avatar
novak1986

Odchylenia od normy:
WBC 3.5 (4.0-10)
PLT 138 (150-400)

Są zaburzenia w 2 liniach komórkowych ,ale niewielkie. Co proponujecie zrobić?? Powtórzyć badanie ?? Czy nie ma sie czym martwić ??

Z góry dzięki

avatar
EWKA IP: 79.191.0.**

Osobiście, powtórzyłabym badanie, nieraz zdarzały mi się pomyłki

avatar
ania05111971 IP: 83.8.118.**

Pokazać lekarzowi koniecznie .

avatar
4 IP: 80.54.173.**

powtórz badanie, mój brat miał płytki 115, powiedzieli,żeby powtórzyć.Jak wykonują badanie na jakimś komputerowym urządzeniu,to komputer sklejone 2 płytki liczy jako jedną.Mój brat cięzko pracował i nie pił przez cały dzień,a więc i krew byla gęsta.Za dugim razem badanie było dobre.

avatar
ania05111971 IP: 83.8.118.**

Masz za mało limfocytów .Idz do lekarza on zadecyduje co z tym zrobić !

avatar
marta IP: 91.212.223.**

Miałam ten sam problem. Proponuję, abyś zrobiła to samo, czyli najpierw przeczytaj w internecie co dokładnie znaczy WBC i PLT, co ma na to wpływ. Bardzo często dieta, czyli zmiana sposobu żywienia wystarcza, aby poprawić morfologię, a patrząc na Twoje wyniki z pewnościa nie ma to związku z jakąkolwiek chorobą. Proponuję dietę bogatą w warzywa, owoce,ryby, chude mięso,beztłuszczową,bez tłustych potraw, bez smażonych, ograniczyć słodycze (najlepiej wogóle), pić dziennie jedna łyżkę oliwy z oliwek (zobacz jekie własciwości zdrowotne ma oliwa z oliwek). U mnie WBC było 3,3. Po zastosowaniu diety (po miesiącu) 4,4. Nie ma co chodzić do lekarza i faszerować się lekami. Wystarczy odpowiednio się odżywiać.

avatar
ania05111971 IP: 79.184.2.**

Dietką to można sobie pomóc ale jak sie wie o co caman (czyli po wizycie u doktora ) Koleżanka Marta twierdzi że to normalne mieć 3500 białych .Ja pamiętam sytuacje że pacjentka była diagnozowana w kierunku białaczki z takim wynikiem .Powodzenia w stosowaniu diety......

avatar
marta IP: 91.212.223.**

Dlatego też powinna po miesiącu stosowania diety zrobić ponownie badanie morfologii. Każdy lekarz negatywną morfologię traktuje jako anemię i od tego rozpoczyna sprawdzenie czy przypadkiem nie jest to wynikiem strsu, zmęczenia, negatywnego odżywiania. Jeśli ktos woli się szprycować lekami to proszę bardzo...polecam lekturę w internecie...dieta nie tylko poprawi morfologie, ale także obniży cukier, cholesterol, nadciśnienie...ale wybór należy od nas

avatar
ania05111971 IP: 79.184.2.**

Na początku lekarz wykluczy poważniejsze schorzenia niż stres i złe odżywianie .Zleci dokładniejsze badania a potem zamiast łykac leki można sobie parzyć ziółka i inne .Dietą prędzej podgonisz braki w erytrocytach niż leukocytach .Wybór należy do ciebie .

avatar
novak1986

Dzięki za odpowiedz.

Twoja odpowiedź