Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwiększona grubość mięśnia sercowego w zakresie przegrody między komorowej

Rekomendowane odpowiedzi

Lewa komora niepowiekszona 39 mm , lewy przedsionek niepowiekszony 37 mm , jamy prawego serca w normie. Zwiekszona grubosc miesnia sercowego w zakresie przegrody m/komorowej do 16.8 mm oraz sciany tylnej do 17 mm. Zastawka aortalna trój platkowa , separacja platków 21 mm V max. 140 cm/s gradienty 7.9/4.8 mmHg bez cech niedomykalnosci. Zastawka mitralna V max. 65 cm/s gradienty 1.6/0.7 mmHg , niedomykalnosc mitralna stopnia lagodnego. Zastawka trójdzielna przeplywy i gradienty w normie. Niedomykalnosc trójdzielna lagodna. Zastawka pnia plucnego V max. 91 cm/s gradienty 1.6/0.7 mmHg RVAcT- 112 ms .Kurczliwosc miesnia sercowego odcinkowa EF ok. 70% Osierdzie bez zmian patologicznych. EKG:Rytm zatokowy miarowy 75/min.Plaskie zal. T w odpr. III, aVF.Okresowo w zapisach rytm serca zatokowy miarowy 95-100/min. EKG:Rytm zatokowy miarowy 75/min.Plaskie zal. T w odpr. III, aVF.Okresowo w zapisach rytm serca zatokowy miarowy 95-100/min. Holter EKG z dn 24.01.11: W dobowym zapisie ekg zarejestrowano 99549 zespoly QRS. Calodobowo utrzymuje sie rytm zatokowy o czestosci sredniej 70/min, min51/min, max117/min. 3 pojedyncze pobudzenia nad komorowe. Test wysilkowy z dn 21.01.11: Test przeprowadzono wg protokolu Bruce*a .Obciazeniem metabolicznym 10.9 MET uzyskano przyrost tetna z 101/min do 170/min , co stanowi 91% tetna max. Bez obciazen ST-T . Bez dolegliwosci bólowych dlawicowych .Hipotoniczna reakcja cisnienia tetniczego krwi na wysilek.

Pisze Ci że jamy serca nie powiększone. Masz 2 łagodne niedomykalności. Szkoda że badający nie napisał czy jest to niedomykalność z falami zwrotnymi i jakimi. Czy np *śladowymi* czy stopnia I-IV. No ale skoro łagodna to pewnie *śladowa* lub I stopnia. EF masz bardzo ładna 70%. Tętno też w porządku. 24 godzinne monitorowanie też ok praktycznie bez zakłóceń. Na teście wysiłkowym nie było bólu czyli ok. Hipotoniczna reakcja na wysiłek to pewnie znaczy że się obniża ciśnienie krwi przy wysiłku. NIE jestem lekarzem. Wydaje się być ok. Idz do kardiologa i poproś o interpretację jeżeli takowej nie otrzymałaś/eś. Generalnie to źle się czujesz czy jak? że takie kompleksowe badania?

Mialem klopoty z oddychaniem9dusznosci z uciskiem w klatce piersiowej,sciskanie za krtan,pocace sie dlonie i stopy,pobudzenie,nadcisnienie),ale wydaje mi sie ,ze to bylo spowodowane dlugotrwla walka z alkoholem :( ok 2 tyg .czuje sie niby ok ,ale czesto mam tak ,ze brakuje mi pelnego wdechu.mam tez nadcisnienie biore vivace.po szpitalu zapisali mi takie Leki:Vivace 10mg 1-0 Vit. B1 1-0-0 Tertensif SR 1-0-0 Amlozek 10mg 0-0-1 BetoZK 25mg 1-0-0 Hydroxyzyna 25mg 0-0 Polocard 75mg 0-0-1 .lekarz powiedzial,ze powinienem brac beto caly czas,ale jak to bralem to mialem dziwne uczucie sciskania serca od srodka wiec przestalem.napomknal tez ,ze mam poczaty tachykardii zatokowej Mozliwe tez ,ze jest to spowodowane podlozem psychicznym.tak mysle

Gość Gabryska

ściany mięsnia sercowego są znacznie pogrubione. najpewniej od nadcisnienia, spozywania alkoholu, jesli dobrze zrozumiałam. lekarz powie pewnie więcej.mój wyjaśniał mi ostatnio, że ściany serca grubieją przy takich obciążeniach jak nadcisnienie przede wszystkim. jest to przerost serca.