mamaNikosi,
2008-06-27 09:00:45
Witam,
mam pytanko? czy z rana czujecie sie najgorzej? ja tak mam, rano czuje sie trasznie do pierwszego skurczu, potem przechodzi no i wieczor, wtedy tez sie zle czuje.
pozdrawiam
~Gabi,
2008-06-28 17:16:45 (IP: 79.175.***)
Nie mam pojęcia, moze trzeba zapytac lekarza o te zioła*albo poczytac o przeciwskazaniach....ja idę wreszcie 2 lipca do szpitala, a 2 dni temu miała super przeprawkę. przez bite 5 godzin miałam bigeminię non stop, czyli jedno pobudzenie normalne drugie skurcz i tak 5 godzin. juz nawet nie moglam sobie pulsu zmierzyć, bo nie wiedzialam co jest co. tiaaa....nie chce się żyć
pozdrawiam skurczaki.
~tom,
2008-06-29 09:53:13 (IP: 195.116***)
Ja bym chyba zwariował jak bym miał co drugie uderzenie skurcz dodatkowy.Mi jak mam dodatkowy to tak jak bym miał zemdleć tak mi sie robi i czuje takie dziwne przewracanie w klacie i nogi mi sie robią jak z waty zaraz nie wiem czy to normalne wszyscy mówią ze to nie grozne ale juz sam nie wiem czy mam sie bac jak brałem propranolol to jeszcze wiecej ich czulem puls mi spadl tak zebym sie przewrócił teraz tego nie biore tylko od psychiatry SERONIL nba depreche jakby troche pomógł ale to przewracanie czasami mnie dobija naraz mam ze 3 takie uderzenia i serducho wlatuje na swój tor sam nie wiem czy to jakies salwy czy cos innego.Duzo tego nie mam ze 2 albo 3 razy dziennie dobija mnie to i jeszcze caly czas pul 90 poniżej nie schodze.Najgorzej mi serducho wali jak przyjde z pracy jak sie położę to wtedty mi zaczyna wariowac a jak jestem w pracy to spokuj mam nawet nic nie odczuwam nie wiem czy to normalne zeby w czasie odpoczynku po pracy serducho walio mocniej.
~minia,
2008-06-29 10:39:08 (IP: 83.2.24***)
Tom nie bierz za bardzo do glowy ja tez mam dodatkowe ale przyzwyczailam sie do nich trzeba ich polubic pozdrawiam
jacek84,
2008-06-29 12:43:38
Ja też bym zwariował jakbym miał to przez 5h, jak wczoraj zdarzyło mi się że miałem 2-3 uderzenia pod rząd to od razu zadzwoniłem po pogotowie. Przyjechali zbadali i pojechali. W środę ide do kardiologa znów, będe znowu z nim gadał, pewnie on powie że to nie groźne i że wszyscy to mają, jedni odczuwają inni nie:)
do toma, wiesz ja też najgorzej odczuwam to w domu, kiedy nie jestem niczym zajęty, wtedy zaczynam myśleć o sercu. Jak się kładę to czuję każde jego uderzenie, czy też tak masz ? oczywiście skurcze dodatkowe swoją drogą. Przy dodatkowym też robią mi się nogi jak z waty, do tego czuję taki przypływ gorąca w plecach, i uderzenie w gardle.
Ostatnie kilka dni byłem zalatany to nie odczułem ani jednego dodatkowego, wczoraj miałem wolne, to wypiłem sobie dwa żywce niskoalkoholowe , po nich położyłem się i nagle jeden, drugi skurcz. Wydawało mi się jakby ten gaz z piwa naciskał mi na przeponę.
Pozdrawiam
~tom,
2008-06-29 17:54:50 (IP: 195.116***)
Jacek84 dokladnie mam prawie tak samo jak ty.A pogotowie tez sie wystraszylem pare razy pojechalem ze 2 razy i nic mi nie daja nawet cos na uspokojenie i do domu i mówią ze nic mi nie jest.Na pogotowiu i tak nic nie zrobią lepiej wez cos na uspokojenie i przejdzie.Ja tez przeszlem kardiologów badania i nic nie wykazuje holtera nie mialem tylko bo stwierdzili ze nie trzeba psychiatra mi ostatnio powiedzial ze tez ma te skurcze i ze to nie grozne tylko ze to latwo tak im sie mówi.Mam 27 lat a czuje sie niekiedy jak bym mial 60 lat.U mnier stwierdzila jeszcze ze mam jakis LEK NAPADOWY bo mialem jakies takie dziwne uczucia odplywania i szybkie bicie serca.Pozdrawiam.
jacek84,
2008-06-29 18:27:16
U mnie psychiatra też stwierdził zespół lęku napadowego, przepisał seroxat i biore go, czy jest lepiej być może jest lepiej, ale nic mnie tak nie uspokojaja i nie poprawia nastroju jak na przykład 3 dni bez odczuwalnego skurczu, wtedy mam o wiele lepszy humor i chce się żyć, ale przychodzi ten skurcz i wszystko wraca w sekunde. Proponuję Ci jednak zrobić holtera, okaże się ile tak naprawdę masz tych skurczów. Ja w tym tygodniu będe się starał żeby założyli mi go 2 raz i zrobili badania wszystkie ponownie.
~minia,
2008-06-29 18:34:02 (IP: 83.2.24***)
Tom i Jacek mam syna od Was starszego to i wiadomo ze jestem starsza skurcze dodatkowe mam od 27 lat a wlasnie byly one moze tez zwiazane na tle nerwowym bo przechodzilam nerwice lekowa i depresyjna ale naprawde nikt mnie na dodatkowe nie leczyl i w wypisach ze szpitala zawsze mialam zaznaczony blok odnogi peczka hisa i dodatkowe pobudzenia dopiero jak stwierdzili dlugotrwale nadcisnienie powiekszenie lewej komory serca i dolaczylo sie napadowe migotania przedsionkow to sama zaczelam szukac pomocy bo i omdlenia sie przydarzaly a pracowalam jako kier poc stwarzalo niebezpieczenstwo w pracy zostalam skierowana na ablacje nie mialam wyjscia bo lekarz medycyny pracy zawiesil mnie w czynnosciach obecnie jestem po ablacji dwa lata ale czestoskurcze z migotaniem powtarzaja sie ale rzadko a jak nieraz mam skurcz dodatkowy to nie martwie sie bo tak jak mowi lekarz wiekszosc je ma pozdrawiam
~minia,
2008-06-29 18:39:14 (IP: 83.2.24***)
Jacek a ile miales tych skurczy na holterze ja przed ablacja mialam ponad 10000
jacek84,
2008-06-29 19:38:23
Ja właśnie też mam/miałem nadciśnienie, które przez ostatnie trzy miesiące znacznie poprawiłem, jedyne co mi zostało to zrzucenie jeszcze sporej ilości kilogramów, ale od tych skurczy nic mi się nie chce robić :(
Mój lekarz również mówi że większość je ma tylko ich nie czują, jestem w stanie się z tym zgodzić gdyż u mnie na holterze jak wyszły to również ich nie czułem. Ja na holterze miałem 2 pobudzenia komorowe, czasem jak to porównuje z wynikiami innych to sam się śmieje, ale niestety dyskomfort jest niemiłosierny.
Gabi a co Tobie beą robić w szpitalu, jakie badania ? może też zaproponuje to w swoim przypadku. Do tych całych skurczów mam jeszcze szumy uszne ehh :)
~Gabi,
2008-06-29 19:56:43 (IP: 79.175.***)
Jacek, 2 pobudzenia?????????????????????????????chyba Ci wleje zaraz:P:P:P
no już dobrze, dobrze, wiem, że to straszne, ale pomysl ile mnie wyjdzie tych boskich, fajnistych skurczaków, skoro mam je przez 5 h co drugie uderzenie, czyli średnio 30 na minutę?:P
miałam ostatnio ochotę palnąć sobie w głowę, bo na pogotowiu to dostaje potas i magnez i do domu, a w domu od nowaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
na bank bede miec elektrolity, tarczyca, EchO serca, Holter, wysiłkowe, tak sądzę. Ja mam 33 lata a od 15 nerwicę lekową, obecnie zaleczona, więc mnie się wydaje, że mnie niestety wyjdzie jakies organiczne uszkodzenie serca:/..jestem w grupie ryzyka, mam dużą nadwagę od lat, chudnę, tyję, it ak bez konca;/
boję sie tego szpitala jak cholera, tych diagnoz , wyników itd, ale to nieuniknione już. nie da się normalnie zyc, spać nic.
~gabi,
2008-06-29 19:59:23 (IP: 79.175.***)
Aha, piwo, gazowane napoje, obfite posiłki nasilają jak diabli skurcze, bo rozdymaja i naciskają na przeponę. ja to juz czasem boję się jesć, ale to akurat w miom przypadku dobrze:P
jacek84,
2008-06-29 20:21:28
No właśnie też bym chciał to ekg wysiłkowe zrobić, ale z tego co piszesz te wszystkie badania da się zrobić bez szpitala w mojej klinice, ale być może coś jeszcze Ci zrobią, także z niecierpliwością czekam na Twój powrót i zdanie relacji.
Od holtera minęły u mnie 2 miesiące i niestety wydaje mi się że tych pobudzeń jest więcej niż 2.
Ja bardzo dużo pije gazowanej wody, sporo siusiam też więc może potas mi wypływa z organizmu, nie wiem jak to jest, lekarze powinni brać nas na tydzień do spzitala i codziennie robić serie badań, kilka razy pobierać krew i tak dalej, a oni zrobią wszystkie badania jak dobrze pójdzie i raz i mówią że to wina nerwów, trzeba ich piłować. Ja w swojej klinice znam orientuje się po wszystkich lekarzach z widzenia jaki od jakiej jest specjalizacji, a do tych kórych chodze dowiaduje się gdzie jadą na wakacje i ogólnie znamy się już dość dobrze :)
Ściskam gorąco i życzę zdrówka.
~tom,
2008-06-29 20:28:15 (IP: 195.116***)
Jak ci wyszły tylko 2 pobudzenia komorowe to ci lekarz nawet zadnych tabletek nie przepisze podobnos ablacje robia dopiero jak sie ma kiladziesiat tysiecy.Także nie wiem jak tam z toba jest jak sie czujesz ale mysle ze ten holter jest nie potrzebny ja gdzies wyczytałem na internecie ze zdrowi ludzie maja do 10 dodatkowych skurzczy na godzine i to normalka.Wiem ze dyskomfort jest katastroficzny jak jest to udezenie serducha ale lekarz to ci nic raczej nie da na to mnie to tez denerwuje ale najgorsze jest to ze tego sie nie LECZY tylko zaleczy tabletkami a jak sie przestanie brac to na nowo.Pozdrawiam.
~Gabi,
2008-06-29 21:33:30 (IP: 79.175.***)
Jacek, zrób sobie tego Holtera dla świętego spokoju po prostu, ale 2 czy nawet 20 skurczy na dobe to widzisz jest norma u zdrowego całkiem czlowieka, tak mówi moj lekarz. dopiero znaczne przekroczenie tej normy, jak pisze Tom wymaga dokładniejszej diagnostyki, mało tego, masz tylko pojedyncze skurcze, a te juz w ogóle nie są groźne:), ja mam już bigeminię, czyli co drugi skurcz, a już najgorsze są salwy i gromady....więc Ty facet jesteś zdrów.:)
ale zrób sobie Holterka to się uspokoisz. ja jak miałam kilka skurczy na godzinę, to nawet nie zwracalam na nie uwagi.
trzymajcie się skurczowcy, łykajcie duzo magnezu w upalne dni uzupełniacie płyny, ale nie gazowane:)