avatar
anka2424 IP: 83.143.40.**

Witam,
wlasnie odebralam wyniki badan tarczycy:
tsh 2.17
ft4 *6 (high)
ft3 2,81

Co to jest ft4 i co oznacza, jesli jego poziom jest podwyzszony?

avatar
barbarella

Podaj normy, będzie łatwiej coś powiedzieć.

avatar
anka2424 IP: 83.143.40.**

tsh 2,17 (norma 0.470 - 4.640)
ft4 *6 (norma 0.71 - 1.85)
ft3 2,81 (norma 1.45 - 3.48)

avatar
anka2424 IP: 83.143.40.**

prosze o interpretacje

avatar
barbarella

Witaj, Anka. FT4 to tzw. wolny hormon tyroksyny. Twoje wyniki mogą wskazywać na nadczynność tarczycy. Przyczyny tej choroby są różne: guzki tarczycy, zapalenie tarczycy lub rzadko choroby przysadki mózgowej. Lekarz skieruje Cię zapewne na usg tarczycy. Ciekawa jestem czy masz jakieś objawy, które Cię niepokoją. Pozdrawiam.

avatar
anka2424 IP: 83.143.40.**

nerwowosc, bole glowy, zmeczeie, sennosc, omdlenia, przytylam 20 kg w 10 m-cy

avatar
anka2424 IP: 83.143.40.**

nie wiem co sie dzieje:( drugi wynik badania ft4 wynosi 0,8 przy takich samych normach jak wyzej. czy hormony moga sie tak wahac??????

avatar
BellaD

Proponuje zrobic badania krwi na anyciala tarczycowe :)

avatar
minia IP: 83.2.240.**

anka mysle ze jezeli bylaby to nadczynnosc to nie przytylabys tyle 20 kg, a moze u Ciebie jest to tycie na tle nerwowym i w tym czasie szukasz jedzenia,pozdrawiam

avatar
mroffa IP: 89.25.235.**

hej ja mialam tylko badania tsh a jesli ten wynik wyjdzie dobry to oznacza to ze nie mam tarczycy?? czy jakies dodatkowe badania sie robi bo tsh jest niewystarczajace???

avatar
barbarella

Mroffa, wynik tsh nie wystarczy, chociaż lekarze zlecają najczęściej tylko takie badanie. Powinno się także zrobić ft3 i ft4 oraz przeciwciała aTPO. Miałam wszystkie wyniki hormonów w normie, za to przeciwciała b.wysokie, więc żeby dokładnie sprawdzić tarczycę, zrób te wszystkie badania. No i tarczycę to na pewno masz :) Pozdrawiam.

avatar
justyna IP: 83.11.227.**

proszę o interpretacje wyników badań tarczycy
p.ciała anty-TG *20
p.ciała anty -TPO 11,80

TSH 1,27
FT-3 3,03
FT - 4 1,05
usg
wymiary lewego płata 49x20x19 -9,3
prawego płata 48x21x22-11,1
objętość tarczycy podawana w ml 20,4
bez widocznych guzków cyst czy zwapnień

avatar
justyna IP: 83.11.227.**

chyba wszystko ok jak nie ma nic poza normę

avatar
almadia IP: 83.9.50.**

Witam,
Właśnie odebrałam swoje wyniki i chciałabym wiedzieć co one oznaczają tzn. interpreatacja
TSH- 4,98 , norma-(0,27-4,2)
FT3- 3,47 (2-4,4)
FT4- 1,17 (0,9-1,7)
FT3 i 4 jest w normie ale THS jest podwyższone co to znaczy?
Dziękuje za pomoc i odpowiedź.
Pozdrawiam

avatar
ola34

Czesc ja tez odebrałam dzis wyniki i bardzo mnie ciekawi co powinnam dalej robic i co oznacza podwyzszenie TSH3gen.-6.54
FT3-3,22 norma (2-4.4) -
FT4-1,08 norma (0.93-1.7) -
TSH3gen-6.54 (0.27-4.02) H
Dziekuje za pomoc pozdrawiam