Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bigeminie komorowe z jednego ośrodka

Gość Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrek
Witam Niedawno pojawila sie u mnie arytmia serca - zrobiono mi standardowe badania (ekg spoczynkowe, holter, badanie krwi, echo serca). Krew wzorcowa, natomiast ekg wykazuje bigeminie komorowe z jednego osrodka. Chicalbym sie dowiedziec, czy jest to niebezpieczne i jakie ewentualnie srodki powziac w celu wyleczenia tego (lekarz, u ktorego bylem zapisal mi betabloker Bisohexal 5, po ktorym dostalem konkretnego ataku dusznosci, wiec koles chyba sie srednio zna na sprawie). Musze nadmienic, ze mam 25 lat. Pozdrawiam
Gość Łukasz
Ten atak duszności to normalna sprawa o której niestety lekarz zapomniał:] poinformować. B- blokery obniżają ciśnienie dlatego też dusznośc może wystąpić, lub też inne objawy związane z pierwszorazowym przyjęciem tych leków. Lekarz powinien ci o tym powiedzieć. Z arytmią to problem jest następujący: jeżeli współistnieją objawy to trzeba coś zacząć robić, jeśli ich nie ma to na razie nie ma sie co martwić.
Witam. Jeszcze 2 miesiące temu miałam arytmię.Dokładnie wstawki częstoskurczu nadkomorowego.Drugiego marca miałam ablację i po arytmii nie ma ani śladu. Jednak na wszelki wypadek mam przepisany BISOHEXAL,beta-bloker właśnie,ze względu na to,że przy większej dawce emocji,czy zdenerowawania przyspiesza mi serce. Z tego co się orientuję,bo przez 6 lat brałam beta-blokery,powodują one skurcz oskrzeli.Może z tego powodu wystąpiła duszność u Ciebie. Moim zdaniem warto poszukać dobrego specjalisty elektrofizjologa i zapytać,czy nie można tego ogniska arytmogennego wyablować.Wszyskim,którzy mają problem z arytmią tak radzę,a to dlatego,że ja z tym cholerstwem męczyłam się 6 lat i żaden lekarz ani słowem nie wspomniał o tym zabiegu.Ładowali mi tylko coraz to nowe beta-blokery i głusi byli jak mówiłam,że to nie pomaga.Słyszałam tylko,że z tym da się żyć i mam się do tego przyzwyczaić. A guzik prawda. Pozdrawiam.