Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatania, ablacje - okiem dochtora

Gość Oskar Kowalski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marthitta28
Witajcie. Mnie tez kilka lat temu wykryto arytmie komorowa i skorcze przedwczesne. Pojawiaja sie one roznie. Ostatnio mialam 3 miesiac dzien w dzien. Myslalam ze zwariuje. Powiedzcie prosze jak odczuwacie te skurcze ok?? Ja czuje jakby szarpniecie. jest tak co kilka sekund. Straszne uczucie. Az czasami takie dreszcze jakby do glowy mi ida. Poza tym musze wtedy tez zakaszlec bo mam wrazenie ze sie udusze. To jest taki duszacy suchy kaszel.. Moj lekarz powiedzial ze od tego sie nie umiera, ze musze nauczyc sie z tym zyc. Biore tylko tabletki Atenolol jedna dziennie 25 lub 50 mg. Generalnie nic nie pomagaja.
Gość afrodyta
do kasi jak juz tu zajzysz to napisz jak mozna sie z toba blizej skataktowac moze gg masz serdecznie pozdrawiam i glowa do gory dla wszystkich ktorzy zmagaja sie z tym problemem ja tez to mam nie zniklo calkiem a dzisiaj walilo mi serducho jak oszalale ale co mozna zrobic nic biore dalej te tabletki co pisalalm i nie narzekakam jest poprawa ,wiec glowa do gory i ciescie sie zyciem pa
Gość Dziupla
Witam jestem już po ablacj. Miałem ją robioną tydzień temu we wtorek. Udała się ona, miałem ją robioną ponieważ wykryto u mnie WPW. Czuje się coraz lepiej. I teraz moje pytanie w piątek mam osiemnastka mojego przyjaciela czy będę mógł wypić chociaż jdno piwo na niej ? dodam że mam 17 lat :) liczę na szybką odpowiedz
Gość Nusialko
Osobiscie dla wlasnego bezpieczenstwa darowalabym sobie to jedno piwo. Ja dopiero czekam na ablacje, a wlasciwie to na termin. Mialam juz termin w Polsce w Gdansku, ale niestety trafilam na okres strajku itd i odwolali wszystkie nie zagrazajace zyciu :( a czekalam jakies pol roku. Teraz bede miala robiona w Anglii, terminu jeszcze nie znam, ale konsultacje mam z (podobno) jednym z najepszych kariologow tutaj Dr Griffith ze szpitala Quinn Elisabeth w Birmingham. Ja mialam ostatnio puls 240 na minute, w Polsce gora do 220 dochodzilo. Zaczynam sie juz powaznie tym martwic. Ale z moich obserwacji wynika, ze moje ataki sa scisle powiazanie z moim zyciem, na ile stresujace jest w danym momencie. Ostatnio bylo ok, wiec mialam 3 miesiace spokoju, teraz troszke nerwow przyszlo i bach - znow byl atak.... pozdtawiam wszystkich
do Afrodyty podam ci mojego maila odezwij sie do mnie to się wymienimy gg :) ciesze sie ze ci lepiej u mnie na razie gorzej ale przynajmnie znam przyczyne ostry sters doprowadza moje serce momentami do szaleństwa ale chyba powoli zaczynam przywykać bo juz sie aż tak bardzo nie boje tych arytmi tylko czekam az sie uspokoi :) pozdrowionka moj mail bursztynek84@tlen.pl czekam na znak :)
Gość afrodyta
niusialko powiedz co sie z toba dzieje jak masz taki wysoki puls i co na to lekarze co bierzesz wtedy jak masz taki wysoki puls i jak czesto i jak dlugo to trwa u ciebie,u mnie tez jak mam jakis stres to potem za tydzien albo dwa roznie przychodzi to diabelstwo spowrotem i ten tydzien taki jest ojejku wku...... mnie to na bnic nie mam ochoty
Witam wszystkich ,dobrze ze trafilam na ta strone ,mam 37 lat i od dziecka depresje ,nerwice objawiajaca sie w rozny sposob ale czestoskurcz najbardziej mi dokucza .bo nawet jak mam dobry humor i nie mma stresu i tak sie odzywa .bralam leki beta blokery ale nie pomagaly 5 lat temu przez 10 miesiecy mialam ataki po 20 godzin prawie nie spalam ale to bylo przed operacja tarczycy ,po operacji jednak ataki nie ustaly ,zaczelam brac antydepresant zoloft i stal sie istny cud bo czulam sie jak nigdy wczesniej ale po 2 latach zaczelo sie psuc.rok temu zmienilam lek ale ataki czestoskurczu sa.moze to inna przyczyna ,jakie sa wasze doswiadczenia.nie sadzilam ze tyle osob ma taki problem .a moze konieczna jest ablacja ale jak sie pogorszy po tym .jestem z krakowa moze ktos zna jakiegos konkretnego specjaliste .pozdrawiam aga
Witam, trafiłam na to forum szukając placówek wykonujących badanie EKG, gdyż bardzo mnie nurtuje moja dolegliwość. Nie wiem czy trafilam na odpowiedni wątek, ale któryś raz z kolei zdaża mi się kołatanie i mocne bicie serca po najprostszym wysilku, jak np. schylenie się. Serce nie chce mi sie uspokoić, nie moge wykonać gwałtownych ruchów bo nie chce pogarszać, do twarzy napływa mi gorąco i robie sie jakaś niespokojna. Nie wiem co to jest, ale zaczynam się martwic, tymbardziej ze zdaza mi sie to 2 raz w ciągu tygodnia, a serce nie chce sie uspokoić przez kilka godzin. Korzystając z faktu, że pytania na tym forum nie zostają bez odpowiedzi :) jestem ciekawa co mi dolega, czy powinnam się zgłosic do kardiologa na badanie, dziekuje z góry i pozdrawiam
to ataki paniki typowe a czym spowodowane ,to juz mala zagadka ,musisz jakmy wszyscy zaczac od poczatku .badania tarczycy ,morfologia,test na depresje,poziom magnezu ,echo serca .na poczatek odstaw kawe .cole gumy do zucia,slodziki zadbaj o diete ,
mam pytanie czy jesli kolatania przechodza po tabletce uspakajajcej to nie trzeba brac lekow na arytmie? podobno serce mam zdrowe, tylko kolatania nadkomorowe, (mialam Echo i HOltera). Czy wystraczy zajac sie nerwiaca lekowa, ktora mam ,czy sercem ?
Gość seba1980r
Witam,chcialem sie uzyskac jakies porady,otoz 6 lat temu zaczely sie kolatania serca,dodatkowe skurcze ktore bardzo odczuwam,od tego czasu co sie pojawily przestalem cwiczyc reguralnie,coraz mniej chodze na silownie,coraz mniej dzwigam itd,poniewaz oczuwam duzy dyskomfort,wczesniejsze badania ktore zrobilem stwierdzily ze mam wypadanie platka zastawki mitralnej ale po wizycie u doktora 2 miesiace temu polecanego przez rozne grupy osob okazalo sie ze to nie jest zadne wypadanie platka , tylko w mlodym organizmie platki maja prawo sie uginac ponieaz sa jeszcze bardzo elastyczne i to jest normalne,nie powiem bo ucieszylo mnie to,rok temu zagralem w pilke z kumplami i po 5 minutach dostalem arytmii tzn serce mi walilo szybko podczas wysilku ale po chwili odczulem dziwne jeszce szybsze bicie serce ktore nie moglem zatrzymac takie mialem uczucie i po 7 secundach juz bylo ok,nie zemdlalem i nie zrobilo mi sie slabo,powiedzialem o tym lekarzowi a on mi powiedzial ze trzeba zrobic test wysilkowy ale szczerze boje sie bardzo bo roznie to moze byc,czy moge dostac zawal podczas 30 minutowego takiego wysilku?od 3 miesiecy zaczalem troszke bardziej intesywnie cwiczyc tzn. oprocz silownii zaczalem jezdzic na rowerze stacjonarnym ale juz po 5 minutach zaczynaja sie kolatania serca,jezdze od 10-15 minut srednim tempem,level 10(max maszyny 20) i mam puls ok 140 ok 3-4 razy w tygodniu,w spoczynku puls jest normalny,cisnienie mam rozne zalezy od dnia ale ok 130-140 na 82-90,zaczalem takze wchodzic po schodach raz dziennie bo mieszkam na 10 pietrze i na poczatku mialem bardzo duze problemy z wejsciem,serce mi walilo jak mlot i oczywiscei potkniecia,teraz juz wchodzi mi sie lepiej ale potkniecia i tak sa i oczywiscie bardzo szybkie tetno,ogolnie mam 180 cm,waze 86 kilo, i mam 28 lat,niewiem czy powinienem isc na ten test wysilkowy,a co jak cos sie stanie i serce mi sie zatrzyma albo co,nieiwem co robic!!!
Gość poetka30
Tak zrob test wysilkowy i powtorz echo serca .ciezko stwierdzic czasem dyskretna roznice miedzy mlodzienczym zespolem wypadajacego platka a utrwalonym .jesli to sie dzije tylko po wysilku czy tez w czasie to moze miec podloze fizjologiczne .mam pytanie czy brales na silowni jakies sterydy .kiedykolwiek ,pierwszym objawem kardiomopati jest arytmia . a po anabolach czesto sie to zdarza .ale jesli echo nic nie wykazalo ....sama nie wiem moze to byc nerwica bo teraz takie ataki sa czestym objawem i u mlodych mezczyzn,wiec zastanow sie czy nie miales jakis stresow .sprawdz poziom magnezu .przy wysilku wzrasta tetno i jesli jest dodatkowa droga przewodzenia to tez mozesz miec ataki . ...klaudia to jest tak kolatania powstaja wskutek roznych zaburzen .od tarczycy,zespol napiecia przedmiesiaczkowego ,jkao objaw somatyczny depresji,w parapadaczkach ,przy pewnych wadach.betabloker czesciowo stabilizuje ale jesli przyczyna jest depresja moze przestac dzialac i trzeba brac wtedy lek na depresje.jesli lek na nerwy ci pomaga to zasadniczo tego na arytmie brac nie musisz ale odstawiac go tak sobie nie mozna bo trzeba stopniowo zmniejszac dawke taka jest zasada.moja sugestia to zebys zastosowala diete i suplementy na wzmocnienie systemu nerwowego ,skorygowala styl zycia wiecej sportu,relaksacji,moze psychoterapia,i zobaczysz bedzie poprawa.
Gość seba1980r
Do poetka30, witam bralem sterydy w wieku 20 lat,nie bylo tego duzo ale bralem.Kiedy zaczalem cwiczyc na silownii mialem ok 18-19 lat i wazylem 40 kilo!!!,wiec zaczalem brac odzywki po 6 miesiacach cwiczen a po nastepnych 6 doszly sterydy,w sumie w 1,5 roku juz wazylem 80 kilo!!! i czulem sie swietnie,keidy waga doszla do 93 kilo juz zaczalem sie czuc nieciekawie,kregoslop zaczal mnie bolec,stawy itd,bylem osoba nerwowa i stresujaca sie duzo, i wieku 22 lat zaczelo sie wszystko(skurcze dodatkowe) i od tej pory jeszcze bardziej sie stresowalem,stres towarzyszy mi czesto,zauwazylem jeszcze ze bardzo zle na mnie wplywa niska temperatura tzn jezeli jest zimno lub mroz to mam wiecej skurczy dodatkowych zwlaszcza jak jest mroz i silny wiatr to wtedy mnie zatyka powietrze,wiem tez ze podczas wysilku kiedy serce zaczyna bic szybciej ja sie stresuje tym i wtedy jeszcze szybciej bije i zaczyna sie potykac,a takze zauwazylem ze czasami jak wstaje z lozka szybko to serce mi bardzo mocno zwalnia na chwile i mocno to odczuwam,niewiem moze to normalne ale mnie to stresuje,ogolnie robilem badania magnezu,zelazo itd i jest ok.
Witam wszystkich Mam 22 L jestem nie cale 4 lata po zabiegu ablacji w ANINIE na czestoskurcz hmm nie pamietam jakiego rodzaju w kazdym badz razie mialam 250 uderzen/min w spoczynku codziennie o kazdej porze dnia i nocy. Bylam nie diagnozowana 3 lata obawiam sie ze ponownie czestoskurcz nastapi gdyz znow powoli nastepuja objawy jak przed choroba miedzy innymi dusznosci gdy wstaje rano ale tylko gdy stoje. Czy czestoskurcz moze powrocic ?
Witajcie. w kwietniu robiłam ekg serca i echo serca mam wypadania płatka zastawki mitralnej bez fali zwrotnej biore betaloc zok 0,25mg ,magnez z potasem i w razie potrzeby ziołowe na uspokojenie bo mam tez nerwice lękową. Miałam skurcze dodatkowe i one zupełnie znikneły, ale czasami pojawiaja sie kołatania bardzo dokczliwe. Dzieje sie to najczęsciej po sniadaniu, serce bije bardzo szybko do 10 min, ale czasmi w dzien po obiedzie ! zwiekszyłam od dzis dawke mg+potas . boje sie ,ze dostane od tego zawału. Pani kardiolog powiedziala ,ze mam sie nie przejmowac sercem i normalnie życ. Kołatania czesciej mam przed miesiączką. Dziś mialam dosć mocne.Nie wiem czemu po śniadaniu??. Czy ktos z was tak ma??
witam! mam 21 lat i niepokoja mnie moje wyniki badań. mialam robione EKG,Echo serca i holltera,który przeprowadzony był w czasie kiedy brałam lek betaloc ZOK 50. Echo serca wykazało zespól Barlowa, pogrubiony płatek oraz niewielką falę zwrotną do lewego przedsionka. natomiast hollter, że mam tachykardię i po zażyciu powyższego leku wynosiła ok 135 uderzeń na minutę oraz 37 skurczów komorowych w ciągu doby. przepisano mi więc lokren 20, biorę 1 tabletkę dziennie. Lek ten jest podobno mocnym beta-blokerem. Czuję jednak, że tachykardia wystepuje nadal, szczególnie w stresie oraz gdy przebudzę się w nocy, lub gdy wstaję z łóżka,dodatkowo odczuwam *przeskoki* serca, kłucie w klatce piersiowej, pieczenie, zawroty głowy i zmeczenie.Dodam jeszcze, że jestem strasznie nerwowa i mam lęki. Nie wiem,co robić gdyż po przepisaniu mi tego leku miewam bardzo niskie ciśnienie, drętwieją mi palce,zgłosiłam to lekarzowi, ale stwierdził że to normalne, że tak może być. Czy tachykardia może być wywolana ciągłym stresem i czy mozna ją leczyć eliminując farmakologicznie własnie ten stres? Dziekuję za odpowiedź.