avatar
andre IP: 79.184.158.**

TSH 0,620 (0,25 - 5,00)
FT3 4,82 (4,0 -8,3)
FT 4 9,64 ( 9,0 - 20,0)

avatar
lo IP: 80.54.173.**

idż do endokrynologa

avatar
andre IP: 79.184.151.**

Czy to nadczynnosc?

avatar
elwira Prz. IP: 80.54.173.**

ja jak miałam TSH 0,35 to endokrynolog mi przepisał eutyrox.Teraz mam 1,2.I jest dobrze,a przedtem serce mi fikało porządnie.

avatar
andre IP: 79.184.151.**

ja mam czesto czestoskurcz nadkomorowy i skurcze dodatkowe

avatar
barbarella

Andre, poziomy hormonów są bardzo niskie, FT3- 19%, FT4- 5%. Nie ma znaczenia, że wyniki są w normie. Od dawna wiadomo, że nawet wtedy można mieć objawy nad- lub niedoczynności tarczycy. U Ciebie wygląda to na niedoczynność. Możliwe że Twoje problemy z sercem są właśnie spowodowane przez tarczycę. Znajdź dobrego endokrynologa. Polecam forum: http://forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Choroby_tarczycy.html.

avatar
A IP: 89.79.247.**

Barbarella jak wpisuję tego linka to nic mi się nei wyświetla:(

avatar
A IP: 89.79.247.**

a ja mam tsh 0,811( 0,27- 4,2) ft4 18,25( 12-22) i co byś o tym powiedziała? Dziekuję:)

avatar
andre IP: 79.184.114.**

Dzieki

avatar
barbarella

A, wpisz adres: www.forum.gazeta.pl. Na stronie głównej kliknij *Zdrowie* w Katalogu forów. Potem w * Prywatne* i gdzieś na początku listy będzie forum tarczycy. Co do Twoich wyników trudno coś konkretnego powiedzieć, bo brakuje FT3. Czy masz jakieś objawy, które wskazywałyby na tarczycę? Jeżeli tak, to warto zrobić kolejne badania, np. usg.

avatar
kinola IP: 80.54.173.**

BARBARELLA-jak to sie oblicza te procenty i ile powinno byc ,moja mama ma Ft4 11,3,a FT3 ma 5,25..Natomiast TSH1,2......Czy takie wyniki są prawidłowe.Jest po operacji ładnych parę lat.

avatar
A IP: 89.79.247.**

wiesz Barabrella mam atchykradię i dodatkowe skurcze, wypadają mi włosy, mam migreny z aurą, czasem kręci mi się w głowie, gorzej jakby widzę,albo jest za jasnao , albo za ciemno- nie umeim tego wytłumaczyc....często sucho w ustach...no i nie moge schudnąc po ciąży- zawsze ciezko szło:(

avatar
andre IP: 79.184.152.**

mam bardzo podobne obajwy jak wypowiedz wyzej

avatar
Megi IP: 95.155.69.**

Czesc wszystkim
Moje wyniki badań to
TSH 0,257 (0,40-4,00)
FT3 2,37 (1,71-3,71)
FT4 0,94 (0,70-1,48)
jak myślicie, czy to oznacza, że z tarczycą jest coś nie tak?
Pozdrawiam

avatar
barbarella

KINOLA, procenty liczy się tak:
(wynik-dolna granica normy): (górna granica normy - dolna granica normy) x 100. Najlepiej, aby wyniki oscylowały mniej więcej w połowach norm, ale to nie jest reguła. Chodzi o to, żeby nie były zbyt niskie, lub zbyt wysokie. Także duża różnica poziomów, np. FT3- 15% i FT4- 70% świadczy o zaburzeniach pracy tarczycy, te wyniki powinny być zbliżone. Nie podałaś norm do wyników mamy, ale domyślam się, że są zbliżone do tych jakie podał andre. Jeżeli tak, to hormony są na niskim poziomie- ok. 20-30 %. Czy mama ma jakieś dolegliwości typowe dla tarczycy?
MEGI, masz TSH trochę poniżej normy, co prawda ten wynik jest akurat najmniej ważny, bo to hormon przysadki, ale może to być jakiś sygnał, że z tarczycą coś się dzieje. Wyniki FT3 i FT4 na poziomie ok. 30%, trochę niskie. Tak jak poprzednio ważne jest jak się czujesz? Tarczyca ma to do siebie, że wyniki mogą być całkiem dobre, w normie, ale liczy się czy występują objawy nad- lub niedoczynności. Jeżeli tak, to powinno się rozpocząć leczenie.