Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatania, ablacje - okiem dochtora

Gość Oskar Kowalski

Rekomendowane odpowiedzi

Talita, jak twoje doświadczenia z domowymi rejestratorami ekg? Masz jakiś? Ja mam kardiofon, na razie 2 razy skorzystałam z kardiolinii, ale miałam tylko tachykardię i pojedyncze komorowce, więc nie było sensacji, za to pogawędziłam z lekarzami obsługującymi i trochę się dowiedziałam o sytuacjach poablacyjnych, o których nie wiedziałam. Nawiasem mówiąc, kardiolinię obsługuje Śląskie Centrum Kardiologii - nie pamiętam dokładnej nazwy, ale może cię to zainteresuje.

Ja pisałam do firm mających w ofercie Holtery i pytałam co mogą mi zaproponować i w jakiej cenie. Szukałam holterów 12 odprowadzeniowych. Było to jakiś rok temu. Firmy to Biomexim, Medea, Medipment. Widziałam też na allegro takie urządzonka. I tak najtańsza opcja to była kwota koło pięciu tysięcy złotych. Dzisiaj już nie wiem, czy to dobry pomysł. Raczej myślę, że zły. Kiedy się nie jest lekarzem i nie umie odczytać prostego EKG, może nie powinno się bawić w analizę (choćby i przy pomocy programu) zaburzeń różnego rodzaju. Może lepiej częściej umawiać się u kardiologów na holtery opisane przez specjalistę. Sądzę, że nie można zastąpić takich badań, badaniami domowymi. O Holterze w domu myślałam bardziej jako o czymś dodatkowym a nie o czymś, co miałoby zastąpić te opisywane przez specjalistę. Może lepiej mieć kardiotele w domu? Abonament to kilkadziesiąt złotych miesięcznie.

To mało płacisz! Ja płacę 85 i to w promocji! Talita, piszesz o aparatach do ekg, których chyba rzeczywiście nie ma sensu kupować, jak się nie umie czytać zapisu. 12-odprowadzeniowe holtery w ogóle są rzadkością, nawet w przychodniach, a co dopiero dla zwykłych śmiertelników - pewnie są bardzo drogie. Ale polecam ci kardiotele, czyli to, co ma ewka733 i ja. Tylko to ma sens pod warunkiem, że arytmia trwa więcej niż 30 sekund :) Mnie się nie udało złapać arytmii, tylko jakieś kołatania, które chwilę trwały. Ale nawet rozmowa z lekarzem dobrze robi.

Castanieta, w moim przypadku na razie tylko holter by się nadał, bo moje zaburzenia potrafią pojawić się 20 razy w ciągu dnia, albo wcale. Epizod trwa kilka sekund. Nie zdążyłabym przyłożyć rejestratora ani przyczepić kardiotele i już byłoby po zaburzeniach. Chodząc na badania holterowsie (zawsze robię 12 odprowadzeniowe) to najczęściej, akurat w tym dniu, jest w miarę spokój. Nie wiem, może to kwestia psychiki albo statystyki. Mając takiego holtera w domu mogłabym nawet przez miesiąc go nosić. Większa szansa, że coś by się konkretnego zapisało. Minusem jest to, czy potrafiłabym dobrze skorzystać z programu nie mając pojęcia o zapisach ekg, cena no i mogłabym rozwinąć swoją nerwicę tak ciągle się badając :). Na razie się wstrzymałam z pomysłami. Znam opcje i może kiedyś do jakiegoś pomysłu wrócę. Mam nadzieję, że nie będę musiała, że nie będzie gorzej tylko lepiej z każdym dniem od ablacji, każdą połkniętą kapsułką magnezu. ps. pisałam o cenie holtera 12 odporowadzeniowego (być może jakiś starszy model) z oprogramowaniem (pewnie nie najnowszym), którą zaproponowano mi w jednej firmie, kiedy po kilku mailach wytłumaczyłam w końcu kim jestem, po co holter i jak mam zamiar z niego korzystać. Normalnie w cennikach jest drożej. W innej firmie zaproponowano mi, że mogą mnie nauczyć posługiwania się takim programem.

Mam pytanie do pana doktora jestem tu nowa choruje od 99 roku mam astme oskrzelowa nadcisnienie tetnicze 2 stopnia cukrzyce 2 stopnia na lekach niedoczynnosc tarczycy na lekach czestoskurcz komorowy i nad komorowy w holterze zarejstrowano ok 1531 wciagu 8 godz pob dod pochodzenia komorowego liczna bigaminia poleczeniu w szpitalu mam nastepny holter chce zapytac czy to niebezpieczne w moim przypadku ach mam tez kamice nerkowa czy moge miec zabieg ablacje leze czesto w szpitalu mam53 lata dzis biore leki eutyrohs 50 glukofaze xr diaprel na krzepliwosc akard conkor 10 a jak zlapie mnie atak jade do szpitata i tak naokraglo w czesniej na serce rozne leki bralam pozdrawiam grazyna.

Gerberko, już bardzo dawno nie było tu pana doktora. Ja kiedyś prosiłam mailowo o poradę dr. Koźluka. Bardzo fajny i przystępny lekarz. Odpisał w miarę szybko. Adres do niego znajdziesz na innym forum kardiologicznym www.arytmiaserca.pl. Z tego co napisałaś, to masz trochę tych różnych przypadłości. Na Twoje wątpliwości chyba może odpowiedzieć Ci jedynie specjalista. Moim zdaniem, powinnaś jak najszybciej skontaktować się z kardiologiem. Nie czekać na wizyty tylko spróbować jak najszybciej sprawdzić, czy ten częstoskurcz komorowy przypadkiem nie wymaga szybkiej interwencji.

Myślę, że jak pójdziesz do lekarza, to żebyś zabrała też tamte holtery z tymi zapisami częstoskurczu. Co do tego holtera, to wszystko zależy jakie są te komorówki. Ja miałam w swoim zapisie ponad 20tysięcy, bigeminie, trigeminie i nie były to rzeczy, które mi zagrażały. Przed ablacją miałam chyba już z 70tysięcy komorówek, bo miałam je cały czas. Po normalnym uderzeniu serca było dodatkowe. To, czy te zaburzenia są dla Ciebie groźne czy nie, musi ocenić specjalista, po dodatkowych badaniach, najlepiej kardiolog elektrofizjolog. Z mojego doświadczenia wynika, że kardiolodzy którzy nie są bardzo blisko z zaburzeniami rytmu, mogą niechcący zaszkodzić. Ja dostawałam leki, po których zaburzeń miałam jeszcze więcej. Czułam się gorzej, więc zwiększano mi dawki albo zmieniano leki a ja ciągle czułam się gorzej. Dopiero elektrofizjolodzy stwierdzili, że akurat w moim przypadku te leki powodowały jeszcze więcej dodatkowych uderzeń.