Forum Kardiologia » Kardiologia » Badanie dna oka na czym polega

Badanie dna oka na czym polega

1 
Tagi:
bettiniunia, 2010-02-08 18:16:03
Kto z was mial badanie dna oka
anetas, 2010-02-08 18:39:42
Mialam to badanie u neurologa.Pani doktor zaswiecila mi do oka takim wziernikiem i patrzala przez niegp.Wiem ze to badanie ma ocenic jakie sa naczynka w tylnej scianie dna oka bo np.u cukrzykow lul osob ktore maja guza naczynka sa blade.Ztego badania mozna wyczytac jeszcze wiecej ale o to zapytaj lekarza.Badanie jest bezbolesne.
~..., 2010-02-08 20:09:22 (IP: 80.54.1***)
U mnie okulista zakropił oczy i po 15 minutach zaglądał do wnętrza oka w ciemnym pokoju,w oczy swieci światło.Okulista widzi jak wygląda siatkówka,naczynia krwionośne na siatkówce,oraz tarcza nerwu wzrokowego.To co widzi od razu opisuje i od razu masz wynik.Dno oka jest zmienione u osób z miażdżycą, długotrwałym nadciśnieniem,stanami zapalnymi w narządzie wzroku i in.Idąc na to badanie należy wziąć okulary przeciwsłoneczne,bo rozszerzone żrenice są nadwrażliwe na światło słoneczne.Teraz jest śnieg na dworze,więc jest biało i po wyjściu przez jakieś 2 godziny nie można patrzeć na biały snieg nie mając ciemnych okularów.
~..., 2010-02-08 20:50:39 (IP: 80.54.1***)
Zapomniałam napisać,że u chorych na jeskrę zakrapianie oczu przed badaniem może być niebezpieczne,bo może wywołać nagły atak jaskry.
Odpowiedz
1 
Witaj, jesteś niezalogowany! Zaloguj się, albo zarejestruj.