avatar
Ania IP: 79.185.181.**

Witam. Odebrałam dziś wyniki badania krwi. Wszystkie parametry są ok
poza PDW które jest za wysokie i wynosi 20,4%. Nigdzie w internecie
nie mogę znaleźć co to może oznaczać. Może ktoś z was się orientuje?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

avatar
gin

PDW - to wskaźnik zróżnicowania objętości płytek krwi

PDW to wskaźnik anizocytozy płytek krwi, czyli zróżnicowania płytek krwi (trombocytów) pod względem objętości.
Znaczne zróżnicowanie płytek może świadczyć o zaburzeniach w produkcji trombocytów, na przykład o ich wzmożonej produkcji po znacznym zużyciu (wykrzepianiu) trombocytów obecnych we krwi. Nie należy jednak nigdy interpretować tego parametru w oderwaniu od liczby płytek krwi i ich objętości. Podstawowe i najbardziej istotne informacje na temat trombocytów dostarcza parametr PLT.
W Pani przypadku parametr ten nie znaczenia diagnostycznego.

Pozdr

avatar
ginekologpoloznik

PDW to wskaźnik anizocytozy płytek krwi, czyli zróżnicowania płytek krwi (trombocytów) pod względem objętości.
Znaczne zróżnicowanie płytek może świadczyć o zaburzeniach w produkcji trombocytów, na przykład o ich wzmożonej produkcji po znacznym zużyciu (wykrzepianiu) trombocytów obecnych we krwi. Nie należy jednak nigdy interpretować tego parametru w oderwaniu od liczby płytek krwi i ich objętości. Podstawowe i najbardziej istotne informacje na temat trombocytów dostarcza parametr PLT.
W Pani przypadku parametr ten nie znaczenia diagnostycznego.

Pozdr

avatar
Ania IP: 79.185.192.**

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam.

avatar
juka IP: 91.142.207.**

witam forumowiczów mam prosbe czy ktos z was spotkał sie z takim wynikiem witamina b12 485 ale kwas foliowy 36,8 -norma 17 bardzo prosze o konkrety

acha reszta badań w normie

avatar
emiratesStd IP: 83.1.81.**

Witam. Miałem badanie krwi i wszystko jest ok, ale mam podwyższone PDW (19,4). Co to znaczy? czy to coś groźnego?

avatar
mdlejaca IP: 95.50.67.**

Mam podwyższone PDW 18.9 (norma 9-17), MPV na granicy 13 (norma 9-13), oraz za wysokie P-LCR 50.1 (norma 13-43), i monocyty 14.3 (norma 1-12 ), do tego lekko obniżoną ilość leukocytów i limfocytów, co to moze znaczyć? pomocy!

avatar
Ralph IP: 83.168.96.**

Witam. Ja również mam podwyższone pdw i na jednym z forów medycznych wyczytałem, że może się to wiązać z niedoborem żelaza, który może skutkować niedokrwistością, i że przez to pdw jest większe, bo organizm więcej krwinek produkuje. Niestety teza ta nie jest na 100% potwierdzona, bo trzeba brać po uwagę całe badanie morfologii krwi, a u każdego jest trochę inne. Ja na przykład mam trochę podwyższone pdw i mpv a reszta w normie.

avatar
jasio IP: 82.139.190.**

To może trzeba pójść do lekarza?

avatar
kobiets 18 lat IP: 37.47.29.**

Witam ostaynio wlasnie robione mialam badaniia i rowniez wyszlo podwypodwyzszone 16.2 lecz to nie jedyny zly wynik plcr i wbc tez wyszlo podwyzszone a mcv i mchc obnizone i nie wiem co to moze oznaczac czy ktos moze zna odpowiedz z gory dziekuje

avatar
babzdu IP: 188.125.245.**

Zbadajcie dziewczyny TSH ?Może tu być problem.U mnie niestety w ciąży stwierdzono niedoczynnośc tarczycy.Podwyższone p-lcr .pdw,obniżone limfocyty.

avatar
rysiek1310 IP: 109.196.59.**

Witam
Mam obniżone PLT 146 (150-400) , MPV to 9.6 (6-10) , PCT 0,1 norma (0,1-0,5) i podwyższone PDW 18,3 norma (8-18) , oraz OB 10 norma (2-10) , reszta wyników z morfologii w normie.
Nie wiem czy wiek ma jakieś znaczenie , mam 41 lat.
Proszę o zinterpretowanie moich wyników.

avatar
Natanieeeeeeeeellllo IP: 62.133.134.**

Witam, mam podwyzszone Pdw 23,6 , MPV -14,7, P-Lcr 59,0.....podwyzszone monocyty 8,7 i TSH 4,66 , no i stwierdzono niedoczynnosc tarczycy. Jeszcze nie lecze bo czekam na wizyte u endokrynologa. Ludzie, pytajcie lekarzy o wszytsko a nie na forach, widze ze ludzie tu pisza bardzo dziwne rzeczy
pozdro

avatar
xxxxxxx IP: 95.178.1.**

Witam
poniżej podam moje wyniki które odbiegają od normy

BASO ¯ 0,01 10^9/L 0,020 — 0,100 poniżej normy

Płytki Krwi PLT 183 10^9/L 150 — 450
PDW ­ 18,0 fL 9,0 — 17,0 powyżej
MPV ¯ 9,3 fL 9,7 — 11,9 poniżej

Cholesterol całkowity w surowicy (I99) ­ 206 mg/dl < 200 powyżej
Glukoza (L43) 72 mg/dl 70 &#8212; 99
Wartość zalecana przez PTD 2012
Żelazo w surowicy (O95) ­ 172 &#956;g/dl 59 &#8212; 158 powyżej

czy mogę prosić o analizę tych wyników ma mam też wybroczyny na kostkach

mam nadwagę mam 184 cm wzrostu i ważę 96kg

Twoja odpowiedź