Forum Kardiologia » Kardiologia » Ebivol czy ktoś brał ?

Ebivol czy ktoś brał ?

1 
Tagi: Leki
egzaltacja_serca, 2010-01-29 15:39:54
Od 4 dni biorę pół tabletki (5 mg czyli 2,5 mg), ciśnienie bardzo mi spadło do 110/65, puls 60-65 w nocy 54, kardiolog twierdzi, że organizm się przyzwyczai i wszystko się wyreguluje, mam wytrzymać, dostałam go zamiast metocardu na tachykardię. Puls i ciśnienie faktycznie mi nie rośnie (miałam takie skoki jednego i drugiego), ale komfortowo to ja się też nie czuję, czasami jakoś mi tak ciężko. Czy może ktoś podzielić się ze mną swoimi odczuciami ? czy do betablokera faktycznie trzeba się przyzwyczaić ? czy to rzeczywiście się wyreguluje ?
~Tadeusz, 2010-02-06 17:37:47 (IP: 95.160.***)
Ja Abivol biorę od 5 dni w dawce 5mg 1 x dziennie. Do tego jeszcze dostałem Captopril 25 mg 2 x dziennie. Faktycznie ciśnienie zaczyna mi się normować . Puls jeszcze trochę wysoki 69. Ale ja podczas wizyty u lekarza miałem 210/110/92. Dzisiaj mogę stwierdzić że mi pomaga bo uzyskuje wartości 130/78/67 . Nie odczuwam żadnych ubocznych działań. Co do zmęczenia to nie odczuwam tego . tak samo reaguje jak kazdy w tym okresie i myślę ze to wynik zimowego zmęczenia bo i zdrowi też odczuwają przy tym niskim cisnieniu w ostatnich dniach co było dyskomfort. . Raczej bym przypisał to pogodzie . Zobaczymy co będzie za kilka tygodni stosowania tego . Ciekaw jestem wyników u Ciebie .
egzaltacja_serca, 2010-02-07 22:01:57
U mnie chyba faktycznie już trochę organizm się przyzwyczaił, czuję się lepiej, chociaż i ciśnienie i puls niski bardzo, dzisiaj rano miałam 100/65 i tętno 60, potem trochę się rozkręciłam, z takiego tętna to akurat jestem zadowolona bo mogę normalnie funkcjonować, chodzić do pracy i nie jestem spanikowana, że mnie dopadnie :), ja dostałam ten lek głownie na tachykardię, bo miałam do 160 uderzeń, ciśnienie też wtedy skakało. Zobaczymy co będzie dalej.
Odpowiedz
1 
Witaj, jesteś niezalogowany! Zaloguj się, albo zarejestruj.