Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie języka i policzka przy migrenie z aurą

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, mam migrenę z aurą. Oprócz mroczków przed oczami, pojawiają się także nudności i wymioty oraz wspomniane przez Ciebie drętwienie. I owe mrowienie języka, dziąseł, ust, twarzy, czy dłoni jest najmniej kłopotliwe. Zwykle trwa krótko i poza dziwnym uczuciem nie robi większych szkód. Nie boli, nie szczypie itp. Uważam, że poza samym potwornym bólem połowy głowy najbardziej dokuczliwe są zygzaki i mroczki przed oczami. Do tego dochodzi światłowstręt i coraz gorsze samopoczucie. Wiem, że inni mają jeszcze gorsze napady migreny, ale żaden z pewnością nie jest przyjemny. Zazwyczaj biorę środki przeciwbólowe i na aurze się kończy, ale zdarza się, że nic nie pomaga. Neurolog dawał mi różne leki przeciwpadaczkowe, które miały zmniejszyć częstotliwość występowania migren (które zwykle są kilka razy w miesiącu, potrafią być okresy, w których męczę się po kilka razy w tygodniu), ale pomagało to nieznacznie, a pieniądze się wydawało. Rzekome silniejsze środki przeciwbólowe na receptę wg mnie (na każdego może działać inaczej), to placebo. Czy wzięłam Nimesil, czy Ibuprom rezultat jest podobny. Ogólnie proponuję notować co spowodowało ból i starać się ograniczać możliwe przyczyny. Samego odrętwienie usunąć się nie da, trzeba przeczekać.

Prowadzenie dzienniczka migrenowego zalecają nawet lekarze. Do pobrania na stronie http://www.abcmigrena.pl/dzienniczek-migrenowy Obecnie są dostępne leki typowo przeciw migrenowe, nowej generacji (tryptany) potrafiące przerwać ból nawet w trakcie ataku, dostępne na receptę.

Mam 20 lat, a mimo to już od ok. 7 lat mam migrenę z aurą. Nie wiem jak u Was, ale mnie bóle zawsze się nasilają się przy zwiększonym wysiłku psychicznym. Mój sposób na zmniejszenie częstotliwości ataków może się wydać odrobinę śmieszny, ale po prostu zaczynam regularnie zażywać magnez :) Raczej nie używam środków przeciwbólowych, wole jakoś się z tym *przemęczyć*, wiec w tej kwestii nie pomogę niestety. Zalecam jednak taką nieinwazyjną, magnezową profilaktykę.