Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatania, ablacje - okiem dochtora

Gość Oskar Kowalski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich *przed* i *po* :-) Mam termin ablacji na 7-go marca (mieszkam w UK). Naczytałam sie tego wszystkiego o ablacjach że hej. Ale mam do was pytanko, napiszcie coś na temat siniaków i krwiaków po ablacji , no i co z tym robiliście? 7-go marca będzie 10 miesięcy od czasu kiedy pierwszy raz poszłam do lekarza z moim serduszkiem,a więc poszło szybko....a może ze mną jest już źle :-) W każdym razie w Holterze i echo nic nie wyszło,ale mam paskudne obciążenie chorobami serca w rodzinie. Dodam tylko że przez prawie 9 miesięcy miałam ze 30 ponad 2-godzinnych napadów częstoskurczu (najdłuższy trwał 9 godzin przy tętnie 233), tych krótszych napadów już nie licze , ale tętno zawsze jest ok. 180-200. Pozdrawiam milutko.

Hana Nie bój się naprawdę nie ma czego. ja też panikowałem strasznie a się okazało spoko zabieg. Zobaczysz poleżysz tam chwilkę pewnie góra ze 2h potem do domku wrócisz usiądziesz przed kompem i przyznasz mi rację. Co do siniaków rok temu miałem zabieg przepukliny i siniak kosmos a tutaj po ablacji praktycznie nic tylko 3 strupki. Tylko polezalem te 8 godzin co prosił lekarz a potem przysnąłem na całą noc i wstałem dopiero po 24h od zabiegu. hej

Hannah: Nie ma sie co bać zobaczysz, ja tez już po ablacji mialam ją w 2009roku, miałam wtedy 18 lat, panikarą jestem straszną, ale dałam radę. Po ablacji zrobil mi się mega krwiak, na pół uda, krocze i brzuch, ale okazało sie, że to problemy z krzepnięciem Teraz w ostatnim holterze okazało się, że puls sięga mi do 253 i wybieram sie kolejna wizytę do lekarza, zobaczymy co postanowi:) Pozdrawiam.

Witam! Od 2 lat *śledzę* to forum bo od tego czasu mam zdiagnozowaną arytmię komorową. Ciężko jest z tym żyć bo odczuwam dodatkowe skurcze codziennie (najlepszy wynik to prawie 18tys dodatkowych pobudzeń). W czerwcu będę miała ablację i z każdym dniem coraz bardziej się boję: standardowe leki jak : czy się uda, czy będzie bolało itp. Na większość pytań znalazłam odp. na forum ale jedno mnie nurtuje, może to głupie pytanie ale jak z wyjściem do toalety kiedy leży się tak długo po ablacji? Nienawidzę cewników stąd moje pytanie.

Ups chyba nici z ablacji, przynajmniej na razie, właśnie się dowiedziałam, że jestem w 3tyg ciąży, no cóż wypadki przy pracy się zdarzają :-) Obawiam się tylko czy wszystko będzie ok z dzidziusiem i moim serduszkiem podczas ciąży. Na razie jestem w szoku :-) ! Wiem, że to nie ten temat ale czy któraś z was była w ciąży przy arytmii komorowej? Jak się czułyście?

Wierz mi talita, że mnie też. Jednak znam przypadki i namacalnie osobę, która miała 10% szans na przeżycie i lekarze mówili by odłączyć sprzęt podtrzymujący życie. Rodzina się nie poddała i poruszyła ziemię i chyba niebo również, bo dziś dziewczyna żyje i funkcjonuje samodzielnie :). Nie będę nic reklamować, ale w każdym kręgu są ludzie z dobrymi i złymi intencjami.

Gość Adrianna

Mam 16 lat i od kat pamietam mam takie kolatanie serca. raz bije bardzo szybko a po chwili bije bardzo wolno. strasznie mnie to boli i mialam juz robione ekg i nic nie wykrylo. wiec nie wiem czy to cos powaznego czy raczej nie, byla bym bardzo wdzieczna za pomoc i z gory dziekuje

Adrianna, powiedz o tym rodzicom, idź do kardiologa lub internisty, popros o skierowanie na badanie ekg metodą holtera (całodobowe). Zdaje się, że w ramach funduszu tego badania nie da się zrobić, więc spróbuj prywatnie. I nie bój się, zwykle takie kołatania nie są groźne, chociaż potrafią mocno przeszkadzać w życiu.

Gość Adrianna

Tylko ze ja juz mialam robione ekg i to nic nie wykrylo, a nie wiem poprostu sie zastanawiam bo czasami nie wiem czy wspomnialam jak to sie dzieje to prawie oddychac nei moge i czasami czuje ze mialabym zemdlec. ale nei wiem moze zrobie jeszcze raz te badania i moze cos wykryje ale watpie w to. ale i tak dziekuje za odpowiedz