avatar
Hawiros

Początkowo pojawił się silny zawrót głowy w ciągu dnia, gdy położyłem się spać, kłucie po lewej stronie klatki piersiowej, po nieprzespanej nocy, następnego dnia zrobiłem EKG - wyszło OK, bez problemów z sercem.
Lekarz przepisał MG + B6 2 x dziennie (1 tab. - 51 mg) + Bellergot na uspokojenie diagnozując nerwoból (nie chodź na siłownie powiększysz lewą komorę serca!) MG w tej dawce zbytnio nie pomógł więc ponowna wizyta, gdyż pojawiły się:
- lekkie nieskoordynowanie ruchów
- problemy z koncentracją, skupieniem uwagi
- senność, ogólne nieogarnięcie
- skurcze, czasem drętwienie nóg
- dziwne pulsowanie w żyłach
Dostałem skierowanie - laryngolog (słuch, błędnik - OK) badanie krwi (OK), neurolog przepisał Aspargin 3x1 tab., Memotrophil 2x1 tab. (nie podając konkretnej przyczyny objawów , po tygodniu poczułem poprawę, po kolejnych kilku dniach zrobiłem trening (po 2 tyg. przerwy), objawy jakby wróciły, zwiększyłem więc dawkę Asparginu i od kilku dni biorę po 6 tabl. dziennie + 2-3 tabl. MG+B6 (ogólna więc dawka magnezu wychodzi mi 204-255 mg), kawy 0, alkoholu 0, staram się trzymać dietę, wstrzymuję się od ćwiczenia, ale jakoś poprawy nie widzę, najbardziej przeszkadza ciągłe znużenie.

Znajomy z uczelni powiedział że miał te same objawy i musiał mieć rozbrat z siłownią przez 3 m-ce ze względu na wypłukanie magnezu, a serce ma zdrowe jak dzwon.

Zrobiłem parę kursów do przychodni i ani razu nie zmierzono mi ciśnienia, ani nie postawiono konkretnej diagnozy *może jakaś niedokrwistosć*?

Dodam, że z natury jestem nerwowy, czasem zbyt emocjonalnie podchodzę do pewnych spraw.
Jak myślicie czy warto zrobić dodatkowo badanie TSH ?(rodzinny powiedział że objawy opisane przeze mnie raczej nie towarzyszą zmianom tarczycowym)
Czy zupełnie odstawić Aspargin (słyszałem że nadmiar potasu może być szkodliwy), a skupić się wyłącznie na podawaniu czystego magnezu i w jakiej dawce najlepiej, chodzi mi o Filomag?
Na lewej łydce od kilku lat mam żylaka, może to być przyczyną tak słabego samopoczucia ?(lekarz twierdzi że to nie ma związku)
Czy opisanym dolegliwościom mogą towarzyszyć jakieś inne
schorzenia i jakie dodatkowe badania byłyby wskazane?
Czy dostarczanie dużych ilości wapnia w diecie może dodatkowo potegować objawy ? (5 dni w tygodniu płatki z mlekiem na śniadanie)
Wszelkie porady mile widziane, pozdrawiam.

avatar
Marta IP: 91.203.96.**

Witaj:-)Po pierwsze zrob badanie krwi na
-potas
magnez
sod
wapn
Aspargin mozna sobie w tylek wsadzic.ABSOLUTNIE NIE DZIAŁA-POTWIERDZONE BADANIAMI WIELOLETNIMI.
Bierz Mag VitB6 tylko ten magnez daje zadowalajace wyniki badan.3x2 bierz.jakbys mial chec pogadac to pisz na rickymartin@vp.pl

avatar
Hawiros

Do tego wszystkiego towarzyszy uczucie, że jestem jakby podpity *brak koordynacji ruchów - chory ma trudności w trafieniu ręką do celu*, zaczynam podejrzewać najgorsze - SM. Jak na razie mam umówione badanie na elektrolity, TSH, może zrobić do tego dodatkowe badania? nie wiem gdzie z tym wszystkim się udać, jakiś dobry specjalista neurolog? Neurolog u którego wcześniej miałem wizytę nie stwierdził nic konkretnego, choć wiem że moje obawy mogą być na wyrost, miałem intensywne treningi na siłowni, mimo ponad 2 tygodniowej przerwy nie czuje chęci powrotu do ćwiczeń i ogólnie aktywności fizycznej. Czasami miewam momenty pustki w głowie, a irytuje też brak wyczucia czasu, kolejne godziny beztrosko mijają, zanim się zbiorę aby coś zrobić zajmuje to dłuższą chwilę :/ jakie są Wasze przemyślenia w tym temacie?
Pozdrawiam.

avatar
dango IP: 193.239.36.**

witam, u mnie zaczęło się od bólów głowy (lewa strona) i lekkie drętwienie lewej ręki, zawroty głowy, uczucie nieobecności brak koncentracji. lekarz ogólny oczywiście zalecił srodki na uspokojenie ale ponieważ drętwienie nie ustawało a wręcz postępowało (w tym momencie w nocy drętwieją mi i ręce i nogi) poszłam do neurologa, pani zbadała i dała skierowanie do szpitala z podejrzeniem sm :( tomografia nic nie wykazała, ale za tydzien idę na dalsze badania, strasznie się boję ze to moze byc to najgorsze... przez to chyba nabawiłam się nerwicy, bo miewam napady strachu i płaaczu z bezsilności. dodam ze po wysiłku fizycznym drętwienia i zaburzenia czucia się nasilają, a im więcej o tym myśle tym częściej boli mnie głowa, i tutaj koło się zamyka...
pozostaje tylko miec nadzieję i czekac cierpliwie na badania
Hawiros, mam nadzieję ze przynajmniej u Ciebie wszystko w porządku, bo ja się trzęsę ze strachu...
Pozdrawiam

avatar
Hawiros IP: 80.51.92.**

dango u mnie jest podobnie z tą nerwicą, przeglądam internet i zaczynam sobie wkręcać różne dolegliwości które tylko znajdę w opisie danej choroby,
choć to mrowienie, zimno nóg, które ostatnio mi towarzyszy jest wyraźniejsze, tego już nie wyolbrzymiam, dawno temu zauważyłem także dziwne uczucie w nogach po treningu, a ostatnio wysiłek nie daje żadnego pobudzenia, non stop czuje się zobojętniony.
Moje wyniki TSH: 4,00 uUL/ml
Sód: 143,0 mmd/l
Potas: 4,1 mmd/l
Wapń: 2,45 mmd/l
Chlor: 102,0 mmd/l
Magnez: 0,8 mmd/l
Wszystkie wyniki mieszczą się w normie, a neurolog którego zmieniłem na prywatnego, twierdzi że nie ma potrzeby robić badań głowy, podejrzewa nerwicę wegetatywną, kazał ograniczyć magnez do 2 tab. dziennie bo dawka 6 sztuk mogła mnie zamulać, przepisał nootropil 1200 mg 2x1 + Vinpoton 3x1 i po 2 tyg przyjmowania nie czuje poprawy, podobnie jak po memotropilu mniejszej dawce 800 mg którego brałem ok 3-4 tygodni.
Dla wszystkiego zrobiłem jeszcze RTG dolnego odc. pleców, ponieważ ok pół roku temu miałem nieprzyjemny epizod z rwą kulszową, jutro odbieram wyniki.
Dango polecam zrobić dodatkowo badania z własnej inicjatywy, bo jak zauważyłem lekarze nie za bardzo wczuwają się w opowiadania pacjenta, chyba że przejdziesz gruntowny *przegląd* w szpitalu. Bądź dobrej myśli i pij melisę bo te całe rozmyślania do dobrego nie prowadzą :)
Odezwij się na gg 3438585

avatar
Hawiros

Dzisiaj odebrałem wyniki RTG:
*Zwężenie tarczy międzykręgowej L5-S1 z ostrym ustawieniem kości krzyżowej*
Co to oznacza?

avatar
barbarella

Hawiros, ten wynik TSH wcale nie jest dobry. Nie podałeś norm, ale na pewno jest bliski górnej granicy, czyli za wysoki. Od dawna wiadomo, że normy dla tego hormonu są zawyżone, a samo badanie nie jest miarodajne. Liczą się badania hormonów tarczycy FT3 i FT4. Nie wiem czy to jest przyczyną Twoich problemów, ale na wszelki wypadek radzę to sprawdzić. A lekarze lubią zwalać wszystko na nerwicę, kiedy nie potafią pomóc.

avatar
Hawiros

TSH 4,00 uUL/ml
/norma 0,25-5,00/

Sód: 143,0 mmd/l
/135-147/
Potas: 4,1 mmd/l
/3,7-5,3/
Wapń: 2,45 mmd/l
/2,02-2,60/
Chlor: 102,0 mmd/l
/95-108/
Magnez: 0,8 mmd/l
/0,65-1,05/

Dzięki za podpowiedź barbarella do kompletu zrobię FT3 i FT4

Pomoże ktoś w interpretacji :)?
*Zwężenie tarczy międzykręgowej L5-S1 z ostrym ustawieniem kości krzyżowej*

avatar
dango IP: 193.239.36.**

witam, wczoraj odebrałam wynik eeg niestety nie wyszedł dobrze, co wcale nie napawa mnie optymizmem :/, w przyszłym tygodniu ide do szpitala na badania, jak to powiedziała mi lekarka: albo nerwica to albo sm... oby to pierwsze :) pozdrawiam wszystkich :)

avatar
Hawiros

Już nie wiem sam co myśleć po kolejnej wizycie, neurolog po kilku stuknięciach młoteczkiem mówił, że to nie jest SM, przypisał hydroxyzyne której nie mam zamiaru przyjmować, w dodatku odniosłem wrażenie, że uważa mnie za jakiegoś hipochondryka, a do psychiatry jak narazie na pewno się nie wybiorę bezpodstawnie faszerować się psychotropami nie będe, póki nie wyklucze innych możliwości, poprosiłem o skierowanie na tomograf, ale zastanawiam się nad dokładniejszym rezonansem i mam takie mały pytanie czy wystarczy wykonanie samego MRI bez kontrastu czy w opisanych przeze mnie objawach kontrast należałoby uwzględnić?

avatar
Kiepska sprawa IP: 89.228.244.**

*Lekarz przepisał MG + B6 2 x dziennie (1 tab. - 51 mg) *
Przecież to śmieszna ilośc.Na niedobór się bierze 0.5 grama czystego magnezu albo około gram tlenku.A to co jest w tabletkach to chyba nawet nie jest prawda.Proponuję wycieczkę do sklepu chemicznego.I radzę zastosować stsowna dietę.Na sm podobno to pomaga: http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263

avatar
Hawiros

Tutaj jeszcze wyniki wczorajszych badań:
fT4: 12,35 /9-20/
fT3: 4,58 /4-8,3/

Zdjęcie kręgosłupa szyjnego 3x
Wynik: Wyprostowanie lordozy szyjnej. Poza tym kręgosłup szyjny i otwory m-kręgowe w normie rtg.

Kiepska sprawa - wypłukanie magnezu może się wiązać z zachwianiami równowagi podczas/po treningu/brakiem pobudzenia ?

Odbieram kolejne wyniki, stosuje różne metody na poprawienie samopoczucia i w dalszym ciągu chodzę spiżdzony, suplementuje omega 3, witaminę B complex, pije multivitamine.. może majówka mnie jakoś ożywi..

avatar
barbarella

Hawiros, masz niskie poziomy hormonów: FT3 - 13%, FT4 - 30%. To, że są w normie nie ma znaczenia, liczy się ich poziom. Masz też wysokie TSH, to wygląda na niedoczynność tarczycy. Wybierz się do dobrego endokrynologa, który na pewno zleci kolejne badania, takie jak przeciwciała czy usg tarczycy. I nie daj sobie wmówić, że wszystko jest ok, bo wyniki są w normie. Nie wymyśliłam sobie tego, przeczytaj tutaj: http://www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm.

avatar
Anula IP: 87.206.142.**

a zrób badania na tezyczkę zwykłąa i utajoną............

avatar
Hawiros

Cenie sobie Wasze wskazówki, może w końcu dotrę do sedna sprawy,

Wynik USG tarczycy: Gruczoł tarczycowy położony anatomicznie, wielkość - cieśń - 4,3 mm, płat lewy 70,4 x 17,9 x 21,3 mm - 14,0 cm3, płat lewy 54,2 x 13,8 x 26,8 mm - 10,4 cm3, struktura echa prawidłowa, poj. guzek hypoechogeniczny, tkankowy, w lewym płacie dobrze odgraniczony, 3,7 x 3,2 mm, unaczynienie typowe, naczynia i węzły nie zmienione.

Dr. wykonujący USG uważa że kwalifikuje się na leczenie mimo małej wielkości guzka.

Wyniki przeciwciał odbieram w piątek, odnośnie tężyczki, jakie badania są niezbędne? Mało informacji na ten temat w internecie...