avatar
czarnulka28x

Witajcie:) byłam dzis u lekarza i co sie okazało nie jest tak tragicznie z moja tarczyca wynik t3 i t4 sa w normie tylko te tsh jest nieco wyzej normy mam ja do obserwacji ale nic pozatym powiedziałam mu o moim stanie o tych lękach był zdziwiony bo mówi ze tarczyca takich objawów nie ma , mówi ze jakby teraz przepisał mi leki jakiekolwiek to nasiliło by moje lęki za 3 miesiace do kontroli z kolejnymi badaniami i to wszystko , wiec widocznie jednak to jest nerwica:(

Odpowiedzi znajdują się poniżej

avatar
barbarella

Czarnulka, nie daj się zbyć! Masz typowe objawy choroby tarczycy, w dodatku jesteś obciążona genetycznie. To bzdura, że tarczyca nie daje takich objawów. Niestety, żeby trafić na dobrego endokrynologa, to trzeba mieć dużo szczęścia. Nie rozumiem, na co tu czekać, aż się będziesz jeszcze gorzej czuła? Badania t3 i t4 są mało wiarygodne i właściwie się już ich nie zleca. Powinnaś zrobić komplet badań: FT3, FT4, przeciwciała aTPO i aTG. Przydałoby się też usg tarczycy. Pozdrawiam.

avatar
Barbara IP: 95.49.248.**


cyt.,,kala1010, 2010-02-02 15:08:58 (IP: 83.11.1***)
...... I tabletki antykoncepcyjne tez mozna brac normalnie bo one nie koliduja w zaden sposob z euthyroxem. Ogolnie pani doktor powiedziala mi ze przy tych tabletkach nie trzeba sobie stawiac zadnych ograniczen bo to sa naturalne hormony tarczycy tylko nie produkowane przez nia a dostarczane z zewnatrz. Wiec funkcjonuje sie tak jak ze zdrowa tarczyca.*

Te tabletki antykoncepcyjne między innymi wplynęły na rozregulowanie hormonów tarczycowych.
Eutyrox to nie są naturalne hormony tarczycy. One są syntetyczne.

,,EUTHYROX 50; EUTHYROX 100; EUTHYROX 150 [Levothyroxine sodium ...
Euthyrox zawiera lewotyroksynę otrzymywaną dzięki syntezie chemicznej. Syntetyczna lewotyroksyna działająca identycznie jak tyroksyna,...*

Syntetyk, to absolutnie nie to samo, co natura.

avatar
czarnulka28x

barbarella , dał mi skierowanie na TPO i jeszcze jakies już samam nie wiem naprawde niby jest dobry jako specjalista wszyscy go chwalą , USG miałam robione wczoraj podawał tam jakieś cyferki ale ja i tak nie wiem o co chodzi . Powiedział mi tylko że nie moze właczyc mi leczenia bo wszystko sie u mnie nasili.. jestem bezradna :(

avatar
barbarella

Czarnulka, no i dobrze, że dostałaś skierowanie na dalsze badania. Co do usg, to masz prawo dostać wynik, w końcu to Twoje badanie. Niestety Twój lekarz, jak wielu endokrynologów zatrzymał się ze swoją wiedzą gdzieś w latach 70- tych...Zrób te badania, wyciągnij od lekarza opis usg i skonsultuj się z jakimś innym specjalistą. A jak będziesz miała jakieś wątpliwości to zajrzyj na forum, tam na pewno Ci pomogą
http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html. pozdrawiam.

avatar
Mateusz IP: 62.87.214.**

Witam
Ostatnio robiłem badania TSH i wyszedł mi następujący wynik:

TSH 3 gen. 2,46 ulU/ml [0.27 - 4.2]

Możecie mi powiedzieć czy to jest dobry wynik bo kompletnie nie wiem jak to odczytać.

avatar
majkela2008 IP: 89.228.90.**

ewa kochani ja leczę się 13 lat brałam letrox 100 codziennie brałam i biorę i co sie okazało mój organizm zjadł tarczyce zostały już tylko mikre kropki źle się czuje zaniki pamięci zła koncentracja silne bule kolan łokcie zanika głos przybyło troszke ciała mój wynia TSH 54.,338

avatar
B. IP: 77.254.57.**

Majkela2008
13 lat...i Ty nie widziałaś, że to Cię nie leczy?!
Na Twoim miejscu zrobiłabym dokładne badania całego organizmu

avatar
Anula IP: 89.79.168.**

Barbarella- prosze odezwij sie do mnie na maila suzou81@tlen.pl w sprawie tego pnai trzewnego- ja 10 maja mam operację:(

avatar
basia1979

witajcie wszyscy.jestem tu po raz pierwszy .prosze napiszcie co o tym sadzicie.w pazdzierniku stwierdzono u mnie niedoczynnosc tarczycy .pierwszy wynik tsh2,11[norma 0,35-4,94] ft4 0,80 [norma0,7-1,48 ] lekarz przepisał mi euthyrox25 po miesiacu tsh3,05 [0,27-4,2]. zmiana euthyrox 50 wynik badan tsh 3,85 [0,27-4,2] .lekarz stwierdzil ze tsh za wysokie [a wczesniej bylo 3,05 i tez bylo zle] przepisal euthyrox 75 .jak to jest bo ja tu nic nie rozumiem .jakie jest prawidłowe tsh.lekarz powiedział ze ma byc blizej dolnej granicy [0,27 ]to przeciez takie miałam.prosze napiszcie co o tym sadzicie.jeszcze pytanko,czy jak sie przyjmuje wieksza dawke euthyrox to sie tyje?a tak wogóle to ponad rok staram sie o dzidziusia i nic.pewnie to tez ma zwiazek z tarczyca.pozdrawiam

avatar
Anula IP: 89.79.168.**

a wie ktos jak kontrast zjodem wpływa na niedoczynnosć?Bo ja miałam tsh 1, 7 rzy dawce 75 , a teraz mam 2, 8 3 tyg po kontraście....

avatar
Mar10 IP: 188.146.89.**

witam. mam 17 lat i mam niedoczynność tarczycy... od października czułam się źle chodziłam do lekarza i każy nic nie stwierdził aż wreszcie moja mama zasugerowała że to może coś z tarczycą zrobiłam badania i oczywiście sie potwierdziło... nie mam ochoty na nic, nie mogę się na niczym skupić jestem rozkojarzona i nic mnie nie cieszy, mam jakieś głupie myśli *ktoś tam napisał że ma nieziemskie myśli co miał na myśli dokładnie???* nigdy się tak nie czułam chce żeby było już tak jak kiedyś... obecnie biore Euthyrox 50. napiszcie mi coś o tym zahowaniu psychiki człowieka w czasie tej choroby... z góry dziękuje.

avatar
1010 IP: 188.147.213.**

witam. Ja przy tej niedoczynności źle sie czuje... często źle mi się oddycha (ciężko bardzo) i w ogóle źle się czuje psychicznie. mam jakieś głupie myśli i często zapominam o tym o czym przed chwilą myślałam ... czy wy też tak macie??

avatar
1010 IP: 178.182.106.**

Ludzie czy tu ktoś w ogóle wchodzi na to forum.! No napiszcie mi coś.!

avatar
porfirek

Witam, od 13 lat mam niedoczynność. W młodości miałam nadczynność, została wyleczona. Po 20 latach okazało się, że przechodziłam nie leczone zapalenie tarczycy i przeszło w niedoczynność. TSH miałam 70!!. Przyjmuję lek o nazwie Novothyral 100, który nareszcie działa i wyniki są bardzo dobre. Może trzeba zmienić lekarstwa, albo lekarza. Trudno spotkać dobrego specjalistę. Ja miałam to szczęscie. Myślę, że duże znaczenie ma nastawienie psychiczne.W razie pytań chętnie odpowiem. Pozdrawiam