avatar
pati IP: 79.202.84.**

witam wszystkich mam pytanie przeczytalam na forum ze przy letroxe nie mozna brac paracetamolu nie wiecie moze dlaczego pozdrawiam

Odpowiedzi znajdują się poniżej

avatar
minia IP: 83.2.240.**

pati a dlaczego nie mozna ja tez przyjmuje letrox a biore acenokumarol podobne dzialanie i lekarz o tym wie ze przyjmuje ten lek nic o tym nie wspomnial ze nie mozna laczyc.Pozdrawiam

avatar
pati IP: 79.202.84.**

Witam minia ja to tylko na forum przeczytalam w jakims opisie choroby ale nie wiem juz gdzie dokladnie bo tu tyle tego i dlatego pytam czy ktos o tym slyszal bo lekarz mi tez o tym nie möwil moze ktos wie pozdrawiam ;)

avatar
Magda IP: 195.116.90.**

witam!
robiłam ostatnio badania miedzy innymi tarczycy i TSH wyszło mi 4,1 a górna granica to 4,2, nie wiem co myśleć o tym wyniku bo niby jest podwyższony a z drugiej strony mieści się w górnej granicy, czy powinnam się przejmować? jak myślicie?
zastanawiam się czy powinnam iść jeszcze na jakieś dodatkowe badania czy tylko skupić się na odpowiedniej diecie i suplementach które pomogą mi trochę obniżyć ten wynik. a tak w ogóle to czytając rożne artykuły o niedoczynności tarczycy to chyba mam niektóre objawy np. straszne wypadanie włosów, senność i ospałość, jestem często rozkojarzona no i tyje chociaż jem dosyć dużo wieczorami a zapomniałam ze czasami drętwieje i mrowi mnie ręka,proszę o pomoc i wskazówki co z tym zrobić dalej...
pozdrawiam wszystkich którzy zmagają się z ta choroba i trzymam mocno kciuki!

avatar
Barbara, 0501 232804 IP: 83.6.138.**

Magdo- To, że wynik TSH miesci się w normie nie jest równoznaczne z faktyczną normą, bo objawy i dolegliwości, jakie masz wyraźnie wskazują na niedoczynność.Potrzebne minerały, witaminy, pierwiastki sladowe. Nauczyłam się swojej tarczycy.Nie biorę żadnych leków, tylko suplementuję organizm.

avatar
SŁODKA IP: 217.113.225.**

wita od 6 lat choruje na cukrzyce typ 1 insulinozalezną zostałam w szpitalu na wyrównanie cukrów bo te ranne były i są wysokie nawet i do 360 pomimo że brałam nocną insulinę po badaniech stwierdzono że mam zespół niedoczynnośći tarczycy wielogruczołowatej typ 2 : i chorobę hashimoto WYNIKI :THS-5,00 (norma:0,27-4,2mlUL) FT4-1.19NGdL (norma 0,93-1,7ngdG)FT3 -2,95pgmL (NORMA 2,6-4,4PGMl ANTY-Tg - 1058IUmL(norma do 115 IUmL) Anty-TPO-388,0IU-mL (NORMA DO 34 IUmL) przeciwciała przeciwko receptorowiTSH- 0,800 (norma;*1,75IUL) Parathormon-31,69ngmL(norma15-65ngmL Ciśnienie 10070,9560 9060 leki przepisane EuthyroxN25 1 tab na czczo i tak biore od 10.10.08r .Jeśli chodzi o objawy to nerwowość brak koncentracji nie tolerancja zimna i raczej cieżko mi przytyć waga 56 kg do endokrynologa dopiero się muszę zapisać bo dopiero w zeszłym tygodniu otrzymałam skierowanie proszę o poradę i co to za zespół 2

avatar
Aga30

SŁODKA, 2008-11-10 22:01:00 (IP: 217.113***), w: NIedoczynność Tarczycy » ostatni post
Wita od 6 lat choruje na cukrzyce typ 1 insulinozalezną zostałam w szpitalu na wyrównanie cukrów bo te ranne były i są wysokie nawet i do 360 pomimo że brałam nocną insulinę po badaniech stwierdzono że mam zespół niedoczynnośći tarczycy wielogruczołowatej typ 2 : i chorobę hashimoto WYNIKI :THS-5,00 (norma:0,27-4,2mlUL) FT4-1.19NGdL (norma 0,93-1,7ngdG)FT3 -2,95pgmL (NORMA 2,6-4,4PGMl ANTY-Tg - 1058IUmL(norma do 115 IUmL) Anty-TPO-388,0IU-mL (NORMA DO 34 IUmL) przeciwciała przeciwko receptorowiTSH- 0,800 (norma;*1,75IUL) Parathormon-31,69ngmL(norma15-65ngmL Ciśnienie 10070,9560 9060 leki przepisane EuthyroxN25 1 tab na czczo i tak biore od 10.10.08r .Jeśli chodzi o objawy to nerwowość brak koncentracji nie tolerancja zimna i raczej cieżko mi przytyć waga 56 kg do endokrynologa dopiero się muszę zapisać bo dopiero w zeszłym tygodniu otrzymałam skierowanie proszę o poradę i co to za zespół 2

avatar
JolaLondyn IP: 89.243.158.**

A ja znowu mam nadczynnosc! juz pewnie 8 raz w zyciu, teraz juz zdecyduje sie na operacje badz jodowanie, juz mam dosyc, nie wiem od czego to jest, chyba genetyczne, bo moja babcia miala nadczynnosc tarczycy i tarczyca zniszczyla jej serce, umarla dosyc mlodo na serce. Ja jem tylko ekologiczne jedzenie, kosmetyki, srodki czystosci ekologiczne, pije soki robone w domu i jem suplementy z alg. Powinnam byc zdrowa jak ryba a tu nic z tego! Mysle, ze to genetyczne, mecze sie juz od 17 lat i mam tego dosyc, tym bardziej, ze chcialabym miec dziecko.

avatar
NEZELII IP: 80.48.133.**

Witam :) jestem tutaj nowa :) wykryto u mnie niedoczynnosc 28.08 czy to mozliwe, ze w tak krótkim czasie zazywania euthyroxu n75 przez 3 tyg a nasteepnie n150 do 07.11.08 unormowało moja tarczyce? wynik z 28.08 to 49,53 (a ludzie panikuja jak maja 5,6 :) )
spadł do 1,20, czyli własciwie jest prawidłowy? nie moge w to uwierzyc i cały czas mysle, ze błedny wynik (nie jestem hipochondryczka :)) ) mam jeszcze pytanie nr 2 :)
czy jest na forum ktoś z Wrocławia? lub ktoś kto leczy sie tam na NFZ?? chciałabym porozmawiac z ów osobami :)bo lecze sie prywatnie, i bezrobotna studentke przewyzszaja te koszty :) a w Rawiczu (w którym mieszkam) na NFZ terminy Zajete do lutego ;( moje gg 2130569

avatar
marekg7 IP: 91.94.114.**

Witam wszystkich z problemami tarczycowymi.Sam mam Hashimoto od prawie 10 lat i po setkach wizyt i konsultacji stałem się niemalże ekspertem w tej dziedzinie dla samego siebie,sam reguluję dawki euthyroxu a co miesięczne analizy krwi-TSH w pełni potwierdzają trafność decyzji w tym zakresie.Z endokrynologiem kontaktuje się głównie telefonicznie (tanio !!!!) dla spokojnego sumienia i w celu wypisania recepty na euthyrox.Oczywiście na takie praktyki mogą pozwolić sobie osoby po latach terapii i dogłębnym poznaniu reakcji własnego organizmu.
Piszę jednak bo wydaje mi sie że wszyscy zapomnieli o czymś najważniejszym przy schorzeniu Hashimoto i nnych chorobach tarczycy.Zbawienna wręcz rzeczą jest nadbałtycki klimat i jod......coś unikalnego w porównaniu z ciepłymi morzami na całym świecie.Moje problemy z tarczycą (ciągłe wahania TSH a w konsekwencji zmiany dawek euthyroxu) skończyły się z chwilą przeprowadzki z Warszawy do Grzybowa k/Kołobrzegu. Po prostu bajka a dla tarczycy......raj na ziemi. Do tego stopnia pomogło że zdecydowałem sie kupić niewielki pensjonat i osiąść tutaj na stale. Warto przyjeżdżać nad Bałtyk ale nie w sezonie letnim!!!!!!!!!! Jesień,zima i wiosna to czas najlepszy dla ludzi z chorobami tarczycy.Cisza,spokój,spacery po prawie pustych szerokich,piaszczystych plażach,sztormy i jod,jod jod.......zbawienny dla tarczycy,naturalny a nie w pigułce.Dodatkowo znacznie taniej niz w sezonie a jest super.Gorąco polecam i serdecznie zapraszam do siebie.....(dla Hashimoto-wców i innych osób ze schorzeniami tarczycy dodatkowe rabaty). Chętnie służę swoim *doświadczeniem* na temat Hashimoto. Więcej szczegółów na www.orchidea.nadbaltykiem.pl

avatar
świeżynka IP: 77.114.72.**

witam
a ja o tym ze mam niedoczynnosc tarczycy dowiedzialam sie wczoraj ;-( moje objawy to drazliwosc, bardzo przytylam ( 7 kg w pol roku) obeznie waze 96 kg przy wzroscie 166 cm!!!!!! strasznie łamały mi się paznokcie i włosy - moje tsh to 9,5 i lekaz dal mi letrox 25 - dzisiaj zaczelam brac i jestem pelna obwa co to dalej bedzie - mam 30 lat marzymy z mezem o dziecku czy przy niedoczynnosci bedziemy mogli zrealizowac to marzenie? czy uda mi się zajść w ciążę? błagam niech ktoś mi odpowie - nawet na maila anolek@wp.pl pozdrawiam

avatar
missjj21@gmail.com IP: 24.148.89.**

a ja narazie grzebie... mieszkam w stanac i tutaj wszyscy wmawiaja ci depresje jak juz cos jest nie tak... na moje wyniki mowia ze *it is not serious, maybe you have depression and should have xanax!* DEBILE

moje badania. tsh jest stanowczo za niskie 0.06 uIU/ml (sprawdzilam normy w roznych zrodlach i wszedzie przy tej jednostce podaja norme 0,4). na pierwszy rzut oka mialabym nadczynnosc... ale nie mam objawow nadczynnosci, a wrecz przeciwnie - niedoczynnosci. sennosc, bole stawow, nie zrzucanie na wadze mimo malej dziennej dawki kalorii, rozdraznienie i ciezkosc skupienia sie na czymkolwiek.
ft3 2.83 PG/ML wedlug paru zrodel balansuje na granicy za nisko/norma.
ft4... sprawdzilam mase zrodel i wszedzie podaja ze norma ft4 to MINIMUM 0.8 A NIE 0.58 jak podaja moje badania wiec wychodzi na to ze mam nieco za niska 0.76 NG/DL. generalnie dziwny przypadek bo wszystkie wspolczynniki sa niskie i nie jest to ani typowa nadczynnosc ani niedoczynnosc.

zaczelam grzebac w necie i znalazlam WTORNA NIEDOCZYNNOSC TARCZYCY. powodowana jest przez zwyrodnienia przysadki ktora produkuje za malo tsh i przez to tarczyca tez nie dziala prawidlowo.
moge miec rowniez niedoczynność tarczycy pochodzenia podwzgórzowego ale do tego nalezy zbadac hormon podwzgorza czyli TRH....
wiec... diagnoze sobie postawilam teraz szukam chetnych, korzy mogliby mnie wyleczyc... no chyba ze jestem hipochondryczka i sobie to wymyslilam...

zaczynam tracic sily i chyba nprawde pojde po ten xanax... czuje sie tragicznie i ledwo wstaje rano z lozka. poza tym caly czas czuje, ze mam niski poziom cukru we krwi co nota bene jest jednym z symptomow niedoczynnosci... o za wysokim cholesterolu juz nie wspomne... niewiadomo dlaczego mam cholesterol 201 - ten zly oczywiscie...

pozdrawiam tarczycowcow:) i szczesciarzy bez takich problemow

paulina

p.s. z checia przyjme wasze opinie na temat moich diagnoz. tu albo na maila missjj21@gmail.com

avatar
jaga52 IP: 85.232.230.**

Przez wiele lat leczyłam się na niedoczynność tarczycy wtej chwili wpadłam w nadczynność dlaczego tak się dzieje.

avatar
Ba IP: 83.6.145.**

do Jaga52
- a jakie leki brałaś i czy robiłaś dość często badania? Może zbyt dlugo przyjmowałaś leki na niedoczynnośc i przeoczyłaś sprawę?

avatar
B IP: 83.6.136.**

Poniższa reklamówka Wilmedu ,,Dbamy o Twoje Zdrowie* nie ma nic wspólnego z ich prawdziwą dbałością o nasze zdrowie. Jest to dobre dla naiwnych.
A więc, nie dajcie się nabrać.