdazaja sie czesciej

Witam tak to badanie jest na NHS wszystko za darmo i wizyta byla umowiona w ciagu 2 tygodni jesli chodzi tutaj o sprawy zwiazane z jakimi kolwiek badaniami idziesz tylko do twojego rodzinnego lekarza mowisz co chcesz za skierowanie i w przeciagu 10 dni masz list w domu ze masz umowiona wizyte w szpitalu na badanie nie wazne czy to rezonans EKG,Echo serca czy przeswietlenie wszystko jest zazwyczaj robione bardzo szybko a jest i nawet taka opcja ze zadzwonisz sobie pod numer specjalny darmowy tam cie lekarz przepyta przez telefon jesli sie zle czujesz i po stwierdzeniu ze potrzebujesz lekaza rezerwuje ci kolejke w szpitalu za godzine na pelne badania