Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak czucia w szczęce po operacyjnym usuwaniu zębów

Gość ANKA289563

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ANKA289563

Witam. Mam dość nietypowy problem. We wakacje- bodajże 7 lipca 2010r miałam usuwane operacyjnie zęby ósemki na dole(po obu stronach). Nie można było ich wyrwać u dentysty ponieważ były wrośnięte w kość i przekrzywione,. praktycznie częścią, którą powinny być do góry leżały na boku. Stąd zrobiono mi operację usuwania tych zębów. Operacja przeszła bez komplikacji, rany po zębach i rozcięciu szybko się zagoiły, bez ropni itd. Byłam zadowolona, opuchlizna zeszła po 10-12 dniach, nie pamiętam dokładnie. Ale pojawił się problem! Nie mam czucia w dolnej wardze po prawej stronie, dziąsło pod zębami od 1 do 5 na dole jest zdrętwiałe, tak jak po znieczuleniu w gabinecie dentystycznym. To trwa już prawie rok! Nie mam kontroli nad warga, ślinię się w nocy, warga mi drga kiedy się śmieję. Mogę kłoć się igłą i nic nie czuję, ale jak przycisnę mocniej palcem czuję taki tępy ból, czuję też jakby tkanka w środku była porozdzielana(jakby nasypać grochy do woreczka i dotykać, coś takiego). Czuję łaskotanie, mierżenie. Nic poza tym. Warga na dole po prawo jest stale spierzchnięta :( Do tego odrobinę rozlał mi się kolor ust, nie wiem jak to wytłumaczyć, ale kolor ust wyjechał poza swój naturalny obwód. Proszę o pomoc! Czy to mi przejdzie? Czy wróci mi czucie i przejdzie mi ciągłe uczucie zdrętwiałego, zbitego dziąsła? Mam 20lat i przeszkadza mi taka niewładność... Lekarz prowadzący oczywiście mówi że to mi przejdzie... Ale kto w sumie przyznałby się, że schrzanił operację... Obawiam się też, ze zęby mogą jakoś umrzeć skoro całe dziąsło jest ciągle w takim stanie odrętwienia- czy to możliwe?

Gość ANKA289563

A jeśli powie mi to samo-że przejdzie? A okaże się, że nie przejdzie... Lekarz prowadzący mówił mojej mamie po operacji że wszystko było ok ze rozwieracz szczęki trochę uciskał na tą prawą część, bo z prawej strony ząb kompletnie leżał bokiem do góry i mogę trochę ten ucisk odczuwać. Ale powiedział, że przez jakiś czas. A tu rok prawie minął i żadnej zmiany! :(:(

Gość ania0102

Miałam usuwane wszystkie cztery ósemki w znieczuleniu ogólnym w szpitalu. Dwa miesiące później zapomniałam w ogóle o tej operacji. Rok po zabiegu nie ma możliwości, żebyś miała takie odczucia, chyba że jest uszkodzony nerw. Umów się z chirurgiem szczękowym, zupełnie obcym, niech oceni sytuację, tylko nie mów kto i gdzie robił Ci zabieg. Zapytaj co o tym sądzi. Moim zdaniem - spieprzony zabieg.

Gość ANKA289563

No to zje***ał zabieg. Bo rok czasu prawie minął a ja czuje nadal to samo- twarde dziąsło, brak czucia na brodzie (z zewnątrz na skórze) i niewładną wargę która mi drga przy śmianiu się jak u jakiegoś paralityka... Spytam swoją ortodontkę która prowadziła mnie z aparatem ortodontycznym, ale pewnie powie to samo... Polscy lekarze.... Kpina.