Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno, dodatkowe skurcze komorowe i nadkomorowe

maria51

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jestem nową *forumowiczką*.Mój problem to arytmia w postaci dodatkowych skurczów komorowych i nadkomorowych wykrytych przy badaniu holterem. Mam przy tym dość niskie tętno ok.60 /min a czasem nawet mniej.Badanie echa serca prawidłowe.Choroby wieńcowej też nie mam, ale cierpię na nadciśnienie tętnicze od ponad 20 lat. Miałam też przypadki częstoskurczu komorowego. Oprócz leków na nadciśnienie zalecono mi betablokery, przy których spada mi tętno poniżej 50.Bardzo proszę o odpowiedź czy miał ktoś podobną sytuację, czy jest lek na tego typu arytmię, który nie obniża tętna /słyszałam o leku opakorden i isoptin/ Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Jestem po operacji serca/ opaska na tętniaku aorty wstepującej oraz wymiana zastawki/. Operacja odbyła się w 2009 r.dalej mam następujące kłopoty- utrwalone migotanie przedsionków oraz niskie tętno. Ostatnie badania Holterem wykazało ,że moje tętno spada do 40 , a nawet mniej. Muszę brac acenocumarol na rozrzedzenie krwi. Mam kłopoty z nadciśnieniem mimo brania leków/ miocardis-wczesniej piramil-lacipil, spironol, milurit. Występują takze skurcze komorowe i nadkomorowe. zostałem skierowany na konsultację w sprawie założenia stymulatora. Może ktoś ma podobne przypadłości i jak je pokonuje?