~prozak,
2009-01-14 13:03:50 (IP: 83.20.1***)
Jak ekg wyszko dobrze to nic mu nie bedzie ja jak mam robione ekg to zawsze mam tentno wysokie duzo ponad 100 to od zdenerwowania mi sie wydaje ze to nie bedzie nic powarznego pogodka dla mnie ja bym cie rozgrzal przy okazji
~Małgosia1990,
2009-01-14 15:03:34 (IP: 93.105.***)
Prozak mnie nie trzeba leczyć świetnie sama sobie daję radę:)
~HIMENA,
2009-01-14 15:43:24 (IP: 77.112.***)
Witam wszystkich!
Od rana miałam bardzo dobry humor, ale o 14-tej przyszedł mój były i wszystko zniszczył, czy ja kiedyś się go pozbędę? chyba nie!
Dziewczyny gdzie jest Agunia? czy może mi ktoś odpowiedzieć, może bym się dowiedziała gdybym przeczytała wszystkie posty, ale zbyt długo mnie nie było i czytanie zostawię sobie jak będę miała więcej czasu.
Pogódka wiem ,że byłaś u mnie-dzięki.
Pozdrawiam
~izabella,
2009-01-14 16:36:11 (IP: 89.79.1***)
Wiesz Himenko-odpowiadając na Toje pytanie powiem tak;od pewnego czasu Agunia nie pisze na forum , ale ja ciągle czuje jej obecność.....czuje ,że to właśnie między innymi jej wrażliwość na drugiego człowieka w dużej mierze przyczyniły się do częściowego oczyszczenia tego forum z ......i tu nie muszę pisać bo z pewnością się domyślisz-pozdrawiam.
~Pogódka,
2009-01-14 16:51:59 (IP: 77.115.***)
Prozak!
A Ty masz rozdwojenie jazni????
Jeden post w miarę normalny, drugi tak beznadziejny, że szkoda czasu na komentarz, naprawde......
Co do Aguni to żyje i miewa się dobrze, i Prozak takich tekstów sobie tutaj nie życze
Nie rozumiem, masz schizofrenie paranoidalną?
Jak tak idz do psychiatryu, bo jakieś majaki masz
Ja naprawdę wiesz z chęcią bym sobiue z Tobą porozmawiałą, tylko czy potrafisz wskoczyc drabinę wyżej w ewolucji Twojego mózgu?
JaK tak, to zapraszam,
~renata1138,
2009-01-14 16:57:08 (IP: 79.139.***)
Witam wszystkich,jestem tu pierwszy raz pisze do was bo zle sie czuj mam takie objawy jak wiekszosc z was chodze po lekerzach wszyscy bez badan mowia ze to nerwica dzisaj nareszcie doprosilam sie o EKG wynik opisowy jest taki; rytmRRjest nieregularny, rytmPP nieregularny, dlugosc interwaluPQniregularna, niewykluczony zawal sciany dolnej ewolucjakrzywej zawalowej, prawogram patologiczny, niedokrwienie podwsierdziowe sciany dolnej.jestem zalamana, lekarz powiedzial ze niema sie czym martwic i przepisal lek przeciwbolowy,preciwzapalny nazwy niestety nida sie przeczytc, poradzie co dalej mam robic
~prozak,
2009-01-14 17:37:27 (IP: 83.20.1***)
Renata nie wiesz co zrobic skocz z mostu pogodka daj gg to popiszemy sobie chyba ze sie boisz
~Pogódka,
2009-01-14 17:45:46 (IP: 77.115.***)
Witaj renatko!
wiesz ciężko mi coś poradzic, ponieważ myślę , że odczuwałas podobnie jak posoby chore na nerwicę, natomiast w Twoim przypadku chodzi jednak o nieregularny rytm serca.
Nie wiem, skąd to u Ciebie, czy to jest związane z choroba???co ogólnie powiedział lekarz?bo wiesz nieregularne parametry przy ekg moga byc związane z nerwica.Skoro lekarz powiedział, ze nie masz się czym martwic, to ja bym własnie w tym kierubku myślała
~Pogódka,
2009-01-14 17:49:09 (IP: 77.115.***)
Jak zmienisz ton , do tych co bywają tutaj oczywiście gg pozwolę sobie Ci dac,....ni boję się, zreszta kogo.....Ciebie????????????
Buhahahahahah
Renatka, nie czytaj głupot, pisz co się dzieje czekam na odpowiedz
Prozak!
Przydałyby się jakies przeprosiny, jak sądzę....
~prozak,
2009-01-14 18:36:21 (IP: 83.20.9***)
Ale ja zartuje epiej zartowac niz plakac jak by sie tak czlowiek caly czas dolowal to szkoda gadac z tad te nerwice a jak lekarz jej nic nie mowil to ok przy sercu by omdlewala zawroty glowy slabo sie robi przy nie wydolnosci robia sie paznokcie sine u rak usta i zazwyczaj puchna konczyny
~Łukasz,
2009-01-14 19:25:15 (IP: 83.9.12***)
Witam Wszystkich!
W ramach tzw *wzięcia się za siebie*, polecam przewodnik *Jak radzić sobie z lękiem napadowym*. Składa się z czterech sesji. Dostałem to od swojej pani doktor. Zaczyna przynosić efekty. Ale trzeba faktycznie uwierzyć w powodzenie i włożyć w to dużo pracy. Dziś sesja pierwsza. Zatem - do dzieła!!!!
Jak radzić sobie z lękiem napadowym
Sesja pierwsza
Przewodnik mówi o tym, w jaki sposób przezwyciężać ataki paniki oraz inne objawy lękowe.
By tego dokonać, należy zrozumieć, w jaki sposób powstają różne objawy lęku, a także rozpoznać, w jaki sposób Ty sam przeżywasz lęk, co się z Tobą dzieje w chwilach napięcia
i zdenerwowania, oraz jak możesz wykorzystać wiedzę o swoich objawach w pracy nad nimi (...). Ponieważ opisany poniżej program ma na celu aktywne nabywanie wiedzy o objawach lęku, a następnie przeciwdziałanie im, zatem od dziś każdy następny atak lęku powinien oznaczać nie tylko przykre przeżycie, ale również okazję do sprawdzania nabytych w trakcie terapii umiejętności (...).
Podejście kognitywne polega na analizie myślo, jakie przychodzą do głowy przed i podczas ataku lęku. Zazwyczaj są to myśli o bardzo zagrażającej treści, np. dotyczące zbliżającego się niechybnie ataku serca. Właśnie ten typ myślenia jest typowy dla ludzi cierpiących z powodu ataków lęku – mają oni szczególną skłonność do myślenia w ten sposób. Myśli o tym, że cierpi się na ciężką i zagrażającą życiu chorobę łączą się po pewnym czasie z objawami ataku lęku, a nawet mogą te objawy wywoływać. Na przykład:
OBJAW MYŚL LĘKOWA
Kołatanie serca to na pewno atak serca,
moje serce lada
chwila przestanie bić,
zaraz umrę.
Utrata tchu Zaraz przestanę
oddychać, uduszę się.
Poczucie nierealności Zaraz stracę zmysły,
zwariuję.
Drętwienie kończyn To wylew, paraliż.
Uczucie słabości Zaraz stracę przytomność i
umrę.
Pocenie się, uczucie gorąca Zaraz stanie się coś
strasznego
Wszystko to razem Umieram.
Badania wskazują, że właśnie te myśli lękowe są kluczem do zrozumienia, skąd biorą się ataki lęku. Zatem – skąd się biorą?
Nawet drobne i z pozoru nieważne przeżycia mogą wywołać atak paniki. Należą do nich łagodne nawet objawy wegetatywne, przykre myśli, a nawet znalezienie się w tym samym miejscu lub podobnej sytuacji, w której atak lęku już kiedyś wystąpił. Bardzo często początkiem ataku lęku staje się ta pierwsza przyczyna, to jest wystąpienie jakiejś niewielkiej dolegliwości fizycznej, która wywołuje przerażenie, może to być pierwszy objaw poważnej choroby. [...] Tymczasem to same myśli lękowe stanowią wystarczającą przyczynę wywołania ataku paniki. Powodują one gwałtowne narastanie niepokoju, różnych innych objawów cielesnych i uwalnianie w organizmie dłużej ilości adrenaliny jako efekt odpowiedzi na zagrożenie. Osoba doświadczająca tego, czuje się tym bardziej przerażona potęgowaniem się dolegliwości, a jej organizm reaguje coraz większym ich nasileniem. Powstaje błędne koło, prowadzące do przeżycia pełnego ataku paniki. Przedstawia to poniższy model.
Czynnik wyzwalający
(dyskomfort fizyczny, przykra myśl, wspomnienie o przebytym ataku paniki)
uczucie
(niepokój, obawa)
myśli lękowe, katastroficzn cielesne objawy lęku
(„stanie się coś złego”) (kołatanie serca, duszność, poty)
Rys. 1.
W jaki sposób terapia kognitywna może pomóc?
[...] Terapia kognitywna koncentruje się na spostrzeżeniu, że istnieją przynajmniej dwa różne sposoby wyjaśnienia tego, czego doświadcza się podczas ataku paniki. Jeden z nich zakład, że istotnie dzieje się z Tobą coś złego i jesteś poważnie chory, a drugi (który terapia będzie się starała rozwijać), że istnieje inne, mniej zagrażające wyjaśnienie i że, nawet doświadczając ataków lęku, nie znajdujesz się w bezpośrednim niebezpieczeństwie utraty życia. Celem terapii jest pomoc w identyfikacji myśli lękowych towarzyszących panice, a następnie testowanie ich i sprawdzenie, w jakim stopniu zgodne są z rzeczywistością. Jest to potrzebne w korekcji negatywnego myślenia, leżącego u podstaw ataków lęku.
[...] W tym rodzaju terapii ważne jest prowadzenie systematycznych dzienniczków, w których należy zapisywać swoje myśli, aktywności i spostrzeżenia. Po wykonaniu kolejnych ćwiczeń zalecane jest przeczytanie notatek jeszcze raz i przemyślenie ich treści. Przykład ćwiczenia podany został poniżej. Pytania mają na celu uporządkowanie doznań lękowych, zazwyczaj następujących bardzo szybko i trudnych do zrozumienia bez szczegółowego wniknięcia w ich ukryty porządek. Podczas wykonywania ćwiczenia pomyśl o ostatnim przeżytym przez siebie ataku lęku.
1. Kiedy się wydarzył?
2. Gdzie się znajdowałeś bezpośrednio przed atakiem i w jakiej sytuacji atak się
rozpoczął?
3. Co wtedy zrobiłeś?
4. Kto był blisko Ciebie?
5. Opisz dokładnie szczegóły początku ataku lęku.
6. Po wykonaniu pierwszego ćwiczenia spróbuj skoncentrować się na najgorszej dla ciebie części ataku.
Przypomnij sobie, jakie objawy składają się na jego pełny obraz. Jakie najbardziej niepokojące objawy zauważyłeś?
1. Przypomnij sobie, jakie przyszły Ci do głowy, gdy odczuwałeś wszystkie te objawy?
2. Co te objawy wtedy (w trakcie trwania ataku) znaczyły dla Ciebie?
3. Co uważałeś wtedy za najgorszą rzecz, jaka może się wydarzyć?
4. Jakie obrazy przychodziły Ci do głowy w związku z atakiem lęku?
[...] Diagram pokazany powyżej (rys. 1) (dotyczy związku pomiędzy bodźcami wyzwalającymi, myślami katastroficznymi i objawami ataku lękowego) objaśnia, w jaki sposób rozwija się typowy atak paniki. Jeśli odnajdujesz w nim własne doświadczenie, postaraj się wypełnić diagram opisem tego, co sam przeżywasz, rozpoczynając od zaznaczenia BODŹCÓW wyzwalających „gorących” MYŚLI, które przychodzą Ci do głowy w związku z pierwszymi objawami, których się boisz, a następnie przejdź do opisu swoich EMOCJI i UCZUĆ (np. lęku, niepokoju, przerażenia, smutki), kończąc na opisie kolejnych, pojawiających się OBJAWÓW.
Kolejnym etapem pracy jest zaznaczenie KATASTROFICZNYCH MYŚLI, jakie przychodzą Ci do głowy w związku z pojawieniem się objawów. Zastanów się, jak się CZUJESZ, gdy te myśli przebiegają Ci przez głowę? Czy zauważasz u siebie błędne koło nasilania się objawów lęku pod wpływem katastroficznych myśli o grożącym Ci niebezpieczeństwie?[...]
Najczęściej okazuje się, że głównym powodem występowania, a następnie nasilania się ataku lęku są katastroficzne myśli dotyczące zagrożenia życia i zdrowia, które towarzyszą słabym na początku, a następnie raptownie się nasilającym objawom somatycznym. Terapia kognitywna stawia sobie za cel zmianę takiego stylu myślenia, co ma przerwać błędne koło, prowadzące do ataku paniki. Przed podjęciem terapii warto zwrócić uwagę na następujące zagadnienia:
§ Istnienie „dowodów” na to, że katastroficzny styl myślenia jest jedynie słuszny. Osoby cierpiące na ataki paniki są zazwyczaj głęboko przekonane, że mają powody, by w taki, a nie inny sposób interpretować ich znaczenie. Często bywa jednak tak, że zwracają baczną uwagę na pewne fakty, całkowicie zaniedbując inne, które w inny, mniej zagrażający sposób tłumaczą nękające je dolegliwości.
§ Przywiązywanie coraz większej uwagi do objawów, potwierdzających słuszność lęków i obaw, przy jednoczesnym ignorowaniu tego, co ich nie potwierdza.
§ Tego rodzaju obawy i uprzedzenia powodują, że w człowieku narasta pragnienie unikania sytuacji jego zdaniem zagrażających. W ten sposób bardzo trudno sprawdzić, czy to, czego osoby te się obawiają, istotnie może się zdarzyć.
§ Obawom opisanym powyżej często towarzyszą żywe wyobrażenia sytuacji, w której dzieje się atak paniki. Wyobrażenia takie nie tylko nie uspokajają, ale znacznie nasilają lęk i objawy somatyczne, wyprzedzające sam atak.
Prosimy o zastanowienie się, czy opisane powyżej mechanizmy występują również w Twoim przypadku.
~Małgosia1990,
2009-01-14 20:24:28 (IP: 93.105.***)
Kurcze prozak ale dziewczyne pocieszyłeś bez kitu.
~ania12,
2009-01-14 20:46:38 (IP: 83.11.1***)
Prozak przeczytaj co napisałes wczesniej hi hi koń by sie usmiał napisałes na wuzetce hhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaa a chodziło ci z pewnością o KOZETKE chyba ze ty sie kładziesz na ciastkach hhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa aleś mnie rozbawił szkoda ze taki mądry a nie znasz niektótych słów szkoda mi cie
czesc dziewczyny witaj Renatko pisz do nas, u mnie ok.
~prozak,
2009-01-14 21:18:49 (IP: 83.20.1***)
Ania specjalnie tak napisalem wiem co to kozetka a wuzetka to ciastko z kremem sprawdzalem was a przy okazji sie posmialas to chyba dobrze malgoska co prawde pisze tak jest