~madox91,
2009-02-09 17:29:01 (IP: 82.160.***)
A co z uprawianiem sportu,czy da się ćwiczyć z takim hałasem w uszach,bo podejrzewam,że im wiecej wysiłku tym głośniejsze jest to kłapanie,które z kolei może powodować niecdhęć do sportu
~Waldek,
2009-02-13 12:24:48 (IP: 87.199.***)
Witam wszystkich ja terz mam wszczepiona zastawke aortalna i tez jest słychac ale no cóz tak juz musi byc stan super jest teraz wiecej opowiem pod nr gg657086 Aha jak ktos potrzebuje paski do analizatora krzepliwosci krwi to z checia odsprzedam po cenie minimalnej a paski to INRATIO Pozdrawiam
porfirek,
2009-02-14 15:48:22
Witam wszystkich tykających. Mam zastawkę mechaniczną od 10 miesięcy. Na początku było ciężko,ale mozna sie przyzwyczaić. Ja się bardzo denerwowałam, jak jej nie słyszałam, Myslałam, że coś nie tak. Dla mnie wazniejsze niż tykanie jest właściwy poziom INR. Tu dopiero mogą być problemy. Przy acenokumarolu były olbrzymie, ale od 7 miesięcy jestem na warfinie (10-10-7,5)i INR jest idealny od 2,1 do 2,5. I tego należy pilnować. Jak tyka to dobrze. Pozdrawiam
~Dorota,
2009-02-14 17:22:34 (IP: 213.92.***)
W ciszy tykanie preskadza.Trudno mi zasnąć,ale cieszę się,że żyję.Ja jestem na warfinie od początku,ale też wskaznik mi skacze.Pozdrowienia dla wszystkich tykających.
~kasia34,
2009-02-18 18:53:10 (IP: 83.19.1***)
Witam wszystkich. Jestem po operacji już rok i co prawda mam zrobiną plastykę z wszepieniem pierścienia to byłam przygotowana na sztuczną zastawkę. W szpitalu i sanatorium poznałam tykających fakt to słychać ale chyba bardziej kłopotliwe jest to mierzenie krzepliwości. Pozdrawiam i zyczę zdrówka.
~Aśka,
2009-02-19 12:37:00 (IP: 194.117***)
Witam
Jestem rok po operacji. Początkowo gdy słyszałam tykanie też zastanawiałam się jak to będzie dalej.Po dosłownie kilku dniach przestałam ją słyszeć i czułam się coraz gorzej(narosła tamponada, którą lekarze odbarczali chirurgicznie bo strzykawką nie było szans). Od tamtej pory tykanie mojej koleżanki jest dla mnie gwarancją, że wszystko jest ok i już mi nie przeszkadza. Zgodzę się też z wami, że czasami zastawkę słychać wyraźniej a czasami ciszej ale słychać ją zawsze i najlepiej jest to poprostu zaakceptować jak odgłos bicia serca :]
pozdrawiam
~budzikowy ,
2009-02-19 19:59:52 (IP: 92.55.2***)
Madox tykanie tak na poważnie zacznie dopiero przeszkadzac gdy będziesz uprawiac sex
~madox91,
2009-02-19 21:38:44 (IP: 82.160.***)
Budzikowy powiedz mi cos wiecej o tym tzn nie o samym sexie ale czy to az tak może przeszkadzać podczas wysilku i czy wy majacy taka zastawkę wogóle sie wysilacie czy macie obawy ze wzgledu na halas tej zastawki?
porfirek,
2009-02-21 11:43:29
Witam seks to seks, tykanie nie przeszkadza, nie słyszych go, no chyba że o tym wyślisz wiecej niż o przyjemnościach płynących z seksu. Do tykania trzeba się przyzwyczaić tak jak do oddychania. To tylko psychika. Pozdrawiam
~Pciemek,
2009-12-03 17:36:42 (IP: 213.92.***)
Witam wszystkich
Mam 34 lata jestem przed operacja zastawki aortalnej. Strasznie się boję tego tykania w przyszłości, obawiam się że zwariuje. Chciałbym nawiązać z kimś kontakt kto ma juz zastawkę mechaniczna wszczepioną. Chciałbym usłyszeć jaki to jest dzwięk czy głuchy czy metaliczny a może temu tykaniu towarzyszą drgania. Po prostu ogarnia mnie stres jak sobie o tym pomyśle. Byłbym wdzięczny za odpowiedź, proszę o adres mailowy. Mój to przemklo@wp.pl
Dziękuje
~Miki,
2010-02-05 09:51:10 (IP: 79.162.***)
Witam wszystkich,dodam że mam 18lat.Operacja metodą Bentala. Ja jestem już 3 miesiące po wszczepieniu zastawki aortalnej i wstawieniu protezy w miejsce tętniaka który był na aorcie,jestem z tego bardzo zadowolony ponieważ moje serce wraca do normy,jest bardzo duża zmiana po tej operacji.Są też i minusy np:cykanie które czasem się słyszy ale da się przyzwyczaić,no i trzeba też utrzymać wskaźnik INR i do końca życia acenokumarol.Dla Panów zdecydowanie polecam sztuczną zastawkę,ponieważ ona wystarczy do końca życia.Natomiast dla Pań które chcą mieć dzieci polecam biologiczną lub operację metodą rosa.Jeśli ktoś ma jakieś pytania to mój nr gg 18530450
~kdz,
2010-02-06 07:23:55 (IP: 89.230.***)
Ja ze swojego doświadczenia polecałbym o ile to możliwe szybkie przejście na warfaryne (Warfin) zamiast Acenocumarolu. Moim zdaniem jest dużo stabilniejszy przez 2 lata INR mi nie skakał a z acenocumarolem różnie bywało. Oczywiście to zależy też od osoby bo słyszałem że niektórzy nie bardzo mogą ustabilizować INR z Warfinem. W tak młodym wieku warto tez się zastanowić nad aparatem do INR. Bardzo podnosi komfort zycia. Ja miałem operacje w wieku 16 lat teraz mam 32 sztuczna zastawka aortalna. Pozdrawiam
~jankow,
2010-02-08 14:08:21 (IP: 141.227***)
Czesc cykacze!
Ja tez jestem z tej rodziny - tzn cykajacych moim Medtronixem Hall*em od dokladnie 8 lat. Cykanie to nie jest zaden problem!!!! do tego sie czlowiek przyzwyczaja. Gorzej bylo z moja zona (spimy razem) ale tez sie przyzwyczaila.
Pozdrawiam