Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatania, ablacje - okiem dochtora

Gość Oskar Kowalski

Rekomendowane odpowiedzi

Do Norbiego710, nie wiem, co ci lekarze wmawiaja pacjentom. Ja miałam 2 mies. temu ablcję z powodu licznych dod. skurczy komorowych. Miałam 4000 na dobe. Po 5 tygdniach po ablacji miałam kontrolnego holtera, który wykazał 4 (cztery) skurcze komorowe przez 24 h. Odnośnie samopoczucia to nie ma porównania do tego sprzed ablacji. Leków już też żadnych nie biorę, a brałam 7,5 mg concoru na dobę. Tylko, ze Ty masz trochę mało tych dodatkowych, ale najlepiej niech sie wypowie lekarz. Pozdrowienia.
Każdy z nas, nawet zdrowy człowiek ma pojedyńcze zaburzenia rytmu, których się nie leczy. Też miałam ablację, ale miałam 10,000 dodatkowych skurczy/dobę i przestawały już działać leki. Przy takich pojedyńczych zaburzeniach chyba nie ma wskazania do ablacji. Ale oczywiście lekarz powinien zdecydować. Sama jestem ciekawa.
Panie doktorze jestem miesiąc po ablacji jutro mam być modelem na pokazie sprzętu kosmetycznego (ustalane to było jeszcze w zeszłym roku). Czy ja mogę mieć zamykane naczynko krwionośne i zbędne owłosienie tzw. laserem PTF (Photo Therapy Flash )?ma zakres długości fal od 400 do 1200 nm. wcześniej się nad tym nie zastanawiałam i przez myśl mi nie przeszło że do takiego zabiegu są przeciwwskazania dopiero dzisiaj od firmy dostałam szczegółowe info i nie wiem co mam robić?! A czy na solarium mogę chodzić?
panie doktorze mam kolotanie serca od dziecka jestem z łodzi. podczas kolotania mam puls 180 robi mi sie zimno pocę sie i panikuje gdy nie chce przejść. najczesciej kolotanie zaczyna sie po wstrząsie np upadku gwałtownym ruchu , moze tez dojsc do niego gdy mam czasem skurcz bardzo odczuwalny i zrobię jakiś ruch podczas niego. nie wiem co mam robić bylem u lekarza wykryto u mnie niedomykalnosc zastawek i zaburzenia przeplywu krwi proszę o rade
HR :78 ( 1/min) RR:760 ms P:0 ms QRS : 80 ms PQ (gwiazdka )ms QT :292 ms QTc 332 ms Os QRS 64 Srednia os QRS normogram Brak zalamka P Amplituda zespołu QRS obnizona w I ,aVL.V2.V3,V4,V6 patalogiczny załamek ! w aVR ,aVl,V1 nieprawidlowy zalamek R w V1 V2 V3 V4 Czas Qtc skrócony CZy ktos zinterpretuje to wszystko? Wiam was drogie panie ,,czy moge was prosic o zinterpretowanie tych wynikow ,Lucyna
Fefciu - arytmia 180/minutę wymaga leczenia kardiologicznego. Musisz dotrzeć do kardiologa zajmującego sie arytmiami. Jak pisałem wcześniej właściwie przy każdej klinice kardiologii czy oddziale kardiologii w miastach wojewódzkich (a zwłaszcza jeśli jest tam akademia medyczna) sa pracowanie elektrofizjologii. Trzeba tam dotrzeć i umowić sie na konsultację. Nie ma co czekać, tym bardziej że pewnie przy okazji wyjaśni sie sprawa zastawek.
Motylek - Lucyna Badanie holtera jest tylko badaniem pomocniczym. Ktokolwiek udzieli odpowiedzi wyłącznie znajac taki wynik holtera popełni błąd. Wynik (jeśli nie ma w nim jednoznaczniej patologii) może być interpretowany TYLKO jeśli wie sie mozliwie dużo o pacjencie. Na co się skarży, jak wygląda Echo serca, spoczynkowy zapis ekg i takie tam. Niestety, trzeba odwiedzić doktora i zadac mu wszystkie pytania jakie przyjdą do głowy. Tutaj internet tego nie zastąpi i już :(
norbi i komentujący: Holter jest zapisem ekg jednej doby. Jesli w tym czasie nie bedzie arytmii to jej nie pokaze. I już. Trzeba w porozumieniu z lekarzem prowadzacym spróbować zapisać w ekg napad arytmii - czsem to trudne jesli arytmie zdarzaja się nieczęsto. pomoz moze czasem tzw event - holter. Czyli holter zakładany na np tydzien czy dwa. Zapis ekg uruchamia sie guziczkiem w chwili gdy pacjent sie zle czuje. Jesli chodzi o pojedyncze skurcze dodatkowe to sa osoby które czuja si e zle jak maja ich 500 na dobe, a są tez takie które nie czuje ze maja 25 tys na dobe. Ktorych trzeba leczyc, których można, których nie trzeba - za długo by pisać niestety. Jest parwdą, że skutecznioej usowa sie arytmie pochodzące z jednego miejsca w sercu (tzw monomorficzne) i jesli jest ich dużo np powyzej 15 tys na dobe - wtedy z regule ablacje ma najwyzsza skuteczność. Ale oczywiście nie zawsze, nie ma tu ostatecznych zasad niestety, kazdorazowo decyduje indywidualny stan pacjenta ( w wiec i to jek zbudowane jest serce, czy sa inne choroby i tak dalej)
Dziekuje. Wlasnie mam juz skierowanie na badania holtera.w srode bede miala pewnie inne badania.jest to moja druga ablacja po pierwszej stracilam 3-krotnie ptrzytomnosc.Po tej tylko raz.Boje sie ze moze stac sie cos niedobrego....(moze za duzo o tym mysle niepotrzebnie i za duzo zlych rzeczy slyszalam na ten temat). Ale zobacze jak wyjda wyniki.
ONA 18 Ja bym upierał się, że trzeba to sprawdzić, jeśli nadal nie mija. Konsultacja kardiologiczna powinna objac badanie słuchawką, ale i echo serca, zapis holtera i ekg zwykle czyli spoczynkowe. Przewlekłe stany podgoraczkowe trzeba koniecznie wyjaśnić. Dlaszy etap to dobry specjalista chorób wewnętrznych - ocena wskaźników zapalnych i takie tam. Znów za dużo by pisać. Jeszcze raz - ja bym to sprawdzał bardzo dokładnie. Zawsze nalezy wykluczyc obecnosc ognisk zapalnych w organizmie - czyli stomatolog i laryngolog. No kurcze nie da sie przez internet, tzra do sumiennego doktora. Zwłasza w mlodym wieku ma to duze znaczenie
Czuje przyspieszona prace serca gdy robi mi sie duszno.W nocy w ogole nie moge zasnac poniewaz serce mi dokucza ciagle...Przed oczyma robi mi sie ciemno czuje mrowienie a czasami nawet drentwieja mi rece tak jakby mi krew niedoplywala no i te ciagle zawroty glowy.....
Pani Klaudio, wiem, że zaburzenia rytmnu niepokoją. Właściwie każdy kto miał arytmie pamieta lęk z nimi związany. Nawet po skutecznej ablacji ten niepokoj mija dopiero po jakims czasie. Ale prosze glowa do gory- zdecydowana wiekszosc zaburzen rytmu mozna skutecznie usunac, choc niestyety nie zawsze skuteczny jest od razu pierwszy zabieg ablacji. Uda sie :)
Leki napenwo sie pamieta napewno i nie ukrywam tego.Jestem mloda mam 19 lat. Juz kilka lat temu to wszystko sie zaczelo musialam zrezygnowac ze swoich marzen, kariery ze wszystkiego bo cholernie ta arytmia mi przeszkadzala we wszystkim.nie che zyby tak caly czas bylo.Chcialabym juz do wszystkiego wrocic i tyle i juz zeby ta arytmia mi nie przeszkadzala wiecej w niczym.Boje sie ze bede musiala podejsc jeszcze raz do nastepnej ablacji i tak ciagle.....a czas mi ucieka a arytmia zostaje dalej.Ale wiem tez wlasnie ze mozna nawet 7 razy podcejsc do zabiegu czasami sa tez takie przypadki.
heh troszke fajnie-tylko juz duzo obowiazkow (przynajmniej u mnnie tak jest)same trudn decyzje.Ja bym sie cieszyla jakbym miala6-7 lat i nic by mnie nie interesowalo by byl spokoj o tyle hehe:)Dziekuje za wsparcie...Uda sie jestem raczej pozytywnie nastawiaona tylko czasmi mam metlik za duzo czytam na ten temet.Jeszcze raz Dziekuje.Serdecznie pozdrawiam.....
Witam, mam pytanie do Doktora :D Jestem rok po ablacji (stwierdzone WPW z pulsem dochodzącym do 250 uderzeń na minutę) w Koszalinie i czuję się dobrze tj czasami mam szybsze bicie serca i raz wylądowałam w szpitalu na dobę ale wyniki potwierdzają, że WPW jest wyleczone. Jednak cały czas mam brać Bisopromerck 5 pół tabletki dziennie a mój zwykły puls to ok 100- 110 uderzeń na minutę. w związku z tym mam pytanie czy są jakieś większe przeciwwskazania do zajścia w ciążę? Dodam że mam już 2 letnią córeczkę i lekarze byli zdziwieni że nie miałam żadnych dolegliwości większych poza przyspieszonym pulsem. Mam wrażenie że WPW się ujawniło zaraz po porodzie tj jakieś pół roku później...Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję i pozdrawiam Kasia