Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siniejące paznokcie przy fali zwrotnej w zastawce mitralnej

adamjac5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !od roku mam problemy z sercem. Przez rok wykonałem badania wielokrotnie EKG,morfologia, tsh i cholesterol który wynosił 207to jest trochę ponad normę. w sierpniu wykonałem Echo które wykazało prawidłową morfologię zastawek ale przy zastawce mitralnej falę 1 stopnia, budowa serca bez żadnych powiększeń, a nawet pan doktor stwierdził że mój przesionek jest super i nie ma się do czego przyczepić. Niestety cały czas mniewam dodatkowe skórcze które musze przyznać ostanio bardzo się uspokoiły mimo to odczuwam coś jakby mocne bicie serca wyczuwam puls na palcach dłoni i cały brzuch kołysa się w rytm bicia serca.Pan doktor stwierdził że wyniki są dobre i że on ma większą niedomykalność przepisał mi Concor cor 2,5 i tyle , gdybym nie zapytał to bym nie wiedział że wada będzie się pogłębiać i w przyszłości czeka mnie operacja.Od niedawna zauważyłem że moje paznokcie stały się do połowy sinawe mniej więcej na tej samej wysokości mniejwięcej do połowy u wszystkich palców dłoni, i dalej mają zwykły kolor. Czy niedomykalność 1 stopnia powoduje sinicę,Wszystko to jest dla mnie zaskoczeniem przez 30 lat nigdy nie miałem problemów z sercem aż nagle takie problemy bardzo proszę o pomoc, zwłaszcza niepokoją mnie te sine paznokcie.

Witam, Nieznaczne uszkodzenie zastawki mitralnej nie musi koniecznie się pogłębiać. Warto dbać o to, żeby się Pan nie przeziębiał, ponieważ każda kolejna infekcja może nasilać stopień wady. Jeżeli nie będzie pogłębiania się niedomykalności mitralnej, to prawdopodobnie przez długi czas nie trzeba będzie myśleć o leczeniu chirurgicznym serca. Sinica paznokci wymaga wyjaśnienia i ten problem należy omówić ze swoim lekarzem, który Pana badał.