avatar
Adam IP: 83.26.196.**

Dzień dobry.

Zwracam się na forum o opinię ponieważ zależy mi na czasie i stres mnie męczy.

Mam 27 lat

Ostatnio miewałem lekkie kłucia w prawym podżebrzu. Dokładnie w boku w połowie odcinka od miednicy do żeber.

Zrobiłem podstawowe badania krwii:
bilirubina 1,84 (0,2-1)
ALT 80 (0-41)
AST 39 (0-40)
amylaza w surowicy 63 (28-100)
Białko c-reaktywne 1,1 (0-5)

Podwyższona bilirubina wkazywała na wątrobę.
Zrobiłem USG jamy brzysznej.
Usg wskazało na rozlane zaawansowane stłuszczenie.
Dwa dni po badaniach krwii powtórzyłem je w innym ośrodku celem potwierdzenia czy sprawdzenia.

Oto one:
Trójglicerydy: 82 (60-150)
Bilirubina całkowita 4 (0,3-1,2)
ast/got 46 (1-40)
alt/gpt 58 (1-41)
ggt 41 (9-55)
alm amp 76 (0-115)
cholesterol hdl 59 (35-80)
cholesterol 283 (150-200)
cholesterol ldl 207 (*135)

Zastanawiam się czy bilirubina może podnieść się w tak znaczny sposób w dwa dni. Wszystkie badania były przeprowadzone na czczo tak jak powinny.

Jestem osobą raczej szczupłą, bez otyłości ani nadwagi. Uprawiającą dwa razy w tygodniu sport. Alkohol sporadycznie (raz na trzy tygodnie)

Wyniki są dla mnie nie małym szokiem ze względu również na mój wiek.

O co tu chodzi?

avatar
4 IP: 80.54.173.**

po pierwsze- zero alkoholu !!! W każdej postaci.Należy tego bezwaględnie przestrzegać.Bardzo ograniczyc picie kawy.,herbatę tylko słabą.,unikać ostrych przypraw- z wyjątkiem chrzanu.Nie wolno jeść potraw smażonych,pieczonych na tłuszczu,odgrzewanych.Można jeśc natomiast z rożna i z rusztu.Unikać: rzodkiewki,ogórków,cebuli,fasoli...Bardzo ważne jest,aby dieta była bogata w sole mineralne i witaminy,urozmaicona.Zaleca się szczególnie jedzenie ryżu,kasz,warzyw ,owoców,dużej ilości ryb,nabiał-twaróg,picie jogurtów i kwaśnego mleka,jajka.Ograniczyć znacznie jedzenie wędlin i mięsa.Pić soki owcowe i warzywne ,np.z marchwi+burak czerwony.Jeścc zupę jarzynową- korzystne gotowane warzywa.Dla zaspokojenia pragnienia woda niegazowana.Żadnych coli i kolorowych napojów.Jeść kminek z majerankiem.Sposób przygotowania: kupić kminek mielony.Majeranek zmielić w ręcznym młynku.Oba wymieszać w jednakowych ilościach wagowych.Przesypać do zakręcanego słoika.Jeśc po jedzeniu płaską łyżeczkę rozmieszaną w małej ilości wody.Można jeść czubatą łyżeczkę raz dziennie po obiedzie zamiast 3x dziennie płaską.Poza tym uzywaj przez kilka miesięcy ziołowy sylimarol.Jak zmienisz dietę i zero alkoholu,to i cholesterol się poprawi.Na cholesterol nie musisz brać żadnych leków.Wystarczy odpowiednie odżywianie.Przeczytaj w internecie artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**.Tam jest napisane co jeść ,a czego nie jeść.Jajka najwyżej 2 w tygodniu [cholesterol]- chyba,że same białka.

avatar
4 IP: 80.54.173.**

myślę,że w laboratorium zmyłka jakaś.W przypadku wątroby wypicie piwa może zmienić wynik,ale nie wiem czy aż tak.

avatar
adam IP: 83.26.196.**

Dziękuję za odpowiedzi.

Mam jeszcze pytanie odnośnie alkoholu.

Na przełomie miesiąca mam dwa wesela.
Czy dieta którą już zacząłem stosować i essentiale forte na odbudowę wątroby zażywam.

Czy dwukrotne picie na imprezach (wesela) znacząco wpłyną na mój stan?
Po za tymi imprezami jestem spokojnie wstanie zrezygnować z alkoholu.

avatar
4 IP: 80.54.173.**

zero alkoholu to zero.Wątroba jest tylko jedna.

avatar
Mohamed IP: 84.10.17.**

Witam
Mam podobny problem co kolega autor.
Dzisiaj byłem na USG jamy brzusznej i babka powiedziała mi że mam stłuszczoną wątrobę. Z wyników które zrobiłem wcześniej wynika: Bilurobina całkowita w normie oraz amylaza w surowicy i w moczu również w normie.
Powiedziała żeby kategorycznie odstawić alkohol i zastosować dietę.
Jaką dietę stosować z tego co wyczytałem powinno jeść się 4-5 posiłków dziennie.
Więc pytanie co to mają być za posiłki i w jakich ilościach??

avatar
aneee IP: 77.114.127.**

STŁUSZCZENIE WĄTROBY
Wielu ludzi ze stłuszczeniem wątroby nie zdaje sobie sprawy z obecności schorzenia, mimo, że nie czuje się najlepiej i wraz z ciągłym nieuzasadnionym przybywaniem na wadze odczuwa coraz większe zmęczenie. Objawy nasilają się stopniowo, można przyzwyczaić się do ogólnego spowolnienia i gorszego wyglądu. Osoby dotknięte tą dolegliwością są drażliwe i miewają zmienne nastroje, słabnąca pamięć i coraz trudniej im sprostać obowiązkom.
Oto lista objawów mogących świadczyć o stłuszczeniu wątroby:
- uczucie zmęczenia
- wzdęcia i zastój jelitowy
- odkładanie tkanki tłuszczowej w środkowej części tułowia, co powoduje powstawanie wystającego brzucha i fałdu tłuszczu w kształcie opony w jego górnej części
- prawdopodobne pojawianie się bólu lub dyskomfortu w obrębie wątroby, w prawej części tułowia
- bóle głowy, często z uczuciem nudności
- niestrawność i nietolerancja tłustych pokarmów
- zarzucanie wsteczne pokarmów (refluks) i zgaga
- hemoroidy
-powstawanie grudek tłuszczu w skórze, często wokół oczu, zwanych fachowo kępkami żółtymi
-skłonność do przegrzewania się ciała
-nadmierne pocenie się i/lub nieprzyjemny odór ciała
-nieprzyjemny zapach z ust i obłożony język
-czerwone, swędzące i/lub suche oczy
-swędzenie skóry
-wysypki skórne, skłonność do łuszczycy i brązowych plamek na skórze (zwanych plamkami wątrobowymi)
-większa skłonność do trądziku różowatego
-zaczerwienienie dłoni
-gorące i/lub palące podeszwy stóp
-problemy z pęcherzykiem żółciowym
-podwyższone ciśnienie krwi
-podwyższony cholesterol i/lub trójglicerydy krwi
-nieprzyjemne zmiany nastroju, skłonność do depresji
-zaburzenia snu-chrapanie i bezdech
-obniżony popęd płciowy
-u mężczyzn obniżony testosteron
-niewytłumaczalne stałe przybieranie na wadze

Przyczyny stłuszczenia wątroby:
- zbyt duże spożywanie produktów węglowodanowych,
- zbyt dużo niezdrowego tłuszczu,
- zbyt mało zdrowych tłuszczów omega-3,
- za mało antyutleniaczy, stosowanie leków,
- praca z toksynami i brak ich neutralizacji.

http://4life.net.pl
http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl

Twoja odpowiedź