Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatania, ablacje - okiem dochtora

Gość Oskar Kowalski

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialam zapytać, co sądzi Pan o skuteczności krioablacji? Jestem juz po jednej ablacji, które była nieskuteczna teraz mam mieć drugą ale boję się powikłań, dlatego zastanawiam sie jaka jest skuteczność krioablacji. Proszę o odpowiedź moj mail: gosia_footbag@op.pl
Pani Edyta: Oczywiście można skutecznie wykonać ablację u 11-letniego mężczyzny. Jednocześnie jednak moim zdaniem decyzji o zabiegu nie można podejmować na podstawie informacji z internetu - są po prostu zbyt mało precyzyjne. Bezpieczeństwo zabiegu zależy bowiem nie tylko od wieku pacjenta (a właściwie u dzieci od masy ciała) ale i np. lokalizacji drogi dodatkowego przewodzenia (a więc *rodzaju* wpw) i innych. Wszystkie Pani wątpliwości MUSZĄ być omówione z lekarzem w trakcie konsultacji. Ablacje u dzieci są napewno wykonywane w Centrum Zdrowia Dziecka. NO i u nas oczywiście :). Głowa do góry, razem z konsultującym kardiologiem napewno zdecydujecie czy i kiedy ablacja jest potrzebna lub konieczna.
Pan Tomasz: Oj ablacja migotania przedsionków to temat rzeka. Po pierwsze są dwie metody ablcji tej arytmii. Obie mają prowadzić do izolowania elektrycznego okolic ujść żył płucnych od lewego przedsionka. Dlaczego akurat to? Wydaje się, że właśnie w żyłach płucnych uchodzących do lewego przedsionka są obecne ogniska ektopowe czyli miejsca które produkują impulscy elektryczne. Te impulsy powstające z bardzo dużą częstością przewodzą się do przedsionka i wywołują migotanie. Inna teoria mówi ża obszarem arytmogennym jest cala okolica ujść żył płucnych. Dodam, że wspomina się także o tym, że robiąć aplikacje prądu w okolicy tychże ujść żył płucnych robi się zarazem ablację zakończeń nerwów przywspółczulnych w ścianie przedsionka, co dodatkowo ma przeciwdziałać arytmii. No i takie tam jeszcze... Na powstanie arytmii ma przecież wpływ także kondycja samego przedsionka (czy jego ściany nie są uszkodzone np przez nadciśnienie czy procesy zapalne. Itd, itp...Jak widać temat jest złożony. Czyli na pojawienie sie tego rodzaju arytmii ma wpływ wiele czynników. Ablacja zaś modyfikuje tylko jeden z nich. Wydaje się, że obecnie jest to arytmia, przy której najtrudniej jest nam uzyskać bardzo mwysoką skuteczność. Trudno uzyckać efekt całkowitego braku arytmii i wycofania wszystkich leków. Bradzo trudno...Zawsze, również po zabiegu pamiętać więc należy o unikaniu lub leczenia innych przyczyn migotania (omówionych wyżej - nadciśnienia, ale też np. nadczynności tarczycy, choroby wieńcowej, przewlekłych infekcji - stomatolog!). Ojej to temat na godzinną pogaduszkę z doktorem. Najlepiej tym który już Pana zna i robił ablację. Zachęcam, proszę po prostu pytać.
Pani Aniu: proszę sie uspokoić. Już jest Pani pod opieka kardiologiczną. Betaloc to dobry i bezpieczny lek. Oczywiście przez internet nic konkretnego nie da się poradzić, ale tak często bywa, że niepokój znacznie przyspiesza akcie serca. Jeśli w badaniach nic niepokojącego nie będzie wychodzić to stopniowo niepokój a co za tym idzie przyspieszenia serca przestaną dokuczać. Proszę o tym wszystkim mówić w trakcie konsultacji swojemu kardiologowi. Najbardziej Panią uspokoi rozmowa i wiedza jak i co się dzieje np w czasie zdenerwowania...
Pani Kasia: WPW jest odpowiedzialne za napady cześtokurczu - szybkiego miarowego bicia serca. Najczeście z częstością 160-220/min (oczywiście są wyjątki). Może też powodować wtornie inną arytmie - migotani przedsionków - nierówne kołatanie o różnej częstości. Raczej nie odpowiada za opisane mocne bicia (raczej bo w medycynie nie ma 100%). Myślę, że aby zobaczyć co to za arytmia warto zrobić holtera, a jeśli bicia są nizbyt często - tzw event holtera czyli holtera włączanego guzikiem. Czlili mocne bibie - włączam holter guzikiem. Z reguły pacjnet dostaje taki holter na tydzień - dwa i to powinno wystraczyć... Bez kontroli lekarskiej nie sposób ocenieć co to za arytmia i czy może byc groźna.
Pani Kingo: Proszę spokojnie rozejrzeć się po dookolu - w każdym mieście wojewódzkim, a napewno przy każdej akademii medycznej jest ośrodek kardiologii z pracownią elektrofizjologii. W niedalekim pobliżu Państwa miejsca zamieszkania taki ośrodek napewno jest. Tam trzeba skonsultować córcie. Z opisu wygląda, że ma po prostu wpw (oj gdybam, gdybam a nie powinienem) więc coś jak najbardziej wyleczalnego. I to bez najmniejszych cudów :) Ojej, kobieta o tak pieknym imieniu jak Pani napewno znjadzie bez problemu taki ośrodek blisko domu... A w razie czego - wskazówki są w odpowiedzi do Pani Edyty
Pani Gosia: Skuteczność jest podobna. W niektórych sytuacjach może być nieco bezpieczniejsza, w innych mniej... Nie odpowiem szczegółowo, bo musiałbym o Pani wiedzieć wszystko :) Ale podejrzewam, że jest taki doktór na świcie, co prawie wszystko wie o Pani bo robił ablację. Pytac Go proszę, on po prostu ma szansę konkretnie odpowiedzieć
Do Doktora Oskara Kowalskiego. Panie Doktorze mieszkam w województwie lubuskim i szczerze powiem, że nie chcę aby kto kolwiek leczył z tych okolic moje dziecko. Za dużo złych doświadczeń mam na końcie. Nie chcę....24 kwietnia córka będzie konsultowana w Poznaniu, w Klinice na ul. Szpitalnej,ale nawet jak się okaże że trzeba wykonać zabieg ablacji (Poznań nie robi zabiegów dzieciom)to ja chcę trafić z córką właśnie do Pana Panie Doktorze- do Zabrza. Proszę mi pomóc w jaki sposób mogę się z Panem skontaktować jak do Pana dotrzeć.Tak naprawdę to i tak mam bliżej do Zabrza jak do Warszawy (ale czy to ważne?) Mój cel, to właśnie konsultacja u Pana Doktora.
Panie doktorze prosze,o odpowiedż ! Mam zdiagnozowaną arytmię , dodatkowe skurcze , wypadanie płatka zastawki mitralnej( Ostatnio lakarz przepisał mi -CONCOR COR- jak Pan myśli dlaczego?przecież w ulotce nic nie ma o tym,że działa on na te dolegliwości które mam ! Zgóry dziękuję !
Witam i proszę o rade jeśli to możliwe.Mam 34l i od kilku lat mam zaburzenia rytmu pochodzenia nadkomorowego.przez te kilka lat brałem metocard 25mg na dobę.w maju ubiegłego roku leżałem w szpitalu gdzie stwierdzono u mnie przełom nadciśnienia tętniczego.Od tamtej pory biorę betaloc zok 50,prestarium 5,polocard75.Jednak muj prawdziwy problem zaczoł się w styczniu tego roku ,wtedy odnioslem wrażenie że serce zatrzymało mi się na dłuższą chwile iświad mi zawirował.Trafiłem do szpitala gdzie po raz pierwszy miałem badanie holterowskie 48g.zarejestrowano w pierwszej dobie 16800 pojedyńczych pobudzeń i18600w drogiej.Wobecnej chwili jestem po kolejnym pobycie w szpitalu ponieważ takich omdleń z toważyszącym drętwieniem ust i ogromnym lękiem miałem kilka.Holter nic nie wykazał poza tymi skurczami bo nic się wtedy ze mną nie działo.Lekarze w moim szpitalu nie widzą poważnego schozenia więc zostałem na tych samych lekach.J jednak nie jestem o tym do konca przekonany i pozostał mi strach przed kolejnym atakiem.Proszę o rade Robert.
Gość AGNIESZKA
Panie doktorze prosze o opinie..Czy to mozliwe że dzieci ,które szybko dojrzewają nawet w wieku 12lat mogą mieć objawy szybszego bicia serca,szybciej sie meczyć..mogą miec zaburzenia rytmu serca od czasu do czasu,bo spotkałam sie z taką opinią od lekarza prowadzącego syna.Co prawda w ciągu otatniego roku podrósł i przytył,ale czy to już hormony czy może lekarz mnie zbywa?Chociaż znajomej która ma córke tez w tym wieku inny lekarz zasugerowal to samo -hormony.Czy to mozliwe?prosze o odpowiedz!
Panie doktorze mam pytanie czy magnez i potas mozna brac co dzien nawed jak sie robilo badania krwi i wszystko w normie.Ja robilem badania na magnez ale pamietam ze jakies 2 godziny lub trzy przed zjadlem tabletke z magnezem czy wynik mogl byc oszukany pytam poniewaz od 4 dni niejem magnezu i te skurcze pojedyncze wrocily wiec zaczynam jesc i czy mozna przedawkowac magnez i potas dziekuje i prosze o odpowiedz mialem holter i usg i ekg wszystko w normie wiedz niewiem
Szanowny Panie Doktorze Oskarze:) oczywiście jestem Pana fanką i pozwalam sobie zadać pytanie.Mam prawie 29 lat. Jestem 2 miesiące po ablacji (WPW) i kontolny Holter teraz po zabiegu nie okazał sie najlepszy, cytuje *rytm zatokowy z cechami preekscytacji w nocy, prawidłowym przewodzeniem w dzień, bradykardia zatokowa w trakcie snu, max czestość rytmu 137 w dzień, srednia 81, pobudzeń komorowych zrejestrowano 3 z pobudzeniami nadkomorowymi przwiedzionymi przewiedzionymi z aberacją* Nie wiem o o tym sadzić? Ostatnio jednak moje serduszko zachowuje sie dziwnie a wszystko miało być zablowane. Podejrzewam, że to proces gojenia. Oczywiście mam zamiar udać sie do ośrodka gdzie miałam ablację i pokazać badanie. Wspomnę, ze przed ablacją nie miałam arytmii co potwierdziła stymulacja przezprzełykowa. Mam nadzieję, że wypoczął Pan na tyle dobrze, zeby móc odpowiadać na dręczące pytania ludzi tu piszących:) Pozdrawiam:)
Panie doktorze chciałem bardzo podziękować za odpowiedź. Widzę, że ma Pan coraz więcej pracy na tym forum ale przetrwał Pan już burzę na forum to pewnie i poradzi sobie z taką ilością pytań. Pozdrawiam bardzo serdecznie i jeszcze raz dziekuję.
Do Pana Dochtora!! Dziękuję za radę!! Wczoraj byłam akurat w Zabrzu na kontroli, EKG super Pani doktor była zadowolona, osłuchała mnie i tez ok, pokazałam swieze wyniki badań krwi, tarczycy i elektrolitów i tez jest super.Tego leku BETALOC nie biore codzienni tylko jak mnie złapie czestoskurcz, i Pani doktór była zdziwiona ze mam takie fajne cisnienie i puls bez tego leku.Wczoraj wróciłam do domu zadowolona i było wszystko swietnie az do późnego wieczora najpier pojawiły sie kołatania nie wiem czemu moze ze znów podswiadomie o tym myślałam potem odczuwałam takie potykania się serca i w końcu po 30 minutak nagleugiełu mi sie nogi, zrobiło mi sie słabo i serce zaczęło mi walic jak oszalałe!! Powiedziałam sobie przejdzie ci i bedzie ok i troche zelżyło ale juz byłam panicznie wystraszona.Później tętno nie spadało ponizej setki miałam po nocy co zasnełam to zaraz budziłam sie ze strachem czy jest wszystko ok a rano musiałam juz zazyc ten BETALOC 25, w pracy raz jeszcze zrobiło mi sie słabo ale znów mineło i jest ok! Proszę mi doradzić jakie mam zrobić badania żeby w końcu odkryć przyczynę tych stanów, zeby nerwy az tak bardzo kierowąły cżłowiekiem?????? przeciez nie mysle o tym cały czas!!!! może jest to objaw jakiejś innej choroby tylko jakiej i jak ją zdiagnozować!!! Już ostatnio sie zastanawiałam czy może to przez zmiany pogody?? w sumie zawsze kiedy mam te *ataki* jest załamanie pogody ale nie wiem czy człowiek moze reagować az tak??? Rozumiem ze nie pomoże mi Pan na odeległość i przez komputer ale może jakies Pana zdanie na temat dodatkowych badan jakie moze zrobic a moze te co mam wystarcza?? Serdecznie dziekuję za kolejną pomoc.
hej jestem po ablacji miesiąc tez nie czulam sie najlepiej serce potykalo sie raz mialam czestoskurcz a własciwie nie do konca wiem co to bylo zrobilo mi sie slabo a strach mnie paraliżował do tego stopnia,że nie mogłam oddychac,przyjechalo pogotowie zabrali mnie do szpitala żeby to zbadac,wyniki krwi i ekg w normie.I co- pewnego dnia a własciwie wczoraj powiedzialam dość,zmieniam nastawienie jestem zdrowa,nie mysle o sercu ze strachem,że za chwile uderzy,bo tak też sie dzialo kiedy o tym myslalam,i wiecie co czuje sie swietnie,myśle że to nerwica na tym tle,strach przed nastepnym czestoskurczem powodował nastepny...itp.mam nadzieje ,że uda mi sie wytrwac w tym dobrym nastawieniu,czego i Wam wszystkim życzę!
Szanowny Panie Dochtorze:) Dziękuję. Wiem na pewno, że to co o Panu słyszłam i czytałam to namiastka,to kropla w morzu. Dzisiaj sama się przekonałam (po telefonie),że jest Pan bardzo Wielkim człowiekiem o dobrym i szlachetnym sercu.Daje Pan pacjentom wiarę i nadzieję........ a to przecież najważniejsze.... Dziękuję! Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt.
Forma pytań i odpowiedzi na forum jest bardzo dobra- zwłaszcza, że długo się czeka na wizytę, porady prywatne- nie dla wszystkich, a pytań mnóstwo. niestety- ostatnimi czasy Doktora nie ma na forum- więc kontakt telefoniczny- byłby o wiele łatwiejszy i skuteczny. pozdrawiam