avatar
damianrzepka1

Ból kręgosupa piersiowego
Badanie MR kręgosupa piersiowego wykonano w sekwencjach T1-T2-zależnych i STIR w przekrojach strzałkowych osiowych.

Nierowne zarysy blazsek granicznych tzronów kręgów odcinka dolnego-guzki Schmorla.Drobne osteofity krawędzi trzonów.
W kręgu Th10 w tylnej częśći trzonu i nasadzie łuku po stronie lewej widoczne jest ognisko wysokosygnałowe,nie saturujące się w obrazach Fat-Sat o wymiarach ok 15x20mmi drugie ognisko 8mm w trzonie kręgu Th4 o podobnym sygnale- obraz charakterystyczny dla naczyniaków.
Na poziomie Th8/Th9 centralna protruzja tarczy międzykręgowej z towarzyszącymi osteofitami tylno- bocznych krawedzi trzonów uciskają worek oponowy,bez cech ucisku rdzenia kręgowegoi bez konfliktu korzeniowego.
Prawidłowy obraz korzeni nerwowych w obszarze otworów międzykregowych.
Obraz rdzenia kręgowego w odcinku piersiowym prawidlowy.

Zrobiłem zdjęcie klatki piersiowej p-a
Opis badania.
pola płucne bez zmian.

Badanie gastrolog.opis.
Przełyk wpust bez zmian.
W żołądku na czco treść śluzowa czysta.Błona śluzowa dna żołądka trzonu oraz antrum prawidlowa.Odżwiernik drożny.Opuszka dwunastnicy kształtna o prawidlowej blonie śluzowej.

Z sercem też wszystko w porzadku.

morfologia krwi obwodowej [ICD9:C53]
Leukocyty{ICD9:C30} 5,2 x10^3ul 4,0- 10,0
Erytrocyty {ICD9:C02} 5,07 x10^6/ul 4,50- 6,00
Hemoglobina {ICD9:C19} 15,0 g/dl 14,0- 18,0
Hematokryt % 44,2 % 42,0- 52,0
MCV 87,2 fl 80,0- 100,0
MCH 29,6 pg 27,0- 31,0
MCHC 33,9 g/dl 32,0- 36,0
Płytki krwi {ICD9:C66} 142 x10^3/ul 130- 400
RDW- SD 39,1 35,1- 43,9
RDW-CV 13,8 % 11,5- 50,0
LYM% 28,0 % 20,0- 50,0
MXD% 4,2 % 0,0- 15,0
NEU$ 67,8 % 30,0- 70,0

Odczyn Biernackiego 1mm/h 3- 8

Mocz badanie met. cytometrii przeplywowej {ICD9:A01}

Nazwa badania

Barwa jastny żółty żółty
Przejrzystość Przejrzysty przejrzysty
Odczyn{pH} 6,5 5,0- 6,5
Ciężar wlaściwy {ICD9:A12} 1,013 1,005- 1030
Glokoza {ICD9:A19} Norma *30,0
Białko {ICD9:A07} NEG negatywny *10 mg/dl
Ciala ketonowe {ICD9:A11} NEG negatywny*5mg/dl
BiLirubina {ICD9:A09} NEG negatywny*0,2mg/dl
Urobilinogen{ICD9:A25} NORM negatywny*1,0 mg,dl
Bakterie 14,6 /ul negatywny*130/ul
Erytrocyty{ICD9:A13} 5,0 /ul *10,0/ul
Leukocyty{ICD9:A14} 4,6 /ul *20,0/ul
Nablonki plaskie 2,6/ul *20,0/ul
Nablonki okrągłe 1,4/ul *8,0/ul
Wałeczki 0,13/ul *2,50/ul
Wałeczki patologicze 0,00/ul *0,50/ul
Kryształy 0,0/ul *40,0/ul
Drożdże 0.00/ul *0,25/ul
Sluz 0.00/ul *10,00/ul

Badania biochemiczne

Kwas moczowy {IcD9:M45} 5,00 mg/dl 2,4- 7,0
Czynnik reumatoidalny{RF}{ICD9:K21} 9 Ul/ml 0- 20
Białko C- Reaktywne {CRP} 0,2 mg/l 0- 5

Co pani Dr są dzi o tym opisie . Zrobiłem te badanie ponieważ Odczuwam bole w odcinku piersiowym kregosupa i rodzinny lekarz kazal mi to zrobic badanie. Co Pani DR, sądzi. Jakie jeszcze badanie powinienem zrobić. Jakie leki powinienem brać. Bole mam miedzy łopatkami na srodku kregosupa piersiowego.

Byłem z tym wynikiem u 2 neurochirurgów i kazali mi sie rehabilitować i ćwiczenia co dziennie robić. Ten bol miedzy łopatkami utrzymuje mi sie od zeszłego roku od 2011.03. Co pan Dr. o tym wszystkim sądzi. Jakie jeszcze badanie powinienem zrobić.Proiszę o radę.Bóle mam midzy lopatkami.Jak ten bol leczyć.

avatar
ania05 IP: 83.29.207.**

Doktorów tu nie znajdziesz .Spróbuj zwrócić się do terapeuty manualnego ale z certyfikatem a nie grabarza albo stolarza który kupił książkę anatomii i teraz leczy całą wieś i okoliczne wioski .Oczywiście ten z certyfikatami powinien zacząć od przeglądu badań i wyników kręgosłupa ,jeśli nie zacznie uciekaj gdzie pieprz rośnie .Taki terapeuta potrafi więcej niż stado neurochirurgów i profesorów razem wziętych .Z jakiego miasta jestes cżłowieku ?Co do badań z krwi i innych oprócz mr jesteś zdrowy jak stado koni .

avatar
444 IP: 212.96.228.**

Doktorow tu nie ma.Ja bim ci radila jechac do Buska +kurort w woj.swietokrziskim++++tamtejsxe kapiele siarkowe sa pomocne w chorobach stawow i kosci.oj,mam awarie.nie moge pisac.

avatar
damianrzepka1

Do Ani.
Jestem z Gniezna . badanie krwi i moczu i gastroskopi robilem mi lekarz zalecił.Bo odczuwam bole w odcinku piersiowym kregosupa.A czy terapia manualna by mi pomogla. Coś z tym bólem musze zrobić.Robię ćwiczenia co dziennie po 15 minut rano i wieczorem . Ale widze że nie za bardzo mi to pomaga.ćwiczenia zaczołem robić od miesiaca. Leki mi tez nie pomagają.

Twoja odpowiedź