avatar
valraben IP: 83.31.136.**

Ktoś bliski memu sercu cierpi na chorobę niedokrwienną serca i najprawdopodobniej niebawem zostanie poddany zabiegowi wszczepienia by-pass*ów. Bardzo się tego obawia i, jeśli to możliwe, chciałby za wszelką cenę ominąć ten zabieg. Czy istnieją jakieś alternatywne, mniej inwazyjne metody dające w jakiejś mierze poprawę stanu zdrowia?? Oto wyniki koronarografii wykonane trzy lata temu oraz bieżące.

sierpień 2003
Koronarografia: LMS o gładkich zarysach bez zwężeń. LAD od początku segmentu proksymalnego zmiany przyścienne,
następnie zwężona istotnie na długim odcinku przejścia segmentu proksymalnego w środkowy, gałąź diagonala zwężona istotnie w proksymalnej części. CX zamknieta w segmencie proksymalnym, obwód wypełnia się od LAD z opóźnieniem. RCA zmiany przyścienne na całym przebiegu, zamknięta pod koniec segmentu dystalnego.
Angioplastyka wieńcowa: Zabiegowi rekanalizacji w świeżym zawale poddano zamkniętą prawą tętnicę wieńcową. Po sforsowaniu miejsca okluzji prowadnikiem wykonano kilka inflacji balonem 2,5 x 15mm max 16 atm uzyskując poprawę światła naczynia. Wynik optymalizowano balonem 3,0 x 20mm (atm). W drugim etapie wykonano poszerzenie ujścia gałęzi tylno - bocznej uzyskując poprawę napływu do gałęzi. W trakcie zabiegiu nieistotny hemodynamicznie VT opanowany podaniem 150 mg Cordaronu. Do leczenia włączono Dobutrex.
EPIKRYZA: 69 letni mężczyzna z przewlekłą chorobą wieńcową oraz nadciśnieniem tętniczym w drugiej godzinie bólu stenokardialnego został zakwalifikowany do pilnej koronarografii w ramach ostrego dyżuru hemodynamicznego, gdzie stwierdzono istotnie zwężoną gałąź przednią zstępującą, amputowaną, wypełniającą się od obwodu GPZ gałąź okalającą oraz amputowaną w segmencie dystalnym prawą tętnicę wieńcową. PTW udrożniono wykonując plastykę balonową z dobrym efektem. Po zabiegu ze względu na hipotonię stosowano kilkugodzinny wlew z dobutrexu. W czasie koronaroplastyki obserwowano epizod VT przerwany bolusem amiodaronu. Ze względu na pojawiające się wstawki nieutrwalonego częstoskurczu komorowego stosowano wlew z ksylokainy. W wykonanych badaniach przy przyjęciu enzymy wskaźnikowe uszkodzenia mięśnia sercowego prawidłowe, w kolejnych oznaczeniach wzrost CPK maksymalnie do 1085 IU/L, MB 159 IU/L. W badaniu Echo głęboka hipokinaza ściany dolnej tylnej i bocznej, niewielka niedomykalność mitralna. Nie stwierdzono cech miejscowych powikłań po nakłuciu tętnicy. W stanie ogólnym dobrym, po telefonicznym uzgodnieniu pacjent został przekazany do dalszego leczenia w swoim szpitalu rejonowym.

lipiec 2006
EPIKRYZA: 72-letni pacjent z rozpoznaniem niestabilnej choroby wieńcowej, będący po zawale serca ściany dolnej i tylnej, leczony PTCA w PTW został przyjęty do kliniki z powodu zaostrzenia przewlekłej choroby wieńcowej (CCS II/III). W ekg RZM 78/min, lewogram, obniżenia odcinak ST w odprowadzeniach V2-V6, aVL, ujemno-dodatni zał. T w odprowadzeniu V4, zespoły QS w odpr. III. Markery martwicy mięśnia sercowego ujemne. W echo wielkość jam serca w normie, głęboka hipokinaza ściany dolnej i tylnej, kurczliwość pozostałych ścian prawidłowa. Niewielka fala zwrotna mitralna. Na podstawie wykonanej koronarografii (GPZ - zwężona istotnie na długim odcinku przejścia seg. 6 w 7, w seg. 7 obecne dwa krytyczne zwężenia do 90%, gałąź diagonalna 1 oraz 2 zwężone istotnie w proksymalnej części; GO - zamknięta w segmencie proksymalnym, obwód wypełnia się poprzez krążęnie oboczne od GPZ i PTW; PTW - zmiany przyścienne na całym przebiegu, bardzo dobry efekt po inplantacji stentu w odcinku dystalnym) na posiedzeniu kardiologiczno-kardiochirurgicznym pacjenta zakwalifikowano do zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego w trybie planowym. Z uwagi na stwierdzoną w badaniu holterowskim pierwszą salwę złożoną z trzech pobudzeń komorowych zalecono kontrolne badanie holterowskie w 2-3 miesiącu po zabiegu kardiochirurgicznym. W stanie ogólnym dobrym wypisano do domu z zaleceniami....

Czy ktoś (jakiś obecny na formu lekarz) mógłby, na podstawie ww. badań, pokusić się o stwierdzenie, jak dalece posunęła się choroba wieńcowa na przestrzeni ostatnich trzech lat? Czy operacja by-pass jest rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem?? Czy wszczepienie stentu, zabieg laseroterapii, jakieś inne nowatorskie rozwiązania - wszczepianie komórek macieżystych, etc. mogą być tu przydatne, dawać zbliżony efekt do zabiegu pomostowania, czy też nie ma większego sensu, bo zabiegi te stanowiłyby jedynie kosmetykę, nie dawały rozwiązania problemu. Bardzo proszę o opinię w tej sprawie. pozdr.

avatar
DANA IP: 213.238.102.**

szkoda że zlekceważyłeś to co proponowałam. zasada jest prosta : zanim zastosujesz leki chemicznie zŁoŻone wyprÓbuj te proste.
i operacja jest do uniknięcia i powrót do zdrowia możliwy !

avatar
do-li IP: 83.24.135.**

Do Dany - jak mozna w powaznej sprawie wypowiadac sie nie majac zielonego pojecia o tego typu chorobie?! I zdaje sie ze jakiegokolwiek pojecia bardzo malo. To zenujace i po prostu wstyd. Tego typu rady mozna wyglaszac majac na uwadze ludzi zdrowych badz prawie zdrowych!

avatar
drHemo IP: 80.238.115.**

opisy koronarografii raczej wskazują na to, że bypassy to rozsądny pomysł. Zmiana w gałęzi przedniej zstępującej (LAD - praktycznie najważniejsze naczynie w sercu) opisana jest jako długa - z doświadczenia robienie plastyk długich zmian wiąże się z dużym ryzykiem restenozy (czyli ponownego zwężenia) i innych powikłań, takich jak zamknięcie bocznych odgałęzień (tętnic diagonalnych), nie widziałem filmu więc trudno mi się dokładnie wypowiedzieć.
Zamknięta gałąź okalająca w 2003 roku też nie jest typowym wskazaniem do angioplastyki - odsetek powikłań w postaci perforacji naczynia w udrażnianiu starych okluzji jest spory.
Laseroterapia to pic i nie działa - poza tym też wymaga otwarcia klatki piersiowej
Komóki macierzyste - nie ma wiarygodnych danych klinicznych, że to działa.
Zabieg CABG (*bypassów*) pozwoli zaopatrzyć obwody gałęzi przedniej zstępującej (LAD) i obwód okalającej - czyli (biorąc pod uwagę drożną prawą tętnicę wieńcową) pozwoli na pełną rewaskularyzację (czyli naprawę unaczynienia) serca. Serce dobrze zaopatrywane w tlen może lepiej i dłużej pracować - czyli wydłuża się przeżycie i poprawia się jakość życia po dojściu do siebie po operacji.
Operacja wiąże się z ryzykiem powikłań ze zgonem włącznie - zależy ono od wieku, chorób współistniejących i innych.
Decyzja należy zawsze do pacjenta. Jedno jest pewne - samo się nie odetka.

avatar
michal IP: 83.12.172.**

Witam!
niedawno mój tata miał przeprowadzony zabieg koronografii. Oczywiście dalej musi sie leczyć bo dostał skierowanie ale chciałbym żeby jakiś forumowy lekarz zinterpretował wyniki badania. Bede pisal dokladnie tak jak na opisie z karty pacjenta

Koronografia: LCA-pień bzm. LAD ostialnie zwężony ok 50-70%, proksymalnie zwęzony ok 60-70%. D1 ostialnie ok 70%. Duża IM zwężona proksymalnie ok90%. Cx ze zmianami do 30%. krążenie oboczne do RCA. RCA zwęzona wielopoziomowo, medialnie rekanalizowana na długim odcinku- TIMI 2. LIMA dobrze rozwinięta.

to wszystko z koronografii.

Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie

avatar
zalamana IP: 83.9.254.**

pROSZE BARDZO JAKIegos lekarza o info czy same badanie koronagrafii grozi zawalem? czy dopiero przy probie poszerzania zyly .Blgam o pilna odpowiedz

avatar
wh IP: 87.205.64.**

koronarografia to ZABIEG a z każdym zabiegiem wiąze sie ryzyko, ale prędzej bedą problemy z krwawieniem z tętnicy w miejscu wkłucia niż zawałem.... Bardzo rązsądnym posunięciem bedzie wykonanie KORO bo zwlekanie wcale nie bedzie dobre.

avatar
wh IP: 87.205.64.**

a zawałem grozi nie wykonanie KORO!!!!

avatar
zalamana IP: 83.9.236.**

Sereczne podziekowania dla wh za odpowiedz. Tata mial zrobiona kornografie ,wynik wykazal zwezenie tetnicy 70 proc.lekarze powiedzieli ,ze najlepiejw takim przypadku jest wprowadzic sten.czy faktycznie to dobra metoda udroznienia zyly ? pare lat temu ok.8 lat tat mial wprowadz sten. i wystapilo pekniecie zyly w wyniku tego zawal.Teraz strasznie sie boje zeby tata nie umarl.Poza tym na wyniku nowej koronagrafii pisze : Tetniak aorty wystepujacej (rozsz. max do 60m.) czemu lekarze mowili dla taty o wprowdzaniu sten. a w ogole nie wspomili o tetniaku ????? Na koncu wyniku pisze znowu: tetniakowate poszerzenie aorty.Czy to da sie z tym zyc ?????Blagam o odpowiez .

avatar
zalamana IP: 83.9.236.**

tetniak (rozsz. max 50mm) wczesniej sie pomylilam napisalam 60mm.

avatar
Piotr IP: 88.156.96.**

Założenie STENTU to rzeczywiście dobra metoda udrożnienia naczynia, a z tętniakowato poszerzoną aortą da się normalnie żyć choć trzeba na siebie uważać. Myślę, że żaden rozsądny hemodynamista (lekarz wykonujący koronarografie) nie zaproponowałby pacjentowi stentowania gdyby miało to zagrozić jego życiu.

avatar
zalamana. Klaudia IP: 83.9.239.**

WITAM Piotrze.
Dzieki bardzo za slowa otuchy i pocieszenia.Jak przeczytalam , ze tata ma tetniaka to strasznie sie zalamalam , myslalam ze to jak wyrok.Moze orientujesz sie gdzie najlepiej wykonuje sie takie zabiegi ?(w jakim miescie) .
Pozdrawiam serdecznie

avatar
fadik

Witam.Byłem na zabiegu Koronarografi i w wypisie otrzymałem:
KORONAROGRAFIA
Lewa tetnica więcowa
LM-drożny,bez przewężeń
LAD-drożna ,bez przewężeń
Cx-drożny,bez przewężeń

Prawa tetnica więcowa
RCA-w segmancie trzecim amputowana

Komentarz:zmiany przyścienne w części proksymalnej

WENTRYKULOGRAFIA
Frakcja wyrzutowa EF-45%
Bez gradientu przez zastawkę aortalną
Odcinkowe zaburzenia kurczliwości

Akineza segmentu dolno-przypostawowego.Hypokineza segmantu dolnego.

Lekarz dając mi wypis powiedział .że nie mogą zrobić by-passow,leczenia tylko farmakologiczne.Zażywam obecnie 13 róznych tabletek w tym jedne czterokrotnie.Razem 17 + dwa razy insulina.Czy mógłby mi ktoś udzielić bardziej wyczerpującą interpretację wyników .Pozdrawiam i czekam na info.

avatar
Fulka

Witaj:) Moja mama lat 65 niedawno miała badanie Koronografii po tym badaniu zaproponowano mamie zabieg bajpasów. Oto wyniki koronografii:
Krytyczne długie zwęzenie prawej tetnicy wieńcowej w pierwszym segmencie, oraz 75% zwęzenie tętnicy przedniej zstępującej.Układ dominijący :LTW i PTW
równąrzędne.PTW: w segmencie jedno dludie zwezenie-60-70%. LTW:pieńgówny bez zmian. TO-TB dominujące -zmiany 10-20% TZP w segmencie 6 zwezona na ostrym zagieciu tetnicy okolo 70-75%.Bardzo krete obwody wszystkich głownych naczyń. CZy operacja jest konieczna czy jejs moze jakiś inny sposób leczenia( czy zapchane tetnice pod wplywem lekow moga sie OCZYSCIC)

bARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ,Z góry dziekuje :):)

avatar
Agnieszka IP: 79.163.199.**

Bardzo prosze o interpretacje wynikow mojej mamy. Moze przepisze wypis ze szpitala.
Rozpoznanie:
Zawał miesnia sercowego bez uniesienia zalamka ST(15.10.2008)
Stan po POBA-LCx (04.2008)
Stan po zawale serca sciany przedniej i PCI-LAD i stent(03.2007)
nadcisnienie tetnicze
zaburzenia gospodarki lipidowej

Leczenie
Koronografia z uzyciem dwoch cewnikow, echokardiografia

Epikryza
Pacjentka 58letnia z choroba niedokrwiennaserca przyjeta do kliniki w ramach ostrego dyzuru z powodu zawalu miesnia sercowego bez uniesienia odcinka ST. W wywiadzie stan po zawale miesnia sercowego oraz stan po angioplastyce tetnic wiencowych. W echokardiografii obserwowano hypokineze przegrody miedzykomorowejoraz obnizona frakcje wyrzutowa lewej komory. EF 45%. W koronografii stwierdzono wielonaczyniowa chorabe wiencowa. Pacjentka zakwalifikowana do leczenia zachowawczego wypisana do domu w stanie ogolnym dobrym

Wyniki procedur
koronografia z uzyciem dwoch cewnikow
RCA- w s.1i2 zmiany przyscienne, w s.3 zmiana do 40%, w PLB dystalnie zmiana 90 %
LM-zmiany przyscienne
LAD- w s.6 widoczny stent bez cech istotnej restenozy, dalej zmiany przyscienne
D1-zmiany przyscienne
wspolne odejscia LCx i IM
LCx-ostialnie zmiana do 40%, medialnie tetniakowate poszerzenie, dalej zmiany przyscienne
IM- osteialnie zmiana 60-70,dalej zmiany przyscienne
proponuję leczenie zachowawcze

Bardzo prosze o odpowiedz czy takie zmiany sa wskazaniem do zabiegu bypasów. Sa tam zmiany nawet 90%
Bardzo prosze o odpowiedz jakiegos specjalisty
Z góry dziekuje