Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadmierna potliwość u nastolatka

Gość Krzysztof123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof123

Witam, mam 16 lat i cierpię na nadmierną potliwość. Jest to strasznie krępujące, szczególnie w towarzystwie i w lato. Każde wyjście rano do szkoły nawet w samej koszulce kończy się mokrymi pachami i koszulką. Mój organizm pocił się nawet wtedy, kiedy ja sam zamarzałem (np. w zimie na stoku). Co ciekawe - tam gdzie odczuwam stres się nie pocę, a w szkole, gdzie czuję się swobodnie często mam mokre pachy. W domu mogę siedzieć w bluzie spokojnie i nic się nie dzieje, na dwór jak wychodzę - tak samo. Potliwość dotyczy głównie pach. Używałem Antidral, początkowo nie działał, połączyłem go jednak z potasem i magnezem - przez 4 dni się nie pociłem (albo może to kwestia noszenia garnituru na egzaminy), następnie Antidral przestał działać. Kupiłem następnie kapsułki perspiblock - przez 2 dni prawie się nie pociłem, efekt dalej został. Poradzono mi też picie szałwii - pije, ale efekty są chyba znikome. Czy dobrym sposobem jest zrzucenie trochę wagi? Nie jestem gruby, ale do chudzielców też nie należę, 183, 80kg. Np. zacząć biegać, by podczas biegu się wypocić. Czy może jednak lodowate prysznice coś pomogą? Trochę boję się pójść do lekarza, jednak każdy kolejny dzień mnie ku temu przybliża...