avatar
Grażyna IP: 83.30.140.**

Proszę chorych na tą chorobę lub osoby, które się z nią zetknęły o podanie jej przyczyn.

avatar
weronika IP: 83.30.215.**

moja zatorowośc płucna - komplikacja po cięciu cesarskim. Koszmar.

avatar
gabi IP: 195.82.184.**

zapraszam wszystkich zainteresowanych na moje gg wspólpracuję z lekarzem Irydologiem mogę polecić kontakt moje gg 9841224

avatar
monik IP: 89.78.134.**

i ja sie przyłączam. także jestem po cc i też przeszłam zatorowosć płucną. teraz wściekam sie bo lekarze zmieniają mi clexane na sintrom i wiąże sie to wizytami na AMG w celu kontroli krwi. niewiele mi mówią, ale czy orientujecie sie czemu claxane nie można dalej podawać? miałam brać go przez 3 m-ca a tymczasem modyfikują leczenie po 3tyg. cały czas mam d-dimery powyżej 10tys. i jeszcze jedno. wykryli u mnie zespół antyfosfolipidowy. czy to może mieć wpływ na leczenie??

avatar
inr13

Witam
Miło mi zawiadomić że pacjenci chorzy na Trombofilię i zatory płucne założyli też swoją stronę internetową *INR nie jesteś sam*
http://www.trombofilia-inr.pl
Na tej stronie nasi przyjaciele opisują swoje przypadki wystąpienia zatoru.
Zapraszam wszystkich do współpracy.
AP

avatar
kobieta

Moja zatorowość płucna to zażywanie przez 2tygodnie środków antykoncepcyjnych (podkreślam: 2tygodnie mi wystarczyły) oraz palenie do tego papierosów. Ginekolog wiedział, że palę i mnie nie ostrzegł, więc myślałam, że przy tabletkach *z wyższej półki* mogę dalej palić. Do tego możliwe, że przyczynił się bierny tryb życia. Pozdrawiam.

avatar
TEREZA

Ja również miałam zatorowość płucną od tabletek antykoncepcyjnych, które brałam przez ponad 2 miesiące. Było ze mną nie wesoło ale już jest ok. Robiłam ostatnio Tomograf sprawdzający i wynik super. Pozdrawiam wszystkich

avatar
luizydor IP: 85.237.181.**

witam.polecam okresowe badanie krwi D-dimery, a jeśli przeswietlenie płuc to Scyntygrafia

avatar
19latka IP: 90.129.97.**

Ja także mam zatorowośc . Przyczyną sa tabletki antykoncepcyjne, które zażywałam 4 miesiące. I właśnie mam do was pytanie . Występowały u was takie kłucia przy oddechu ? Bo u mnie juz nic takiego nie wsytepowało . dopiero od kilku dni mam jakieś napady i boję sie... Mój ost wynik INR to 3,11 . Wiem troszkę za wysoki ale żeby to było powodem tych kłuc. Dodam ze jak te napady sie zaczynaja nie potrafie wziąć oddechu bo kłuje mocniej . lekarz tylko osluchal i zalecil czekac do 22 paż na tomorafie .. ale to jeszcze dość sporo czasu . prosze o odp

avatar
Ewa IP: 79.188.74.**

Proszę o podanie jakie sa skutki uboczne brania leku acenakumarol....??. Od dwóch lat choruje na zatorowość i moja dzienna dawka leku to 8mg ....wiem, to duzo ale tylko tak potrafie utrzymać odpowiedni poziom INR, niestety odczówam dolegliwości wątrobowe oraz zmiany na skórze.....

avatar
aga3112 IP: 217.113.145.**

chciałam sie zapytac jak mam wyniki takie jak:
INR 0,79 a norma (0,8-2)
APTT mam 25,6 a norma(26,4-39,6)
nadmienie iż rok temu dokładnie 13.stycznia miałam robione badania Dopplera żył dolnych ponieważ lekarz podejrzewał zakrzep w nodze po lekach antykoncepcyjnych MERCOLIN które brałam zaledwie 18 dni. badania wyszły ok.i już nie konsultowałam się z żadnym lekarzem od tamtej pory dolegliwości bólu nóg ustały na jaks czas.
natomiast teraz od miesiąca rano pluje krwią poszłam do lekarza dał mi badania na krzepliwość i wyszły mi takie wyniki jak powyżej podałam czy to coś zaczyna byc poważnego?
prosze o odpowiedz !!! Czy może to byc zakrzepica płuc???
zwykłe badanie rtg płuc opisane było ze nie stwierdzono zmian?!

avatar
Rafal IP: 217.153.194.**

Koleżanko Ewo ! Ja też zażywam tyle samo tego samego leku i mimo wszystko wynik INR mamo kolo 1,4 to strasznie niski poziom.

avatar
zielona311

u mnie przyczyną również.. (niestety) były pigułki antykoncepcyjne. brałam je tylko jeden cykl... -na wyregulowanie okresu. i potem do tego doszukano się trombofilii..

avatar
butelka IP: 195.116.177.**

no dobrze, a jakie miałyście objawy, że zaczęto podejrzewać zatorowość płucną???

avatar
lelusia IP: 195.162.76.**

Witam wszystkich!
Przebylam zatorowość w 2003r.,zakrzepica żylna.Brałam acenokumarol,clexanę..Jeżdziłam do poradni chrub naczyń co 6 m-cy przez ok.3lata.Wizyty niczym sie nie różnily od sprawdzenia obecności:-) miałam wstręt do leku acnokumraol,żle sie czułam.Od 5 lat nie biorę żadnych leków,prowadzę sportowy tryb zycia i od czasu do czasu robię badania kontrolne USG Doppler. Czuje sie dobrze.Co Wy na to? Pewnie uznaci emnie za wariatkę?:-) Pozdrawiam