Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatania, ablacje - okiem dochtora

Gość Oskar Kowalski

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie jestem pewna czy jestem taka silna, tak sie nie czuje. lekow mam juz mniej ale czesto mam wahania nastrojow i to takie ze naprawde, nie jakies lagodne, ojciec gdy naduzywa alkoholu to wykancza nerwowo. mam tabletki na leki ale te jakos czuje ze mi juz nie trza i mam tabletki na drazliwosc itp bo naprawde widze po sobie ze sie zmienilam. narazie biore najmniejsza ich dawke

Wczesniej ewciu bralam coaxil ale on mi wogole nie pomagal. psychiatra mowi ze to by byla terapia 3 lub 4 miesieczna to tylko na ten czas ale ja sie zastanawiam co mi to da, czy aby nie powinnam zmienic cos w zyciu osobistym. a kardiolodzy tylko zastanawiali sie po co biore ten coaxil hahaha a o tych nowych to jeszcze z nimi nie rozmawialam

Gość aniamroz24

WARKO ja tez mam gorsze dni i lepsze czasem ma w dupie to cale zamieszanie z tymi skurczmi a z drugiej strony jak mi cos zaskoczy to az mam ochote skoczyc przez okno;/ ale wiem ze sie nie dam musze i jestem mimo tego silna. oczywiscie potrzebuje pomocy wsparcia ale to nie znaczy ze jestesmy slabi;) jestes silna jak cholera juz nie jedna osoba by sie zalamala na naszym miejscu a jak juz pisalam kazdy na zle dni i humory ja tez;) naprawde wiem ze nam sie uda;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Witam was wszystkich widzę że sporo wiecie o przyczynach różnych objawów ze strony serca, mam 27 lat taki problem od 5 miesięcy problem mi leży na sercu ucucie takiej pełności ucisku po lewej stronie na wysokości serca czasami pokłuwanie ale objaw dominujący to właśnie taki ucisk lekki i w głowie mi się troche wtedy kręci ,moj lekarz rodzinny zlecił ekg i akurat na szczęście ujawniono arytmię tylę ze lekarz powiedział że jest ona mało groźna bym sie nieprzejmowałi niezmieniał nic w swoim trybie zycia dodam ze gram w piłkę ,czasami też odczuwam że serducho nagle mocno uderza a potem wraca do normy i znów tak jakby coraz wolniej i mocne uderzenie poszedłem z tym do kardiologa podobno bardzo dobrego zrobił ekg wyszło super a później echo i też mówił że ok ,miałem za to niski poziom magnezu dosyć sporo poniżej normy i potas tak na minimum zażywałem magnez i czasem przechodziło na tydzień i znów powrót i tak teraz od czwartku znowu mam te uczucie ucisku non stop przechodzi tylko jak sie budze tak na 10-15 minut potem znowu sie zaczyna,zacząłem zażywać aspargin niewiem czy to wystarczy i boję sie by potasu nie przedawkowac ,wie ktoś może albo tez miał takie objawy i poradził sobie albo ma jakis pomysł co to może być dzieki i pozdrawiam wszystkich

Gość aniamroz24

Napisze co ja o tym mysle;) skoro wyszla arytmia to poddaj sie ablacji bo kto wie jak ona jeszcze o sobie da znac a moze oczywiscie nie;) grozna czy nie grozna chcesz ja miec? bo ja bym nie chciala;/ jestes mlody a podibno im pozniej tym gozej jest z arytmia(nie wkladajac wszystkich do jednego worka) hi hi poradz sie jeszcze z lekarzami i zastanow na spokojnie wszystkie za i przeciw... wiem co to znaczy miec ta chorobe;/ mino wszystko jestesmy z toba;)

Dobry wieczór:)ufff........ale się dzsiaj napracowałam (porzadeczki:) )i wiecie co zle sie poczułam ,zrobiło mi się nagle tak dziwnie,serce poprzeskakiwało i już wpadałam w panikę ,ale jakos sobie z tym poradziłam:)nie dałam się psychice:)Musimy byc silne i pokonywac to cholerstwo.Damy rade dziewczyny :) codziennie,a wiadomo ze z potasem trzeba byc ostroznym żeby go nie przedawkowac.Co do mg to jedyne co po przedawkowaniu mozesz miec to biegunki i wtedy wiesz że masz go za dużo.Ja akurat należe do osób które codziennie zażywają duże dawki mg i 1 tab dziennie potasu (ja biore KALDYUM jest to potas na recepte)gdyz mg i potas sam mi ucieka z organizmu więc musze go codziennie zażywać ,może byc tak że on ci tez ucieka zorganizmu i musisz go uzupelniac na biezaco ,a sa to pierwiastki niezbędne dla prawidłowej pracy serca.Udaj sie do lekarza kardiologa,niech Ci zleci Holtera,Powiedz kardiologowi o swoich obawach i zachowywaniu się serca,i kardiolog mogl miec rację że dodatkowe pobudzenia które Ci tam wyszły na ekg sa niegrozne gdyz kazdy człowiek je ma a my nalezymy do osób które to poprostu odczuwają.Damijan ja radze udac się do kardiologa ale takiego dokladnego ,ktory ci wszytsko na spokojnie wytlumaczy,porobi badania i zdecyduje.Damijan pamiętaj chora tarczyca,zepsute zęby inne stany zapalne w organizmie maja równiez duży wpływa na arytmie i serce.Aniumroz lekarze przy małych ilościach pobudzen nie poddają pacjenta odrazu ablacji,leczą to farmakologicznie:)a co do tej ablacji to tez jest roznie ,jest tak ze pacjenci wracaja spowrotem juz po kilku miesiacach bo maja nawrot.Mi sie akurat udała,tyle ze teraz przypaletała sie arytmia:)Aniumroz jaka ty miałas ablacje? Wareczko a ja uważam że Ci psychiatra wogóle niepotrzebny,sama sobie z tym poradzisz ,tylko musisz uwolnic te mysli które siedza u Ciebie w głowie:)Aniamroz tez jest jest silna i tez daje sobie rade.To forum pomaga i psychicznie człowiek przez rozmowę z Wami czuje sie spokojniejszy.Tak więc glowy do góry i pomyslmy sobie że zawsze mogłoby byc gorzej....Milej nocki słonka:*

Kurde rozumię ale jak pojdę do lekarza to powie mi że wszystko jest ok ostatnio tez sie zle czulem i polecialem szybko zrobic ekg i mimo że czułem uciski to ekg wyszło w porządku.a jak myślicie może to poprostu niedobór elektrolitów i po jakim czasie powinno przejść zażywając je.jak regularnie zażywam to przechodzi a potem zpominam jak jest dobrze i wraca,naprzykład podczas wysiłku na treningu nie odczuwam by było gorzej nawet powiem że po ostatnim meczu mi mineło na kilka dni.dziwne to wszystko sam niewiem,czy to przez elektrolity ,mieszkam w Bielsku najlepszy kardiolog jaki tu jest oglądał to ekg z tymi zmianami i mówił ze to mało istotne,niestety wizyta u niego to wydatek 300zł i nie moge sobie pozwolic na zbyt czeste wizyty.

Elektrolity nawet sa wskazane osobom aktywnym fizycznie bo szybciej je traca, i uzupelnianie wody tez jest wazne. i jesli widzisz poprawe gdy bierzesz magnez to go bierz raz dziennie a z potasem tez bym uwazala. moze zrob se poziom potasu i ewent.bierz go np co 3 dni lub co 4 dni.

Dzieki Warko zażywam teraz asparigin 2 tabletki rano ,1 popoludniu i 1 wieczór narazie jest odrobina lepiej jakby,ale nie idealnie,dzis mam kolejny mecz ale nie boję się bo nieodczuwam tego gdy gram jedynie na początku na rozgrzewce, może temu ze potem się wyłanczam i nie myśle tak o tym,tak z żoną gadałem i pracuję po 10 -12 godzin do tego treningi mecze i te elektroloity mają prawo znikac ,bywa że w miesiącu tak naprawde mam 2-3 dni wolnego tylko.

Damian, Ty nie bądź taka wróżka i nie zgaduj co powie kardiolog tylko sprawdź doświadczalnie. Od ostatnich wyników minęło trochę czasu. Może teraz coś innego wyjść. Warto sprawdzić. Jeśli jednak się okaże, że dobrze wróżyłeś, to będziesz spokojniejszy. Wybierz się do kardiologa na NFZ albo chociaż do lekarza pierwszego kontaktu. Według mnie suplementy można łykać, ale najpierw lepiej sprawdzić czy nie trzeba jakiegoś konkretnego leczenia. Tutaj nikt Ci nie odpowie na pytanie czy to tylko elektrolity. To może zrobić tylko lekarz widząc komplet badań.

Dzieki aniu :*** to mile zwlaszcza ze samemu sobie trudno pomuc. chcialam nawet pojsc do takiej grupy dda ale nie dosc ze zlikwidowali to z robota nie mam jak pogodzic. bo zauwazylam ze odkad sama w domu zostalam z tym problemem to i zdrowie sie popsulo, arytmie byly tak czesto ze ta ablacja byla potrzebna

Witajcie, Jestem tu nowa... i bardzo proszę o pomoc. W holterze stwierdzono u mnie ZESPÓŁ BRADY- TACHYKARDIA. Rytm zatokowy zakłócony liczną arytmią komorową 1305 poj. pobudzeń układających się w bigeminię/trigeminię komorową. 58 pobudzeń nadkomorowych. Kolejny holter ukazuje 0 pobudzeń komorowych natomiast 605 nadkomorowych, niektóre z aberracją śródkomorową. Rytm serca min. 28 uderzeń, max.172. Proszę o interpretację! Z góry wielkie dzięki.

Aniu, co do pierwszego holtera, i tych 1305 komorówek układających się w bigeminię/trigeminię... miałam podobnie. O ablacji zaczęto myśleć kiedy miałam tych pobudzeń ponad 20 000 więc chyba jeszcze nie masz tego dużo. U mnie ablacja załatwiła sprawę pobudzeń. U mnie te zaburzenia nie były groźne i miałam tylko magnez łykać. Zespół brady-tachy to chyba znaczy tyle, że serce czasem bije Ci zbyt wolno a czasem zbyt szybko. Co do tych pobudzeń nadkomorowych z aberracją, to nie mam pojęcia :). Lekarz wszystko Ci powie i pewnie będziesz kontrolować rozwój lub zwój arytmii. Pewnie zrobisz jakieś dodatkowe badania (np. tarczycy, może UKG, wysiłkowe). Przy wszelkich zaburzeniach pracy serducha trzeba uważać na infekcje, ciąże (mogą pogłębić arytmię), dbać o zęby. doleczać się.

Dziękuję za info. Problem z brady-tachy trwa od 2006 roku. Teraz w styczniu 2011 pojawiło się duże zmęczenie,zasłabnięcia , kłucia w klatce, uderzenia gorąca a następnie drgawki z zimna, co skłoniło mnie do wizyty u lekarz, od razu na oddział i zaczęły się badania. Stwierdzono u mnie niewydolność węzła zatokowego, odesłano do kliniki gdzie lekarz zastanawia się nad wszczepieniem stymulatora. Sama nie wiem co o tym myśleć... Dodam jeszcze że w echo wyszła niedomykalność I stopnia zastawek przedsionkowo komorowych. Badania tarczycy ok, zęby zdrowe wszystkie. Czy badanie EPS wyjaśni w 100% co jest grane?

Aniu, ja w swoim życiu miałam dwa razy elektrostymulację ale przezprzełykową. Jeśli lekarze chcą Ci zrobić badanie, to pewnie po coś. Ja nie wiem co i na ile można powiedzieć na podstawie wyników ale życzę Ci zdrówka i wszystkiego co najlepsze.

Witaj aniumroz :-) to nawet dobrze z tym holterem sie zlozylo. bylam dzisiaj u ogolnego lekarza bo te bole uciskowe martwia. no i powiedzialam ze to normalne ze to przez roznice cisnien i ze pacjenci kardiologiczni odczowaja wtedy rozne sercowe dolegliwosci. coraz czesciej zdarzaja sie momenty zblizania sie arytmii dziwnie mi sie wtedy robi, dlawi i jakos slabo

Gość aniamroz24

A wiesz co nie drecz sie tym no moja deoga warko;/ co ty gadasz jest dobrze uwierz w siebie kurcze... mi dzieciaki teraz choruja katar kaszel i wogole zaraz do lekarza musze chyba... mi juz zdjela to dziadostwo hahaha i jutro wyniki chyba? mam sie pytac; a ty masz dzieci bo nie wiem hi hi napisze napewno co i jak jak to kogos jeszcze interesuje hahahaha buziaki wielkie i pamietaj warko ze ja w ciebie wierze jak nikt....