piorena,
2008-01-26 13:33:33
Moj wynik z ukg:obraz zastawki mitralnej w normie,zastawki aortalnej w normie,srednica aorty-31mm,rozwarcie platkow-18mm,lewy przedsionek-39mm,prawa komora-20mm,lewa komora edd-50mm,ef-60%,grubosc tylniej sciany-10mm,grubosc przegrody-10mm,kurczliwosc lewej komory w normie,worek osierdziowy bez plynu,doppler:mv-0,7m/s e*a ao1,3m/s tv i pv-bez cech nadcisnienia plucnegownioski:jamy serca niepowiekszone,globalna funkcja skurczowa w granicach normy,bez istotnej wady zastawkowej
piorena,
2008-01-26 13:44:42
Holter:w czasie rejestracji znaleziono lacznie 80495 pobudzen qrs,ze srednim rytmem hr:111/min o godz 9,01 minimalny hr:48/min o 5:12 bez epizodow bradykardii zgodnych z przyjetymi krytetiami,nie stwierdzono pauz odpowiadajacych przyjetym krytetiom,obeznosc rytmu zatokowego przez caly czas trwania badania,znaleziono 8797 pobudzen pojedynczych komorowych,pochodzacych z jednego ogniska lbbb,brat czynnych rytmow komorowych,brak czestoskurczow komorowych,brak segmentow uniesieniaobnizenia st.
dodam tylko ze bralam w czasie badania leki,matocard,polocard,tritace i biosotal ktory mi podali rano zamiast metocardu,w wypisie pisze komorowe zaburzenia rytmu L-49 mialam brac biosotal 80 dwa razy dziennie i tritace 5mg raz dziennie,kiedy cisnienie spadlo mi w domu na 80/50 kazali odrzucic tritace,teraz nie biore nic i cisnienie mam caly czas na poziomie 120/85 w szpitalu tez takie mialam wiec nie rozumiem po co lek na nadcisnienie:(
~izabella,
2008-01-26 17:38:47 (IP: 89.79.1***)
Witam.Trzy miesiące temu badanie ekg wykryło dodatkowe skurcze.
Lekarz rodzinny stwierdziła,że w tym wieku jest to normalne życiu nie zagrażają i nie podjęła żadnego leczenia,właśnie ukończyłam 60lat. Jest mi z tym bardzo źle,częste dławienia,zawroty głowy w najmniej spodziewanych momentach powodują narastanie stanów lękowych.Zapisałam się prywatnie na badanie wysiłkowe i echo serca oraz prywatnie na wizytę do kardiologa.Zastanawiam się czy powinnam przed wizytą u kardiologa powinnam dokonać jeszcze jakieś badania.Proszę o poradę.JESTEM po raz pierwszy na forum.Pozdrawiam wszystkich uczestników forum.
piorena,
2008-01-26 18:59:22
Izabella..powinnas wykonac jonogram,czyli poziom potasu,sodu i chlorku,dodalabym do tego poziom magnezu,ja prywatnie zrobilam sobie badanie na tarczyce i bialko c-reaktywne crp zeby wykluczyc stany zapalne w organizmie,ja kiedy mi sie nasilily dolegliwosci pojechalam do szpitala na ostry dyzur i tam mnie juz zostawili i porobili badania ...to chyba najszybszy sposob diagnozy kiedy na termin u kardiologa trzeba czekac okolo 3 miesiecy:)
~minia,
2008-01-26 19:02:00 (IP: 85.219.***)
Izabela jezeli idziesz prywatnie to mysle ze te badania echo i wysilkowe to wystarcza moze jeszcze zrob cholesterol calkowity pozdrawiam
izabella,
2008-01-26 19:29:06
Do Pioreny i Minii-bardzo dziękuję za udzielone porady ,zaraz lepsze samopoczucie.Dokładne wyniki krwi już zrobiłam.Poziom potasu i magnezu nie przekracza dolnej granicy.Zaczęłam przyjmować aspargin.Serdecznie pozdrawiam z deszczowego pomorza.
~izabella,
2008-01-26 21:58:13 (IP: 89.79.1***)
Musze coś opisać; w wieku około 40 roku życia zaczęło się od zawrotów głowy, które były coraz częstsze .Odpowiedzialna i stresująca praca zawodowa oraz obowiązki rodzinne zbytnio nie pozwalały mnie na kontrolę stanu mojego zdrowia.Aż pewnego wieczoru potworny ból w klatce piersiowej oraz częściowa utrata świadomości-wydawało mnie się, że to koniec.Lekarz z pogotowia,po zbadaniu i przeprowadzonym wywiadzie zadał zaskakujące dla mnie pytanie-jak długo leczę się na nerwicę? Teraz po latach wiem na pewno, że miałam wiele szczęścia,że właśnie ten lekarz miał tego dnia dyżur w pogotowiu.Leczenie trwało około 1 roku.Pozdrawiam wszystkich borykających się z tą przypadłością,bądźcie dobrej myśli.
~Martyna,
2008-01-31 20:19:30 (IP: 87.205.***)
Witam ja mam 14 lat ii miewam czeste skurcze praktycznie przy kazdym wysilku! zz czestotliwoscia około 240/ minute. Miałam robione ekg i echo serca jednak to nic nie wykazalo. Niestety nie udalo mi sie jeszcze dotrzec na badanie podczas ataku. Bardzo lubie ćwiczyc na wf-ie poza tym trenuje siatkowke badmintona i taniec.Ale mam pytanie czy w związku z tym ze ataków dostaje podczas wysiłku fizycznego to oznacza to ze niestety nie moge cwiczyc na wf-ie i innych zajeciach wysiłkowych?? Prosze o szybka odpowieć... Pozdrawiam
Krzysiek7,
2008-02-01 00:15:00
Witam wszystkich,
Do Alicji ze Szczecina,
Przeczytałem kilka Twoich postów i mógłbym napisać dokładnie to samo o rodzaju dolegliwości i odczuciach. Również wylądowałem w CK Anin, a jestem z Gorzowa , i miałem tam niedawno 12 odpr. Holtera itd. W przeciwieństwie do Ciebie nie biore beta-blokerów choć mam w domu, i nie konsultowałem sie u profesora, choć chciałbym. Jezeli byloby to mozliwe to proszę daj znac jak rozwiazujesz ten problem i co powiedziano Ci w CK Anin.
Pozdrawiam
Krzysiek
~Alicja,
2008-02-01 12:30:29 (IP: 89.78.1***)
Do Krzysiek7,
ja jestem już po ablacji, miałam ją w poniedziałek. Najgorsze było leżenie po zabiegu nieruchomo. Ja musiałam leżeć 18 h, bo miałam robioną przez 2 tętnice (2 nogi). Czuje się dobrze chociaż jestem trochę osłabiona, mam powoli odstawić leki w ciągu 2 tygodni, teraz już biorę trochę mniejszą dawkę. To prawda co piszą tu wszyscy, lekarze i cała załoga Anina są wspaniali.
Krzysiek7,
2008-02-01 16:07:23
Witam,
Dzieki Alicja za odpowiedz, prawde mowiac zaskoczylas mnie, nawet bardzo.... Chcialbym cie o kilka rzeczy zapytac,moje GG 2904610. Daj prosze znac,
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek7,
2008-02-01 16:15:11
Witam,
Chyba skasowało mojego posta:)
Alicja, zaskoczony jestem na maxa, jezeli mogłabys to napisz prosze bardziej szczegolowo na gg jak to było, moj numer gg 2904610,
Pozdrawiam
Krzysiek
~Alicja,
2008-02-01 19:27:11 (IP: 89.78.1***)
Ok, postaram się jutro, bo nie mam laptopa, tylko stacjonarny. A jeszcze za dużo nie siedzę, bardziej leżę, tzn. rodzina mnie pilnuje, zebym odpoczywała. Pozdrawiam.
Krzysiek7,
2008-02-01 20:16:43
Sorki, myślałem że jestes już *na chodzie*, jezeli jeszcze nie to mam nadzieje ze stanie sie to bardzo szybko. Odpoczywaj jak najdluzej i odpisz jak bedziesz sie czuła na 100% OK,
Pozdrawiam
Krzysiek
~Klaudia,
2008-02-01 20:22:19 (IP: 89.228.***)
Alicjo przepraszam jestes moze po ablacji?