Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dzienne zapotrzebowanie na cukier


Gość cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi tylko o cukier ale o węglowodany w ogóle. Dr Rosendale w swoim wykładzie *Insulina i jej wpływ na metabolizm* dokładnie opisuje jakie są skutki odporności na insulinę, która bierze się ze spożywania nadmiernej ilości węglowodanów. Jeśli nie znajdziesz, polecam również książkę :*Życie bez pieczywa* (na końcu są tabele) Ograniczenia jak wszystko co nowe należy wprowadzać stopniowo, zwłaszcza po 40-ce. Na początku lub dla osób starszych spożywać ok. 100 g węglowodanów na dobę i to w postaci warzyw (głównie gotowanych), odrobiny owoców świeżych, odrobiny pełnoziarnistego pieczywa (jeszcze lepiej całych ziaren zbóż). Butelka piwa to ok. 25 g węglowodanów - więc np. ona lub dwie kromki pieczywa. Ogólnie stosuję zasadę - 5% tego co jem może być *niezdrowe* Oczywiście brakujące kalorie czerpiemy z tłuszczów i to nasyconych (masło, śmietana, słonina, tłuste mięso, ryby) plus oliwa.

Odnośnik do komentarza

100 weglowodanów na dobre, ciekawe czy tak sie da? na poczatku napewno ciezko przyzwyczaic organizm, ale gdyby zastąpic to dużą iloscia zdrowego dłuszczu to może i się da. Co do spozywania wyrzucenia z diety pieczywa i ziemniakow to sie zgadzam. Jak to sie ma np do ryzu brazowego? ma on niski indeks. Sam od jakiegos czasu proboje ograniczyc weglowodany i cukry i efekty sa naprawde bez porówniania. Wiecej energi,mniejsza potrzeba snu. Zapraszam do dyskusji

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×