Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatania, ablacje - okiem dochtora

Gość Oskar Kowalski

Rekomendowane odpowiedzi

panie doktorze bardzo prosze o porade.na poczadku grudnia mialam holter oto jego wynik rytm wiodacy-zatokowy srednia czestosc rytmu serca-77p/min z max czestoscia-142 poziom st-bez zmian arytmie komorowe-45 przedwczesnych pobudzen 1 para arytmie nadkomorowe-479 przedwczesnych pobudzen wczesniej mialam echo ktore wyszlo w normie morfologia, tarczyca ,biochemia tez w normie usg brzucha przeswietlenie klatki tez dobre zapisane mi leki to bisokard5 dwa razy 1/2 tabletki ,magnez,potas.moj problem to ze moj stan pogorszyl sie czestoskurcze, przewracania serca przy ktorych zdarzaja sie zaslabiecia, dusznosci, zawroty glowy. poty w okolicy czola i nosa,mrowienie i pieczenie glowy,sinienie rak i nog i cisnienie ktore skacze kilka razy na dzien mieszkam w malym miasteczku nie wiem gdzie szukac pomocy gdyz kardiolog stwierdzil ze to nerwica mam 43 lata i nie sadze zeby to byla nerwica prosze o pomoc
Panie doktorze mam pytanie.U mnie stwierdzono komorowe i nadkomorowe zaburzenia rytmu serca,blok I stopnia i mam trzy zstawki nie domykajace sie aortalna,dwudzielna i mitralna ze zmianami organicznymi,wszystkie w stopniu malym.Lecze sie w zabrzu u dr.Obrebskiej.Chcialam zajsc w ciaze ale jest to nie mozliwe z powodu lekow ktorych nie moge przestac brac,zamienniki tez odpadaja juz probowalismy bralam wtedy isprtin 120,moje serce przez tydzien wariowalo jak glupie na tym leku tetno caly czs miedzy 140-160 ma min, dzien i noc.Pani doktor stwierdzila ze nie bedziemy ryzykowac i musialam wrocic do blokera i to zwiekszajac dawke.Obecnie biore bisocard 20,tritace 10 i hygroton 50.Dostalam skierowanie na ablacje tam do zabrza,ale musze czekac ok,2,5 roku.Mam 27 lat,czy jest mozliwosc przyspieszenia zabiegu,dodam jeszczce ze ma byc robiony w trybie pilnym.Co pan doktor o tym mysli?Dodam jeszcze ze czsami ta dawka bisocardu nie wystarcza ale wiecej nie biore,zdarza sie to rzadko ale jednak jest uciazliwe,z ulotki wynika ze wiecej nie mozna brac,co wtedy mam robic.Kolejna wizyte mam dopiero w lipcu,bo w czerwcu bede miec trzeci raz robionego holtera.Bylabym wdzieczna gdyby Pan doktor odpowiedzial na moj post.
Pani Reniu - przez internet można tylko delikatnie radzić. Więc - trzeba ze swoim kardiologiem ostatecznie wyjaśnić co to za kołatania serca Panią niepokoją. Może potrzebny będzie kolejny holter, może tzw event holter, czyli taki , który dostaje się na np tydzień i uruchamia guzikiem w momencie gdy coś sie dzieje, może tzw. stymulacja przezprzełykowa?... Jest sporo metod by wyjaśnić, co to za kołatania serca. Nie wszystkie są groźne i nie wszystkie trzeba za wszelką cene usuwać zabiegiem, ale jeśli zdarzają się omdlenia, trzeba to sprawdzić. DO kardiologa! :)
Panie doktorze, bardzo prosiłbym o kilka słów na temat *bloku przedniej wiązki lewej odnogi pęczka Hissa*. Zdiagnozowano u mnie coś takiego podczas próby wysiłkowej, konkretnie w opisie badania jest napisane, że zespół QRS wygląda jak w tym bloku. Kardiolog pytany o to, na czym polega zdiagnozowane schorzenie powiedziała *nic poważnego, proszę się nie przejmować*, czym tylko wywołała u mnie niewielkę nerwicę :) Dodatkowo taki sam blok ma mój tata, zdiagnozowano go chyba ponad 20 lat temu. I jeszcze jedno pytanie, chyba z gatunku tych niezbyt mądrych. Czy biorąc Betaloc 50 ZOK raz dziennie rano można pozwolić sobie na wypicie większej ilości alkoholu (np. 3 butelek piwa) ? Oczywiście po dłuższym czasie od przyjęcia leku, około 16 - 18 godzin ? Z góry serdecznie dziękuję za najbardziej nawet lakoniczne wyjaśnienia.
Gość stracatella
Jestem po zamknieciu PFO - mam 31 lat. Jeszcze raz proszę bardzo o objaśnienie co to za wada z tym pęczkim Hisa - ja mam blok niepełny prawej odnogi. Często źle się czuje - nie wiem czy on moze byc powodem takiego stanu rzeczy. Mam też Ist niedomykalności zastawki trójdzielnej *fizjologiczna* i żyły płucnej Ist. też *fizjologiczna* (co to znaczy ze fizjologiczna?) Mam strunę rzekomą (????) Płatek mitralnej się ugina ale jedni lekarze twierdzą że jeszcze sie nie kwalifikuje do wypadajacego inni że wypada... Mam też pogrubiałą zastawkę Eustachiusza, ale wszystkie zastawki morfologicznie prawidłowe. Mam czasem niemiarowość oddechową ... i dodatkowe pojedyncze skurcze nadkomorowe. Ufff duzo tego... czy to jakieś istotne wady? bardzo dziękuję
Witam serdecznie Pana dr. Tydzień temu miałam robioną ablacje. Po prawej stronie tam gdzie mialam wprowadzane te elektrody ciagle mnie boli nawet troche wyzej. Czy to jest normalne po ablacji? Boje sie zeby mi sie nie zrobil zaden krwiak. Dzisiaj byłam w przychodni u lekarza rodzinnego ale moj lekarz jest zadelikatny dwa razy mnie dotknela leciudko w tych miejscach i przepisala mi Fastum zel!!! Zrobilam rowniez EKG i nawet ladnie mi wyszlo ale gdzie nie gdzie pojawiaja sie pojedyncze skurcze. Serdecznie pozdrawiam.
do Pana dr tak pseudonim m to wczesniej osoba ktora pytala dr o doradzenie zajsc po ablacji migotania przedsionkow przez rok bylo super ale teraz dolaczyla sie dusznica bolesna i migotania choc nie tak czeste jak przed ablacja, a co do uwagi to balam sie ze moze Pan dr wiecej sie nie odezwie a szkoda by bylo pozdrawiam
Do Pana Doktora!! Witam serdecznie!! Panie doktorze miałam robione w zeszły roku w styczniu echo serca wyszło w porządku, kilka razy ekg również wszystko było dobrze jedynie przyspieszone bicie serca ale to raczej na tle nerwowym. Póżniej zaczeły się u mnie jakieś dziwne przerwy w biciu i szarpniecia, okazało sie ze mam tarczyce chora pierwszy lekarza stwierdził ze jest to niedoczynność choć wyniki krwi wskazywały na nadczynność brałam leki ponad 3 miesiace na niedoczynność i w tym czasie miałam robionego holtera o to wyniki: W ciagu 24 godzin przeanaLIZOWANO 142120 POBUDZEŃ QRS srednia częstość rytmu to 98 z maxymalna 148 o godzinie 07:12 i z minimalna 41 o godzinie 1:51 (ten maxymalny 148 był w trakcie przygotowywania sie do pracy) minimalny podczas snu. Poziom ST zmieniał sie w zakresie od -2.92 wkanale 1 o godzinie 16.o7 do +2.44 mm w kanale 3 o godzinie 16.06. Arytmie komorowe nie występowały. Arytmie nadkomorowe składały sie z : 79 pojedyńczych pobudzeń nadkomorowych, 8 pauz lub wypadnietych pobudzeń, jeden okres bradykardii, 225 tachykardii nadkomorowej, bez napadowego częstoskurczu nadkomorowego. Byłam u kardiologa który stwierdził ze gdybym była osoba starsza musiałabym sie wpisac na liste oczekujących na rozrusznik, leków zadnych nie dostałam Mam 25 lat i nigdy nie miałam kłopotów z sercem, mam nerwice do tego. Proszę mi powiedzieć czy te wyniki są az tak złę?? czy mogły być przyczyna tych złych tabletek które brałam na tarczyce??? Mam trochę nadwagi, i mało ruchu praca siedząca, po powrocie do domu ide sie połozyc i zazwyczaj tak już soie do rana dnia następnego, potem po wstaniu z łózka czuje takie wolne uderzenia serca a pożniej bije szybko. Szukam pomocy i porady. Pozdrawiam.
dziekuje panie doktorze za porade i jezeli mozna to mam jeszcze jedno pytanie od kilku dni odczuwam szarpanie serca praktycznie co drugie udezenie i przy tym mam nie rowny pols tak jakby przerrwy w biciu trwa to caly czas na wizyte u kardiologa musze poczekac jeszcze 2 tygodnie czy powinnam zglosic sie na pogotowie bo bardzo sie tego boje z gory dziekuje za odpowiedz
Jakiś czas temu zauważyłam u siebie nierówny puls - jakby serce na moment przestawało bić i potem wracało na kilka uderzeń do normalnego rytmu i tak przez jakiś czas (do kilku godzin)... Czułam się wówczas osłabiona, zmęczona. Odczuwałam również dosyć często kołatanie połączone z uciskiem, czy wręcz bólem (trudno określić)... Po wizycie u kardiologa i wykonaniu echa serca przeszłam badanie holter. Po odbiorze wyników holtera dowiedziałam się z opisu, że: - rodzaj skurczów: zatokowy 86121 (77,27%), ExSV: 2 (0,00%), VxE: 6239 (5,6%) w tym: 3462 pojedyńczych skórczów dodatkowych, 42 par, 6 wstawek częstoskórczu, 923 okresów bigemini oraz 0 epizodów tachykardii komorowej; - Rytm serca: średnia 73 ud/min ( min HR 51, max HR 120); - Liczne pojedyńcze PVCs, dwuogniskowe, układające się okresowo w rytm bliźniaczy, rejestrowane przez całą dobę. 21 par PVCs, 2 wstawki trzech kolejnych PVCs; - w nocy okresowo blok p-kom ll st. (PQ do 260ms) - QTc max. 450ms, odc.ST w normie. - zarejestrowano 2 skurcze (pojedyńcze) pochodzenia nadkomorowego; - ST: max. obniżenie ST o -0,62 mm wystąpiło o 07:21 w kanale 2. Największe uniesienie odc. ST o 1,12 mm wystapiło o 16:38 w kanale 1; - nie zarejestrowano pauz większych niż 2,0 sekund. - QT: najdłuższy czas trwania odst. QT wynosił 480 ms , maxymalne QTc wynosiło 541 ms, Najkrótszy odst. QT wynosił 270 ms, minimalne QTC wynosiło 319 ms. Tyle jako opis holtera... Kochana pani doktor zaleciła mi *concor COR 2,5* i magnez 500mg -1 x dziennie i kazała przyjśc do kontroli za jakiś czas. Nie było by problemu, ale nadal nie wiem co mi dolega. Wolałabym usłyszeć coś więcej jak tylko *zobaczymy co będzie dalej*. Jeśli mogłabym prosić o odpowiedź, to byłabym bardzo wdzięczna!