Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Cholesterol i dieta

Gość Joanna

Rekomendowane odpowiedzi

jestem genetycznie obciązona wysokim poziomem cholesterolu , przenoszac sie do nowej pracy poziom cholesterolu wynosil 7,6 mmol/l, w drugim badaniu po 3 m-cach 311 mg/dl, kto wie jak to się przelicza?? moje zwyczajne cisnienie krwi to 100/50 czy w polaczeniu z tak wysokim cholesterolem jest to zabójcze?? dodaje ze mam 26 lat choruje na astme i przeszlam bardzo ciezka chorobe pluc, nie jadam wieprzowiny, zóltych serów i tlustych rzeczy (tylko oliwe w surówkach i czasami drób), a czy w tlustych bialych serach jest cholesterol??? prosze jesli ktos potrafi mi udzielic informacji to prosze. CHOLESTEROL
z ego co mi wiadomo to w diecie osób z problemami typu podwyższony cholesterol nie ma mowy o jedzeniu tłustego białego sera! tylko i wyłącznie chudy ser. poczytaj sobie także wcześniejsze wypowiedzi na forum, tam są już informacje na temat cholesterolu. wiem ze tez nie wolno jeść/pić: mleka tłustego, śmietny, żółtka jajka, gęsi, kaczki, ryb takich jak - sardynki, śledź, węgorz, bekonu, frytek, placków ziemniaczanych, fasoli, grochu, kapusty, grzybów, majonez, dzem, miód (jeśli tak to w małych ilościach), kakao, marmolada, czekolada, słodycze, pączki, kremówki, ser żólty, podroby, ciastka przygotowywane w tłuszczu - to dieta nieskocholesterolowa. możesz jeść: pieczywo pełnoziarniste, mleko niskotłuszczowe, kefir, maślanka, jogurt, chudy biały ser, białko jajka, wieprzowina, baranina, wołowina, cielęcina, kurczaki, indyk ryby: sandacz, szczupak, dorsz olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, masło roślinne, margaryna wysokogatunkowa, ziemniaki gotowane, tłuczone, puree marchew, buraki, kalafior, dynia, szpinak, kabaczi, groszek zielony, cykoria, sałata, młoda fasola szparagowa, owoce dojrzałe: jabłka, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, brzoskwinia, pomarańcza, maliny, porzeczki, łagodne przyprawy w małych ilościach mięso gotowane, duszone budynie kawa zbożowa, herbata, mleko, mleko, soki warzywne, napoje owocowe pozdrawiam
moj lekarz mowi ze nawet najtlustsze ryby nie maja cholesterolu z reszta tgo dowodza najnowsze badania, maja za to substancje OMEGA 3 ktora wspomaga pamiec i ulatwia przekazywanie impulsow elektrycznych miedzy przerwami synaptycznymi w mozgu wiec lepei jest sie uczyc CHOLESTEROL
Gość cheMik-alia w mojej
nie ineteresuje sie tematami odchudzania i diet ale kilka dni temu przeprowadzalismy labolatoryjne dowiadczenia na obecnosc tluszczy - w tym przypadku cholesterolu i w tlustych bbialych serach jest ich bardzo malo pozdrawiam milej diety :D
Należy unikać przede wszystkim wieprzowiny. Mięsa typu drób, dziczyzna, królik, cielęcina powinny być pieczone w foli lub w specjalnych garnkach beZ użycia dodatkowego tłuszczu. Ryby należy jadać tylko morskie. Zasada jest taka, że im ryba tłustsza tym zdrowsza. Trzeba zrezygnować z cukru i soli. Raz na tydzień możliwy kawałek domowego ciasta bez kremów. Unikać jak ognia kupnych słodyczy typu cukierki, batoniki, wafelki. One zawierają szkodliwe tłuszcze utwardzalne. Trzeba zapomnieć o majonezie. Do sałatek, surówek stosujemy oliwe z oliwek lub nasz olej rzepakowy. Jemy bardzo dużo surowych warzyw. Z owoców wybieramy te, które nie zawierają dużo cukru. Pieczywo ciemne pełnoziarniste. Sery o niskiej zawartości tłuszczu.
Nie korzystam z tabletek, lecz z medycyny naturalnej. Podobno na wysoki cholesterol warto pić codziennie łyżkę octu jabłkowego ze szklanką letniej wody. Warto spróbować, zanim zaczniesz brać jakieś chemikalia.Pozdrawiam.

Witam , ta też miałem spory problem ze swoim cholesterolem miał całkowity 340mg . Będąc w US polecono mi spożywania suplementu diety o nazwie ProFibe , proszek bardzo smaczny 100% naturalny błonnik rozpuszczalny w wodzi , zajadałem przez 1 miesiąc według zaleceń po powrocie do kraju zrobiłem badania i całkowity cholesterol miałem 265 mg z uwagi na fakt iż ProFibe nie było dostępne u nas w kraju zająłem się sprowadzaniem tego wspaniałego suplementu z USA obecnie jestem oficjalnym dystrybutorem ProFibe w POLSCE . Było ciężko ale po wielu miesiącach dostaliśmy pozwolenia z ministerstwa , Cieszę się że ProFibe będzie już dostępne dla naszej społeczności której w bardzo szybkim tempie zaczyna doskwierać wysoki cholesterol i miażdżyca , nasza strona informacyjna o produkcie www.profibe.com.pl

Gość StreetKid

Mam pytanie. Kardiolog zapisał mojej bratowej Zocor. Po tygodniu okazało się, że ma idealny poziom cholesterolu. Nie odstawiła jednak Zocoru, bo lekarz jej nie kazał (nie poinformował też że to statyny, które należy brać do końca życia). Zorientowała się dopiero po roku. Lekarze twierdzą, że i tak Zocor musi brać, nie ma odwrotu. Co państwo mogą poradzić?

Alem sie naczytal ze hej! mnie tez genetyka dopadla. siedzialem kilka dni w necie i sprawdzalem tabele porady informacje o LDLach HDLach i zglupialem. co rusz to inna info o tym co moge jesc. cala rodzina przestawila sie na kury indyki kroliki oleje hude sery tluste ryby. siadam dzisiaj i zamilklem bo wyczytalem ze kury kroliki indyki maja taki sam poziom chola jak swinki owce czy woly. z rybami tez jajco jak balony. sery biale zas mozna jesc do oporu . owoce nie wszystkie warzywa tez. marchwe ziemniaki moge czy tez nie?

No właśnie ja również nie wiem co jesc. Krecka mozna od tych wszystkich rad dostac, juz nie wiem jaka jest odpowiednia. Maskara. Szukam odpowiedniej dla mojej mamy, bo ma starsznie wysoki jego poziom. A jak wiem ze cholesterol zwerza zyły i prowadzi do różnych powaznych chorob, jak również sprzyja zawałowi. Obawiam sie ze mama za pozno sie za siebie wezmie i ten zawal wystapi a ona zbagatelizuje objawy. Jak sadzicie warto zaopatrzyć sie w testy na serce? Bo ja takie znalazłam na stronie caretest Caretest Heart.