avatar
wiewil

Witam ! Nie wiem czy temat był już poruszany na forum....chodzi mi o szkodliwość lub nie - statyn czyli leków obniżających poziom cholesterolu. Czy ktoś ma jakieś ciekawe wiadomości na ten temat ?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

avatar
Leszek55

Wiewil, objaśnij mnie trochę, bo ja akurat nic nie wiem na ten temat. A zagadnienie naprawdę może być ciekawe:) Nikt jeszcze nie poruszał tego tematu, jesteś pierwszy.

avatar
JANUSZDG IP: 31.179.85.**

Wszystkie skutki uboczne statyn są wymienione w ulotkach tych leków.

Najgroźniejsze możliwe - choć bardzo rzadkie - skutki uboczne to zapalenie mięśni szkieletowych i rabdomioliza (uszkodzenie tkanki mięśniowej poprzecznie prążkowanej), prowadząca do uszkodzenia nerek i w następstwie do rozwoju ostrej niewydolności nerek.

Ponadto skutkiem takim może także być - częściej zdarzające się - zapalenie wątroby.

avatar
444 IP: 212.96.228.**

Powiem tak: są szkodliwe zwłaszcza na mięsnie i na wątrobę.Nie lepiej spróbować obniżyć cholesterol naturalnymi metodami: tzn. odpowiednie odżywianie i CODZIENNY RUCH, a w konsekwencji schudnięcie.Znam gościa, który ze 4 miesiące brał statyny.Najpierw mniejszą dawkę,a potem po zwiększeniu dawki przez lekarza natychmiast dostał niesamowitych bólów mięśni.Łydjki strasznie go bolały,że nie mógł chodzić.O wejśćiu po schodach nie było mowy.Gdy odstawił leki ból miną .ł. Od tej pory zaczął tylko naturalnie oniżać. I jaki był skutek? Teraz już dokładnie nie pamiętam,ale widziałam jego zapiski.Mierzył co miesiąc chol.całk,HDL< LDL,i trójglicerydy.CHlesterol z ok. 280 zmniejszył się w ciągu 3m-cy dio ok.230.A HDL zwiększył z26 do ponad 50! Najmniej poprawił się wynik LDL.TRójglicerydy wróciły do normy. Jeśli chodzi o jedzenie, to dobre info na ten temat jest w necie w artykule pt.,,,CHolesterol i trójglicerydy** ,autor S.Gromadzki. Polecam robić często leczo bezmięsne ,z samych warzyw:cukinia,cebula, czerwona papryka i pomidory.Obficie przyprawić ziołami prowansalskimi.Nawet nie posolone wybornie smakują.Poza tym polecam robić pastę z makreli wędzonej na kanapki.Przepis: 1makrela, 2 jajka na twardo[same białka,a żółtka wyrzucić],2 cebule duszone, 2 ogórki kiszone.Wszystko posiekać i dokładnie wymieszać dodając 2 łyżki oleju,by trzymało się kupy. Trzymac w słoiku zakręcanym najwyżej do następnego dnia.Nie przyprawiać niczym, bo makrela jest juz solona.I ogóry.Jest t pyszne.i można po wierzchu posypać szczypiorkiem albo zieloną pietruszką.Można też jeśc 2x na tydzień duszoną cebulę,co ma dobry w[pływ na obniżenie chol.Śledzie matjasy z cebulą i olejem....A trójglicerydy bardzo rosną nawet po małej ilosci alkoholu.

avatar
444 IP: 212.96.228.**

Goś c, o którym piszę robił sobie badania mięśni EMG i wyszło ,że sa uszkodzone.

avatar
Leszek55

Wiewil, mam nadzieję, że w takiej sytuacji już nigdy nie weźmiesz statyn do ust!

avatar
JANUSZDG IP: 31.179.85.**

A co pozostaje poza statynami?

Niestety nic.

Te opowiadania o cud-dietach na zmniejszenie cholesterolu i trójglicerydów można spokojnie włożyć między bajki.

Ja biorę statyny już 13 lat i kto wie, jak by było, gdybym ich nie zażywał słuchając różnych domorosłych znawców tematu.

Nie należy bowiem zapominać, że statyny nie tylko działają na cholesterol i trójglicerydy, ale także - co bardzo ważne - na blaszki miażdżycowe w tętnicach wieńcowych: mają pozytywny wpływ na śródbłonek naczyniowy tętnic, zmniejszają stres oksydacyjny i stabilizują i zmniejszają istniejące blaszki miażdżycowe, a ponadto stymulują działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowo i przeciwproliferacyjne (co zmniejsza występowanie restenozy w stentach).

Sporo na temat statyn można przeczytać choćby tutaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Statyny

Tych leczniczych właściwości statyn niestety nie potrafi załatwić żadna cud-dieta, szczególnie u osób z chorobą wieńcowa, lub hiperlipidemią.

Każdy jednak jest kowalem swego losu i może decydować, że - wbrew zaleceniom lekarza - statyn zażywał nie będzie... zresztą z innymi lekami może postąpić tak samo, bo przecież nie ma leków bez większych lub mniejszych skutków ubocznych.

Pozdrawiam serdecznie.

avatar
JANUSZDG IP: 31.179.85.**

A tak na marginesie tylko przypomnę, że na ten temat - też w związku z tym samym pytaniem WIEWILA - rozmawialiśmy już na tym forum w wątku ODSTAWIENIE LEKÓW... o tutaj:

http://forum.kardiolo.pl/temat18164.htm

Od tamtego czasu w temacie odstawiania statyn i w ogóle leków wbrew zaleceniom lekarzy nic się nie zmieniło.

avatar
Leszek55

Janusz, ja się przyznam, że też biorę, chociaż z żalem.

avatar
444 IP: 212.96.228.**

Ja jednak jestem za tym [i to u siebie stosuje],że najpierw metody naturalne,a jak nie pomogą, to dopiero chemiczne.A odnosząc się do poprzedniej wypowiedzi jakie to statyny sa cudowne, to proponuje zbadać sobie Alat i Aspat i w ogole wątrobę.I sprawdzić.Uważam,że branie statyn gdy ktoś ma cholesterol np. 260 to głupota. Przy odpowiednim żywieniu i codziennym ruchu można wrócić do normy,..A zapobieganie powstawaniu blaszek miażdżycowych to również ruch i odżywioanie,są też naturalne leki jak ginkofar czy Venoforton,które poprawiają krążenie i korzystnie wpływaja na naczynia.Każdy ma wybór.Ja go dokonałam.

avatar
JANUSZDG IP: 31.179.85.**

444,

Z przykrością muszę stwierdzić, że nie wiesz co mówisz.

Metody naturalne - jak je nazywasz - są dobre w czasie, gdy jesteśmy zdrowi i powinniśmy starać się ten stan utrzymać (tyle, że wtedy jakoś specjalnie się tym nie zajmujemy).

Gdy jednak dopadnie nas choroba wieńcowa (albo hiperlipidemia) to metody naturalne nie wystarczą i niestety trzeba ratować się lekami.

Ponadto każdy kto odpowiedzialnie bierze leki robi badania pod kątem wystąpienia ewentualnych skutków ubocznych ich stosowania.

Więc nie pouczaj nas tutaj, że takie badania trzeba robić - każdy z nas, kto stale musi brać statyny robi wszystkie badania na stan wątroby, ale nie tylko, bo także na stan nerek i mięśni (systematyczne badanie kinazy kreatynowej - CK to jedno z podstawowych badań przy zażywaniu statyn).

Tak ja napisałem: muszę brać statyny już od 13 lat i póki co - na szczęście - w badaniach żadnych zmian nie ma... są takie, jak były przed 13 laty.

Ponadto nie twierdzę, że statyny są cudowne - są lekami jak każde inne, których zażywanie może wiązać się z wystąpieniem skutków ubocznych, czasem bardzo poważnych... ale dopóki skutki takie nie wystąpią leki te bierzemy. Jestem pewny, że Ty także bierzesz leki gdy trzeba... może inne niż statyny, ale każdy lek, to lek z potencjalnymi skutkami ubocznymi.

Zaproponuj osobie po przeszczepie, żeby zastąpiła leki immunosupresyjne metodami naturalnymi - jak myślisz, jak długo taka osoba pożyje?
A przecież leki immunosupresyjne to możliwość bardzo poważnych skutków ubocznych, takich jak: częste zakażenia, odmienny przebieg kliniczny chorób, zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych (raków, mięsaków, chłoniaków). Ponadto wiele tych leków ma własne, niezależne działania uboczne, np. uszkodzenie wątroby, serca czy też płuc.

Oczywiście, że lepiej byłoby tych leków nie brać - tyle, że dla osoby po przeszczepie niebranie tych leków to śmierć.

Więc zanim zaczniesz opowiadać tu dyrdymały o możliwości zastąpienia leków metodami naturalnymi zastanów się komu, co i o czym mówisz.

Pozdrawiam

avatar
JANUSZDG IP: 31.179.85.**

444,

I napisz może jak dużo w każdym dniu, tygodniu, miesiącu i roku się ruszasz... o tym też możemy porozmawiać i to nawet ze szczegółami... :)

avatar
wiewil

JANUSZDG - dzięki za rzeczowe uwagi.Rzeczywiście ten temat poruszałem i też chodziło o statyny.Co jakiś czas czytam o szkodliwości tych leków i co prawda nie mam żadnych skutków ubocznych ( zażywam rok ) ale męczy mnie ten temat....bo zasadniczo cholesterol HDL i LDL mam w normie ( calkowity około 160 , nawet w dzień po zawale miałem około 180 a statyny kazali brać i to mnie ciekawi.... ale chyba będę brał dalej i nie będę się wymądrzał.....Bardzo dziękuję za odpowiedzi i wszystkich sercowców pozdrawiam z serca....

avatar
JANUSZDG IP: 31.179.85.**

WIEWIL,

Cieszy, że postępujesz zgodnie z rozsądkiem - wyjdzie Ci to wyłącznie na dobre.

Nie wiem jaki masz poziom poszczególnych frakcji lipidów, bo chyba tego nigdzie nie pisałeś.

Trzeba jednak wiedzieć, że najistotniejsze są wartości cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.

U osób z chorobą wieńcową, a tym bardziej po zawale serca powinny one mieć takie wartości:

- cholesterol LDL powinien być mniejszy niż 70 mg/dl ( < 70 mg%);

- trójglicerydy (TG) powinny być mniejsze niż 150 mg/dl (< 150 mg%);

Warto też wiedzieć, że cholesterol HDL powinien być wyższy niż 40 mg/dl (> 40 mg%).

Ale powtarzam: najistotniejsze są wartości LDL i TG.

Dodam także, że nie znam nikogo kto ma takie wartości tych frakcji lipidowych będąc wyłącznie na jakiejkolwiek cud-diecie.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

avatar
Krzysiek555 IP: 193.218.176.**

JANUSZDG

*każdy z nas, kto stale musi brać statyny robi wszystkie badania na stan wątroby, ale nie tylko, bo także na stan nerek i mięśni (systematyczne badanie kinazy kreatynowej - CK to jedno z podstawowych badań przy zażywaniu statyn)*

Czy mógłby ktoś dokładnie napisać jakie badania trzeba robić podczas zażywania statyn (biorę od tygodnia)